Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 179 LIVE TEXT. Rușii au crescut numărul de rachete în Marea Neagră. Angajații guvernului ucrainean, sfătuiți să nu vină la muncă

Război Rusia - Ucraina, ziua 178. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că ucrainenii încă trebuie să lupte pentru victorie, dar pot să fie mândri de ei, de ţara lor şi de eroii lor. Săptămâna viitoare se împlnesc şase luni de la invazia declanşată de Rusia în Ucraina. . Emmanuel Macron l-a convins pe Vladimir Putin să accepte o vizită la Zaporojie a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Rusia nu este însă de acord şi cu demilitarizarea zonei. Pe front, dronele ucrainene au atacat din nou Crimeea şi au lovit sediul Forţelor Marine ruseşti.

de Redactia Observator

la 21.08.2022, 21:55

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 19:12 - Rușii au crescut semnificativ numărul de rachete în Marea Neagră înainte de Ziua Independenței Ucrainei

Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a Forțelor de Apărare din Sud a vorbit duminică despre un potențial pericol din partea forțelor militare ruse de Ziua Independenței, sărbătorită de ucraineni pe miercuri pe 24 august, relatează Ukrainska Pravda. ”Observăm că ei (n. red. rușii) au crescut semnificativ numărul de nave cu rachete în Marea Neagră. În special, există cinci transportoare cu rachete de croazieră Kalibr la bord, inclusiv submarine.

Utilizarea rachetelor de croazieră Kalibr în această seară (n. red. duminică) poate fi un semn că acestea sunt în stand-by, sunt gata să le desfășoare, în ciuda costului lor ridicat și a cantității mici care le-a mai rămas.” Humeniuk a mai transmis că ocupanții vor trimite mai multe forțe pe fronturile Nikolav și Herson, deoarece ”fortăreața invincibilă Nikolaev, care îi ține blocați în sudul Ucrainei, îi deranjează de multă vreme. Ar trebui să fim pregătiți pentru asta, dar nu ar trebui să intrăm în panică sau să creăm o exagerare inutilă", a declarat ea.

Pe acelaşi subiect

Potrivit forțelor ucrainene, ultima dată când cinci transportoare de rachete au fost înregistrate în Marea Neagră a fost pe 1 august. După aceea numărul lor a scăzut la două sau trei. Volodimir Zelenski a avertizat că săptămâna viitoare Rusia poate lansa atacuri violente asupra Ucrainei. Angajații instituțiilor situate în Cartierul Guvernului din Kiev au fost sfătuiți să nu vină la birouri în perioada 22-26 august.

UPDATE 18:57 - Angajații guvernului ucrainean, sfătuiți să nu vină la muncă săptămâna viitoare de teama unor atacuri asupra Kievului

Angajații guvernului ucrainean care lucrează în clădiri situate în cartierul instituțiilor guvernamentele din Kiev au fost sfătuiți să lucreze de acasă în săptămâna 22-26 august, relatează Ukrainska Pravda, citâns surse din Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) și guvern.

Toți angajații guvernamentali cu birouri în centrul Kievului, inclusiv clădirea Radei Supreme, Biroul Președintelui, Cabinetul și Banca Națională a Ucrainei au fost sfătuiți să nu vină fizic la muncă săptămâna viitoare. Președintele Volodimir Zelenski a avertizat sămbătă seară că Rusia ar putea efectua atacuri deosebit de violente asupra Ucrainei săptămâna viitoare, când Ucraina sărbătorește Ziua Independenței.

UPDATE 18:40 - Rușii au avansat pe frontul de sud spre Nikolaev

Rușii susțin că au avansat pe frontul către Nikolaev, în sud, obținând pe 20 august controlul complet asupra satului Blagodatnoye. Informația este confirmată parțial și de statul major ucrainean. Ce spun rușii? Trupele aeropurtate ale Rusiei au stabilit controlul asupra satului Blagodatnoye situat la vest de Snigirevka, care a fost apărat de unitățile brigăzii 63 a Forțelor Armate ale Ucrainei. Satul este atacat de la începutul lunii august iar ofensiva a fost complicată de terenul de stepă din regiune. Artileria a jucat din nou un rol important, potrivit bloggerilor militari ruși. După capturarea satului, forțele ruse vor putea să desfășoare o ofensivă de-a lungul autostrăzii Snigirevka-Nikolaev.

