Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Orientul Mijlociu se pregăteşte pentru evacuări în masa. 1.500 de români trăiesc în Liban: mesajul venit de la MAE

Orientul Mijlociu se pregăteşte pentru evacuări în masă. Marea Britanie şi Australia au cerut cetăţenilor lor să plece din Liban, acolo unde trăiesc şi 1.500 de români. Ministerul Român de Externe spune că nu a primit până acum cereri de evacuare, dar recomandă românilor să părăsească cât mai repede ţara. În ultimele ore, conflictul a atins cote fără precedent. Gruparea Hezbollah a atacat pentru prima dată în istorie Tel Avivul, iar Israelul susţine că e gata să intre cu  trupele în Liban.

de Redactia Observator

la 25.09.2024 , 21:24

Şapte sute de militari britanici vor pleca de urgenţă către baza militară din Cipru. Soldaţii vor fi folosiţi pentru evacuarea de urgenţă a 10.000 de britanici din Liban, în caz de război terestru. Românii din regiune au primit acelaşi mesaj. "Recomandăm cetăţenilor români care se află pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin intermediul curselor aeriene încă disponibile. Aproximativ 950 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban", a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE.

Peste 20 de oameni au murit în ultimele ore

În estul Mării Mediterane, Regatul Unit are şi un distrugător şi o navă de aprovizionare. În zonă, este portavionul american USS Lincoln. Un al doilea portavion, USS Truman, a plecat de urgenţă luni, cu un grup de luptă şi 6.500 de marinari americani. La 6 şi jumătate dimineaţa, sirenele au sunat la Tel Aviv. Zeci de mii de oameni au avut doar câteva secunde la dispoziţie să se ascundă din calea atacului aerian. Teroriştii libanezi susţin că ţinta a fost sediul Mossad, aflat la 221 de kilometri de graniţa cu Libanul. Este cea mai mare distanţă parcursă de un proiectil lansat de gruparea pro-Iran în ultimele 11 luni.  

Vezi și

Racheta a fost doborâtă, dar altele şi-au nimerit ţintele şi au rănit doi oameni. Analiştii avertizează că o lovitură directă asupra Tel Avivului echivalează cu o invazie terestră israeliană în Liban. Armata israeliană continuă bombardamentele. Peste 20 de oameni au murit în ultimele ore. "Războiul nostru nu este cu voi, este cu Hezbollah. Nasrallah (liderul Hezbollah) vă duce spre marginea prăpastiei", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. În ultima săptămână, Hezbollah a pierdut 1.500 de luptători. Mulţi au fost orbiţi sau mutilaţi de exploziile pagerelor şi a staţiilor walkie talkie. Marţi, şeful diviziei de rachete a fost ucis de o bombă în Beirut.

Liderul suprem al Iranului rămâne încrezător. "Pierderile acestea nu vor îngenunchea Hezbollah. Structura organizațională și umană a celor din Hezbollah este mult prea puternică", a declarat Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Papa Francisc a avertizat însă că lumea este pe care să fie distrusă, dacă războaiele nu vor fi oprite la timp.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Cheltuiţi mai mult din bugetul familiei pentru produsele pentru copii decât pentru alte articole esenţiale?
Observator » Ştiri externe » Orientul Mijlociu se pregăteşte pentru evacuări în masa. 1.500 de români trăiesc în Liban: mesajul venit de la MAE