Antena Meniu Search
x

Joe Biden, aşteptat în Israel. Preşedintele SUA vrea să împiedice transformarea războiului cu Hamas într-un conflict care să cuprină întregul Orient Mijlociu

Război Israel - Hamas. Armata israeliană are planurile pregătite şi poate declanşa operaţiunea terestră în orice clipa. Se fac însă eforturi pentru prevenirea unui nou război în Orientul Mijlociu, care ar putea avea implicaţii globale. Preşedintele american Joe Biden e aşteptat mâine în Israel, a anunţat aseară şeful diplomaţiei americane care se află deja la Tel Aviv. Astăzi merge în Israel şi premierul Marcel Ciolacu, împreună cu ministrul Apărării şi cel de Externe. Între timp, reprezentanţii Hamas au publicat un nou clip în care arată cum este ţinută una dintre tinerele capturare în raidurile de acum 10 zile. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 07:59

Tânăra care apare în filmare spune că se numeşte Mia, are 21 de ani şi a fost rănită la un braţ sâmbăta trecută, în timpul atacurilor, când se întorcea de la o petrecere. Filmată de cei care se presupune că au răpit-o, tânăra spune că a fost operată la un spital din Gaza, ca este îngrijită bine, dar face un apel la responsabilii israelieni să o aducă înapoi la familie cât de curând. Mesajul video vine în contextul în care se vorbeşte neoficial despre o posibilă negociere a unui schimb de prizonieri între Hamas şi armata israeliană. Pe căile oficiale, însă, eforturile diplomatice pentru dezamorsarea situaţiei din zonă se desfăşoară la cel mai înalt nivel.

Antony Blinken, secreterul de stat al SUA: "Miercuri, preşedintele Biden va vizita Israelul. Vine aici într-un moment critic pentru Israel, pentru regiune şi pentru întreaga lume. Preşedintele va continua să lucreze îndeaproape cu partenerii israelieni pentru a asigura eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas: bărbaţi, femei, copii, supravieţuitori ai Holocaustului şi cetăţeni americani."

Anunţul secretarului de stat american a venit după o întâlnire de câteva ore a acestui cu premierul israelian. De altfel, şedinţa consiliului de securitate la care au participat cei doi seara trecută a şi fost întreruptă pentru câteva minute după ce sirenele au început să sune. 

Cei doi oficiali ar fi fost mutaţi într-un buncăr pentru câteva minute, din motive de securitate. Şi nu au fost singurii diplomaţi care văzut cu ochii lor ce înseamnă războiul.

Pe acelaşi subiect

"Cel mai mare atac de aici, din Sderot, am avut mai multe atacuri, dar cel mai mare al teroriştilor a fost aici, cu mai mult de 25 de terorişti.... "

"Adăpostiţi-vă! Adăpostiţi-vă!"

"Haideţi! Haideţi!"  

Sunt imagini surprinse ieri în localitatea Sderot, situat la 12 kilometri de Fâşia Gaza, în timpul unui tur al ambasadorilor străini. Diplomaţii au vizitat locurile unde au lovit militanţii Hamas pe 7 octombrie. 

Israelienii amână ofensiva terestră în Gaza

Armata israeliană pregăteşte riposta. 400.000 de militari israelieni aşteaptă semnalul de luptă şi zeci de tancuri au turelele îndreptate spre Fâşia Gaza. Vor fi atacuri de pe mare şi de pe uscat. 

Yoav Gallant, ministrul Apărării: "Vom ajunge în toate tunelurile lor, vom ajunge la fiecare soldat Hamas. Până nu-i vom elimina pe toţi, nu ne vom termina misiunea. Va fi un război care va schimba situația pentru totdeauna."

Ofensiva terestră ar fi trebuit să înceapă în weekend.Oficial a fost amânată din cauza codurilor de ploi torenţiale şi furtuni, analiştii cred însă că motivul e mult mai complex 

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: "Se doreşte ca componenta militară profilată de Hamas să fie separată de ceea ce înseamnă procesul politic legat de palenstinieni. Este necesar să-şi calibreze acţiunea militară. Un astfel de moment de escaladare ar putea să scape chiar de sub controlul celor care l-au iniţiat."