Ce spun ucrainenii? Pe frontul Nikolaev, rușii obțin unele avansuri în bătălia de pe axa Vasylky – Blagodatnoye: au reușit să cucerească periferia de sud a satului Blagodatnoye. Luptele sunt în prezent în desfășurare, potrivit informării făcute duminică dimineață de Statul major ucrainean.

UPDATE 18:02 - Ministrul turc al apărării: Acordul pentru exportul cerealelor pune "bazele unui mediu de pace permanent" între Rusia și Ucraina

Aproximativ 27 de nave încărcate cu cereale au părăsit porturile Ucrainei de la Marea Neagră începând cu prima zi a lunii august, ca parte a acordului de export intermediat de Organizația Națiunilor Unite și Turcia, care a pus "bazele unui mediu de pace permanent", a declarat ministrul turc al Apărării într-un discurs ținut sâmbătă, citat de CNN. "De pe 1 august, un total de 53 de nave sunt gata pentru transporturile de cereale, dintre care 27 au plecat din porturile ucrainene", a declarat Hulusi Akar la Centrul comun de coordonare din Istanbul (CCM), alături de Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

UPDATE 15:50 - Papa Francisc aminteşte că poporul ucrainean "suferă o imensă cruzime"

Papa Francisc s-a rugat din nou duminică pentru poporul ucrainean, despre care a spus că "suferă o imensă cruzime", la finalul slujbei duminicale, ţinută în piaţa Sf. Petru, transmite EFE, citat de Agerpres. În mesajul de duminică, suveranul pontif a declarat că, "pentru a intra în proiectul de viaţă pe care Dumnezeu ni-l propune, este nevoie să limităm spaţiul egoismului, să reducem aroganţa şi autosuficienţa, să mai lăsăm din mândrie şi orgolii, să învingem lenea şi să riscăm să iubim, chiar dacă aceasta înseamnă crucea".

Papa Francisc a spus că trebuie să alegem "uşa îngustă", aşa cum o fac "părinţii care se dedică fiilor lor făcând sacrificii şi renunţând la timpul lor; cei care se îngrijesc de ceilalţi şi nu doar de propriile lor interese; cei care se dedică vârstnicilor, celor mai săraci şi celor mai slabi; celor care lucrează din greu, făcând faţă greutăţilor şi, poate, neînţelegerilor"

UPDATE 15:08 - Kievul susține că rușii au lovit un depozit de cereale, nu un unul militar în atacul asupra portului Odessa

Rusia a anunţat duminica aceasta că a distrus un depozit de muniţii ce conţinea rachete pentru sistemul american HIMARS în regiunea Odesa, în sud-estul Ucrainei, în timp ce Kievul afirmă că de fapt ruşii au lovit un hambar de grâne, notează Agerpres. Ministerul Apărării Rusiei a anunţat că rachete Kalibr au distrus un depozit de muniţie în regiunea ucraineană Odesa care conţinea rachete pentru sistemul american HIMARS şi alte sisteme antiaeriene de fabricaţie occidentală.

UPDATE 14:20 - Rusia afirmă că a distrus un depozit de muniţie pentru sistemul HIMARS în regiunea ucraineană Odessa

Ministerul Apărării Rusiei a anunţat duminica aceasta că rachete Kalibr au distrus un depozit de muniţie în regiunea ucraineană Odesa care conţinea rachete pentru sistemul american HIMARS şi alte sisteme antiaeriene de fabricaţie occidentală, transmite Reuters, citat de Agerpres. Ministerul rus a mai susţinut că forţele Moscovei au distrus două tancuri M777 Howitzer în poziţii de luptă în regiunea ucraineană Herson şi un depozit de combustibil în regiunea Zaporojie unde - potrivit sursei citate - erau depozitate peste 100 de tone de combustibil diesel.

