Război Israel - Hezbollah. Armistițiu de 21 de zile cerut de SUA, UE, Japonia, Canada și mai multe țări arabe
Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Canada, Australia, Japonia şi mai multe ţări europene şi arabe au îndemnat miercuri la un "armistiţiu imediat de 21 de zile" în Liban, unde conflictul dintre Israel şi Hezbollah ameninţă să cuprindă întreaga regiune, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă, informează joi AFP.
"Îndemnăm la un armistiţiu imediat de 21 de zile la frontiera dintre Liban şi Israel pentru a da o şansă diplomaţiei" în legătură cu situaţia din Liban şi din Fâşia Gaza, precizează declaraţia semnată de SUA, Franţa, UE, Australia, Canada, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Uite şi Qatar.
"Este timpul să încheiem un acord diplomatic care să le permită civililor de pe ambele părţi ale frontierei să se întoarcă acasă în deplină securitate", se adaugă în comunicat, potrivit Agerpres.
Joe Biden și Emmanuel Macron au lucrat împreună la armistițiu
Într-un comunicat comun separat, dat publicităţii după întrevederea lor în marginea Adunării Generale a ONU de la New York, preşedinţii american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron precizează că au "lucrat împreună în aceste ultime zile" pentru a ajunge la acest îndemn comun la un armistiţiu temporar, la care s-au raliat deja alte ţări.
- Armata Israelului a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban, în ultimele trei zile
- Ministrul Sănătății din Liban: "Suntem deja în război". 500.000 de persoane au fost strămutate
- Orientul Mijlociu se pregăteşte pentru evacuări în masa. 1.500 de români trăiesc în Liban: mesajul venit de la...
"Îndemnăm la o aprobare largă şi la o susţinere imediată din partea guvernelor Israelului şi Libanului", au declarat ei.
Ministrul afacerilor externe francez Jean-Noel Barrot a vorbit primul despre această propunere, mai devreme în timpul zilei de miercuri, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU asupra situaţiei din Liban.
În timpul unei discuţii cu jurnalişti, un înalt responsabil american a salutat imediat, sub acoperirea anonimatului, "un pas înainte important", exprimându-şi speranţa că acest îndemn va permite de asemenea "stimularea" discuţiilor pentru un armistiţiu şi eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