Antena Meniu Search
x

Țările africane vor fi pedepsite dacă cumpără petrol rusesc, au avertizat americanii. Reacția unui lider african

Ţările africane sunt libere să cumpere cereale din Rusia, dar riscă consecințe dacă iau petrol rusesc, a declarat ambasadorul SUA la ONU, relatează AP

de Redactia Observator

la 18.08.2022, 18:07

Țările africane vor fi pedepsite dacă cumpără petrol rusesc, au avertizat americanii. Reacția unui lider african
Țările africane vor fi pedepsite dacă cumpără petrol rusesc, au avertizat americanii. Reacția unui lider african - Twitter

Înaintea călătoriei în Uganda și Ghana, Linda Thomas-Greenfield a declarat într-un interviu că vrea să găsească soluții și nu vinovați pentru criza alimentară care se intensifică pe continentul african. Dar după ce a ajuns în Uganda, ea a avertizat țările africane că există linii roșii pe care nu ar trebui să le depășească. Cumpărarea de petrol rusesc înseamnă încălcarea acestor sancțiuni.

"Țările pot cumpăra produse agricole rusești, inclusiv îngrășăminte și cererale. Dacă o țară decide să cumpere din Rusia produse aflate sub sancţiuni americane, atunci ea încalcă acele sancțiuni", a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU. "Avertizăm aceste țări să nu încalce aceste sancțiuni pentru că atunci... ele riscă să luam măsuri împotriva lor”, a spus ea.

Thomas-Greenfield a făcut declaraţiile la începutul lunii august în Uganda. Președintele Yoweri Museveni, deşi un aliat al SUA, nu a criticat invazia Rusiei în Ucraina și și-a exprimat simpatia față de Moscova. Ambasadorul SUA la ONU a început un turneu în Africa la o săptămână după vizita lui Serghei Lavrov. Ministrul rus de Externe le-a transmis liderilor africani că Rusia nu e vinovată de criză alimentară din ţări precum Somalia sau Sudanul de Sud. Pentru penuria de alimente de pe piață Lavrov a dat vina pe "reacția absolut inadecvată a Occidentului, care a impus sancțiuni". 

SUA au interzis importurile de petrol și gaze naturale rusești în martie, iar Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului. Majoritatea țărilor africane au încercat să stea departe de războiul Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, ei au avut de suferit consecințe. Rusia și Ucraina sunt exportatoare majore de cereale în țările africane, iar creșterea prețurilor ca urmare a războiului, agravată de secete, conflicte și efectele economice post pandemie - a lovit puternic populațiile. Sute de milioane de oameni din Africa nu au suficientă mâncare. Potrivit organizației umanitare Alima, aproape un milion de oameni riscă să moară doar într-o singură regiune: Sahel, o regiune la sud de Sahara.

Cât de eficient este avertismentul ambasadorului american este incert, scrie The New York Times. Chiar dacă țările africane vor fi pedepsite dacă cumpără petrol rusesc, unele state și-ar putea asuma decizia că este un preț care merită plătit. Creșterile uluitoare de preț la carburanți și penuria de combustibil au lovit deja puternic continentul. 

Oficialii occidentali au spus în mod repetat că sancțiunile SUA nu interzic exporturile de produse agricole rusești și au emis asigurări că entitățile implicate în astfel de schimburi comerciale nu încalcă regulile. Cu toate astea, rușii arată cu degetul spre sancțiunile asupra sistemului bancar care ar afecta tranzacțiile. După vizita ambasadorului american, Yoweri Museveni, președintele Ugandei, a scris pe Twitter un mesaj voalat critic: ”Dacă chiar vor să ajute Africa, ar trebui să ia în considerare să ne separe de sancțiuni într-un război în care nu participăm”. Postarea conținea o poză cu el și ambasadoare Thomas-Greenfield. Nu este prima dată când africanii deplâng ipocrizia țărilor dezvoltate cu privire la energie: și Europa a fost criticată. Țările europene bogate care au încercat să oprească finanțarea proiectelor de combustibili fosili în Africa, acum se grăbesc să cumpere gaz african.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Țările africane vor fi pedepsite dacă cumpără petrol rusesc, au avertizat americanii. Reacția unui lider african