Reuters menţionează că nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă. Totodată, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat duminică că Rusia a desfăşurat rachete hipersonice Kinjal (Pumnal) de trei ori în cursul a ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina. Rachetele Kinjal fac parte dintr-o serie de noi arme hipersonice pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a prezentat în 2018 într-un discurs belicos în care a spus că pot lovi aproape orice punct din lume şi pot eluda un scut antirachetă construit de SUA.

UPDATE 13:10 - Noi interdicţii de intrare în Harkov

Interdicția de intrare din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, va fi aplicată pentru o zi, miercuri, a declarat guvernatorul regional . Intervalul va dura între orele 22:00 și 6:00, scrie 24sata.hr

Harkov este orașul din nord-est-ul ţării, care este lovit în mod regulat de bombardamentele rusești.

- Stai acasă și ascultă avertismentele! - a scris Oleh Synehub pe Telegram.

UPDATE 13:08 - Înalt responsabil al serviciului de securitate ucrainean, găsit mort de soţie

Şeful unei filiale regionale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Oleksandr Nakonecini, a fost găsit mort la locuinţa sa din centrul ţării, a anunţat duminică parchetul general, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Sâmbătă seara, soţia lui Nakonecini a auzit un zgomot de foc de armă în apartamentul lor din Kropivniţki şi a descoperit ulterior într-una dintre încăperi trupul soţului ei lovit de glonţ, a precizat parchetul pe reţeaua Telegram.

Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele decesului, a adăugat parchetul, fără a face niciun comentariu cu privire la ipotezele luate în calcul de anchetatori.

UPDATE 12:30 - Un consilier al lui Zelenski neagă implicarea Ucrainei în atentatul în care a murit fiica ideologului lui Putin

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminica aceasta că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist", a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Podoliak a apreciat în schimb că Rusia a început "să se dezintegreze intern" (sic) şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere.

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte "presiunea informaţională" asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut el.

Daria Dughina, fiica liderului mişcării neoeurasiatice, Aleksandr Dughin, considerat unul dintre aliaţii apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a murit sâmbătă noaptea în momentul în care o bombă amplasată în autoturismul pe care îl conducea a făcut explozie. 

UPDATE 12:10 - MAE austriac îl convoacă pe reprezentantul permanent al Rusiei pentru o declaraţie polemică despre Ucraina

Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă organismele internaţionale din Viena, Mihail Ulianov, a fost convocat pentru duminică de Ministerul de Externe austriac după un comentariu polemic făcut de diplomatul rus în legătură cu Ucraina, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Nu există milă pentru poporul ucrainean!", a scris Ulianov pe contul său de Twitter în noaptea de vineri spre sâmbătă, comentând ştirea potrivit căreia SUA vor trimite mai multe arme Kievului.

După ce aceste cuvinte au declanşat un val de indignare pe reţelele sociale, ambasadorul rus a şters mesajul şi a declarat ulterior că a fost înţeles greşit, vorbele sale fiind interpretate drept un apel la genocid împotriva ucrainenilor.

"Suntem indignaţi de declaraţiile inumane ale reprezentantului permanent al Rusiei şi de tentativele de a relativiza ceea ce nu poate fi relativizat. Apărăm libertatea de exprimare. Însă suntem totodată liberi să ne opunem ferm acestor declaraţii incendiare. Din acest motiv, reprezentantul permanent al Rusiei, Mihail Ulianov, a fost convocat duminică la Ministerul Afacerilor Externe", a transmis sâmbătă după-masă MAE austriac, într-un comunicat succint, publicat pe contul său oficial de Twitter.

UPDATE 10:30 - Un nou atac cu drone asupra flotei ruse de la Marea Neagră

Forțele ruse din Crimeea au fost vizate de o nouă lovitură cu drone. Liderul regional numit de Rusia a declarat că o dronă ucraineană a fost doborâtă sâmbătă, scrie BBC.

