Antena Meniu Search
x

România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu ziua 4 de război. Costurile, rambursate parţial de UE

România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, respectiv din a patra zi a războiului declanșat de Federația Rusă prin invadarea țării vecine, iar costurile donațiilor efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parțial de către Uniunea Europeană, se arată într-un document al Ministerul Apărării Naționale (MapN), analizat de profit.ro. Conform acestuia, doar în perioada 27 februarie - 11 martie, statele membre UE au efectuat donații militare către regimul de la Kiev în valoare totală de aproape 600 milioane euro. 

de Redactia Observator

la 19.08.2022, 10:31

România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu ziua 4 de război. Costurile, rambursate parţial de UE
România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu ziua 4 de război. Costurile, rambursate parţial de UE - Profimedia

România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, respectiv din a patra zi a războiului declanşat de Federaţia Rusă prin invadarea ţării vecine, iar costurile donaţiilor efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parţial de către Uniunea Europeană, se arată într-un document al Ministerul Apărării Naţionale (MapN), analizat de profit.ro.

Conform acestuia, doar în perioada 27 februarie – 11 martie, statele membre UE au efectuat donaţii militare către regimul de la Kiev în valoare totală de aproape 600 milioane euro.

România a donat echipamente militare Ucrainei din a patra zi de război, costurile fiind rambursate parţial de UE

"În perioada 27.02 – 04.03.2022, MapN a livrat echipamente militare, pentru care la data de 10 martie 2022 a solicitat rambursarea conform unei proceduri ad hoc (adoptată ulterior de Comitetul EPF, la data de 5 aprilie 2022), prin celula de tip Clearing House a Statului Major Militar al UE (EUMS CHC). Din valoarea totală solicitată pentru rambursare, a fost validată o sumă care cumulează costurile estimate doar pentru echipamentele considerate prioritate I (cele aferente celorlalte priorităţi au fost excluse)", se precizează în documentul invocat de profit.ro.

Pe acelaşi subiect

România a evitat până acum să spună dacă şi ce ajutor militar a trimis în Ucraina

Pe 27 februarie, Guvernul român anunţa public că a oferit Ucrainei asistenţă în valoare de 3 milioane euro, constând în combustibil, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi medicamente. În iunie, Guvernul a modificat legislaţia pentru ca statul român să poată să doneze Ucrainei bunuri din rezervele proprii ale forţelor destinate apărării naţionale a României, în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra ţării vecine.

În luna august pe reţelele de socializare ruse şi ucrainene au apărut cel puţin două filmări care ar arăta arme româneşti pe frontul din Ucraina: muniţie folosită pe un obuzier autopropulsat şi granade antitanc pentru lansatoarele AG-9. Autoritățile de la București au negat că proiectile produse de ROMARM, filmate pe front, au fost trimise de România. Până în acest moment autoritățile din România nu au făcut publice date clare despre ajutoarele oferite Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu ziua 4 de război. Costurile, rambursate parţial de UE