În raidurule din ultimele zile, armata isrealiană a reuşit să elimine mai mulţi lideri ai Hamas. Printre aceştia - coordonatorul operaţiunilor aeriene, creierul actiunii de pe 7 octombrie, şi comandantul garnizoanei din Khan Younis. Oaspetele", liderul militar al Hamas, şi  Yahya Sinwar, liderul politic sunt încă în viaţă. S-ar ascunde alături de cei 199 de oameni pe care i-au răpit în reţeaua de tuneluri de sub oraţul Gaza. Pe urmele lor, Israelul şi-a trimis trupele de elită. Seyeret Matkal este corespondentul celebrelor Delta Force americane şi unitatea unde a activat actualul prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu

David Saranga, fost ambasador al Israelului în România: "Suntem într-o perioadă de război, tot ce vom face nu va fi uşor. În privinţa operaţiunii militare, vă spun că nu o să fie ceva scurt. Vorbim de câteva săptămâni, bănuim că o să fie între 45 şi 60 de zile."

Imaginile recuperate până acum, de pe gopro-ul luptătorilor Hamas, sunt greu de privit. O femeie, care se afla bucătărie, este executată din propria poartă de terorişti, alţi oameni sunt alergaţi pe străzi, ca într-un joc video.

Atacul Hamas, plănuit de mai bine de un an

Militanţii Hamas au pregătit masacrul timp de un an.  Aveau asupra lor manuale cu instrucțiuni despre cum să-i tortureze și să-i răpească pe cei pe care îi găsesc. 80% dintre cadavre prezintă urme de tortură. 

Isaac Herzog, preşedintele Israelului: "Aceasta a fost găsită pe corpul unuia dintre teroriști, aceasta este o broșură, un ghid de instrucțiuni, cum să intri în zone civile, într-un kibbutz, într-un oraș, într-un moshav, cum să intri prin efracție."

Statele Unite încearcă cu disperare să tempereze dorinţa de răzbunare a Israelului. Deşi, administraţia Biden a spus în repetate rânduri că Israelul este îndreptăţit să se apere, Washingtonul se teme acum că războiul Israel-Hamas se va transforma într-un conflict regional de amploare. 

Joe Biden, preşedintele SUA: "Cred că ar fi o greșeală mare. Uite, ce s-a întâmplat în Gaza, în opinia mea... Hamas și elementele extreme ale Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni."

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken a făcut în ultimele zile un tur de forţă prin Orientul Mijlociu în încercarea de a preveni asta. După ce a vizitat Iordania, Qatar, Arabia Saudită şi Egipt, s-a întors în Israel. Ca măsură de precauţie, în contextul în care şi Iranul, şi Libanul, ameninţă să intervină în conflict de partea Hamas, un al doilea portavion american a fost trimis spre Estul Mediteranie. 

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: "Hamas şi-a demonstrat viziunea în cel mai teribil mod, iar asta e viziunea morții, a distrugerii, a nihilismului și a terorismului. Este o viziune care nu face nimic pentru a avantaja aspirațiile palestinienilor."

Putin ia poziţie în războiul Israel - Hamas

Temerile americanilor nu sunt întâmplătoare. După ce câteva zile a păstrat tăcerea. Rusia începe să-şi facă auzită vocea. Vladimir Putin şi-a sunat aliaţii din regiune, pe preşedintele Siriei, pe cel al Autorităţii Palestiniene şi pe preşedintele Egitului. Preşedintele ucrainean Zelenski şi-ar fi exprimat şi el intenţia de a vizita Israelul, însă demersul ar fi fost respins în mod diplomatic, cu motivul că nu este un moment potrivit

Tot pe linie diplomatica, regele Iordaniei, Abdullah al doilea, continuă turul său european. După ce ieri s-a întâlnit cu premierul britanic, astăzi va fi primit de cancelarul german Olaf Scholz. Tensiunea din Orientul Mijlociu începe să se simtă pe tot globul. Manifestaţii pro-Palestina au avut loc peste tot în lume în weekend. Mii de oameni au ieşit în stradă la Amsterdam, la Washington sau în Germania.

În Statele Unite, un copil de 6 ani, de origine palestiniană, a fost ucis cu 26 de lovituri de cuţit, de proprietarul apartamentului în care stătea. În Franţa, este cel mai ridicat nivel de alertă –urgență atentat - după ce un profesor de limbă franceză a fost asasinat vineri de un fost elev, care înainte a strigat Alah este Mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Joe Biden, aşteptat în Israel. Preşedintele SUA vrea să împiedice transformarea războiului cu Hamas într-un conflict care să cuprină întregul Orient Mijlociu