Între timp, președintele Ucrainei a salutat un acord care le permite inspectorilor ONU să viziteze centrala nucleară Zaporojie. Sâmbătă, într-un videoclip se vede fumul care se ridică în Sevastopol, unde se află flota rusă de la Marea Neagră. Guvernatorul rus Mihail Razvozhayev, a minimizat gravitatea incidentului. „A căzut pe acoperișul sediului”, a spus el. „Nu au fost pagube semnificative și nimeni nu a fost rănit”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 09:10 - Doi ruși și un ucrainean, arestați în Albania după ce au încercat să intre într-o fabrică de arme

Ministerul albanez al Apărării a anunțat sâmbătă că doi soldați albanezi au fost răniți în timp ce încercau să oprească doi ruși și un ucrainean care au încercat să intre într-o fabrică militară din centrul țării, informează Reuters, potrivit Mediafax.

„Trei cetățeni cu pașapoarte rusești și ucrainene au încercat să intre în fabrică”, a transmis ministerul.

„Ofițerii care păzeau uzina au reacționat imediat, dar, în timpul eforturilor lor de a-i opri pe cei trei cetățeni străini, doi dintre soldații noștri au fost răniți”, a precizat ministerul, adăugând că soldații sunt în stare stabilă.

Ministerul a adăugat că cei trei cetățeni străini au fost reținuți. Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat că cele trei persoane sunt „suspectate de spionaj”.

Ministerul Apărării a anunțat că unul dintre cei arestați, un cetățean rus de 24 de ani, a intrat pe teritoriul fabricii și încerca să facă fotografii. Alte două persoane, o femeie rusă de 33 de ani și un bărbat ucrainean de 25 de ani, au fost, de asemenea, arestate în apropiere.

Mulți turiști ruși și ucraineni vizitează Albania în timpul vacanței de vară. Baza militară de la Gramsh se află la peste 70 de kilometri de plaje.

În perioada în care se afla sub regimul comunist, la Gramsh se producea pușca de tip rusesc AK-49.

UPDATE 07:10 - Volodimir Zelenski avertizează asupra unui posibil atac „vicios” al Rusiei înainte de Ziua Independenței Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să fie vigilenți săptămâna viitoare, în timp ce se pregătesc să sărbătorească Ziua Independenței, în contextul în care ce noi explozii au lovit Crimeea, iar o rachetă a rănit 12 civili în apropierea unei centrale nucleare, scrie The Guardian.

În discursul său video de azi-noapte, Zelenskii a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei să „împrăștie deznădejde și teamă” printre ei, când se pregătesc să marcheze cea de-a 31-a aniversare a independenței față de dominația sovietică.

„Trebuie să fim cu toții conștienți de faptul că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de vicios”, a spus Zelenskii înainte de aniversarea din 24 august, care marchează, de asemenea, șase luni de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia .

UPDATE 07:00 - Rusia a fost în iulie cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, pentru a treia lună consecutiv

Rusia şi-a menţinut statutul de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a treia lună consecutiv, în iulie, au arătat datele publicate sâmbătă, în timp ce rafinăriile independente şi-au intensificat achiziţiile la preţuri mici, în timp ce le-au redus pe cele de la furnizori rivali precum Angola şi Brazilia, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările pompate prin conducta din Siberia de Est-Oceanul Pacific şi transporturile maritime din porturile europene şi din Orientul Îndepărtat ale Rusiei, au totalizat 7,15 milioane de tone, în creştere cu 7,6% faţă de acum un an, arată datele Administraţiei Generale a Vămilor din China.

Cu toate acestea, livrările Rusiei în iulie, echivalentul a aproximativ 1,68 milioane de barili pe zi (bpd), au fost sub recordul din luna mai, de aproape 2 milioane de barili pe zi.

China este cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei

Importurile din Arabia Saudită, aflate pe locul doi, şi-au revenit luna trecută faţă iunie, când s-au aflat la cel mai scăzut din ultimii trei ani, de 6,56 milioane de tone, sau 1,54 milioane bpd, dar încă uşor sub nivelul de aceeaşi perioadă a anului 2021.

UPDATE 07:00 - Fiica lui Alexander Dugin, considerat "Rasputinul lui Putin", a murit după ce maşina în care se afla a explodat. Ruşii susţin că ţinta era tatăl ei

"Ghidul spiritual" al lui Vladimir Putin, Alexander Dugin, a scăpat de un atac cu maşină-capcană, atentat în care însă şi-a pierdut viaţa fiica sa, Daria, informează The Sun, citând presa rusă.

Filosoful şi naţionalistul rus  - despre care se spune că este un arhitect al războiului din Ucraina şi este supranumit "Rasputinul lui Putin” - a schimbat maşinile cu fiica sa în ultimul moment sâmbătă seara, scrie news.ro.

El şi fiica lui au fost oaspeţi de onoare la festivalul familiei tradiţionale de la Zaharovo şi plănuiseră să plece împreună, potrivit violonistului Peter Lundstrem. Dar Dugin a sărit într-un alt vehicul şi, fără să ştie, a ocolit tentativa de asasinat, potrivit rapoartelor. Câteva minute mai târziu, filosoful de extremă-dreapta a fost fotografiat ţinându-şi mâinile în cap îngrozit, în timp ce se uita la urmările exploziei.

Daria a murit pe loc, după ce autoturismul Toyota Land Cruiser Prado în care se afla a explodat.

Ea devenise o personalitate publică de sine stătătoare ca "analist politic” şi editorialist al publicaţiei pro-Putin United World International. Cu câteva ore înainte de moartea ei, Daria fusese fotografiată la evenimentul de la Zaharovo  alături de tatăl ei, filozoful cunoscut sub numele de "Creierul lui Putin”.

UPDATE 07:00 - Zelenski: Încă mai trebuie să luptăm pentru victorie, dar ucrainenii pot fi mândri de ei, de ţara lor şi eroii lor

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că ucrainenii încă trebuie să lupte pentru victorie, dar pot să fie mândri de ei, de ţara lor şi de eroii lor, scrie news.ro. Săptămâna viitoare se împlnesc şase luni de la invazia declanşată de Rusia în Ucraina.

"Ne pregătim pentru noua săptămână, care este foarte importantă pentru noi toţi, pentru ţara noastră. Vine Ziua Drapelului nostru, Ziua Independenţei noastre. Comemorarea veteranilor războiului pentru libertatea Ucraine. Avem Platforma Crimeei. Anul acesta este cu adevărat special. Anul acesta, se poate simţi literalmente în aerul Crimeei că ocupaţia acolo este temporară, iar Ucraina se întoarce. Ne vom aminti cu siguranţă de legendele noastre – aceasta este şi va fi o tradiţie ucraineană. Să ne amintim de cei ale căror vieţi au devenit parte din istoria noastră naţională, care nu poate fi niciodată ştearsă de nimeni – de niciun duşman. Urmează o piatră de hotar semnificativă – şase luni de la această invazie la scară largă. Războiul care a schimbat totul pentru Ucraina, pentru Europa şi pentru lume. Să ne gândim şi astăzi, să aruncăm o privire, să evaluăm drumul pe care l-am parcurs. Cât de mult s-a schimbat – ceea ce aproape toată lumea din lume credea că este imposibil de schimbat. Cât de mult s-a reuşit să se câştige, să se smulgă de la armata rusă, care timp de decenii a fost considerată invincibilă. Îmi amintesc de primele zile ale invaziei la scară largă, îmi amintesc ce mi-au spus şi m-au sfătuit atunci diverşi „consilieri”... Ştiu că multora le e ruşine acum de cuvintele care se spuneau atunci. Din 24 februarie, în aceste 178 de zile, ucrainenii au dovedit că poporul nostru este invincibil, apărătorii noştri sunt invincibili. Şi le mulţumesc tuturor celor care şi-au arătat puterea în acest timp, le mulţumesc tuturor celor care au luptat şi luptă pentru Ucraina, le mulţumesc tuturor celor care luptă şi ajută soldaţii noştri, statul nostru. Unitatea noastră, credinţa noastră în noi înşine au făcut posibilă trecerea acestor şase luni şi apropierea acestei săptămâni, care este întotdeauna importantă pentru fiecare ucrainean", a spus Zelenski..

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 179 LIVE TEXT. Rușii au crescut numărul de rachete în Marea Neagră. Angajații guvernului ucrainean, sfătuiți să nu vină la muncă