Antena Meniu Search
x

Fiica lui Dughin ar fi fost asasinată de o misterioasă grupare de partizani ruşi: "Îl declarăm pe Putin uzurpator al puterii și criminal de război"

Un fost parlamentar rus, care a fost expulzat pentru activități anti-Kremlin, susține că partizanii ruși ar fi în spatele uciderii fiicei lui Aleksadr Dughin, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 22.08.2022, 14:57

Fiica lui Dughin ar fi fost asasinată de partizanii ruși, susține un fost parlamentar rus. "Acest atac deschide o nouă pagină în rezistența rusă la putinism"
Fiica lui Dughin ar fi fost asasinată de partizanii ruși, susține un fost parlamentar rus. "Acest atac deschide o nouă pagină în rezistența rusă la putinism" - Profimedia Images, captură video CNN

Ilya Ponomarev, un fost parlamentar rus, susține că explozia de sâmbătă seara a fost „opera” Armatei Naţionale Republicane, despre care spune că este un grup clandestin care urmărește să răstoarne regimul lui Putin.

„Această acțiune, ca și multe alte acțiuni partizane desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, au fost realizate de Armata Națională Republicană (NRA)”, a declarat  Ponomarev. „Un incident grav a avut loc (n.r. sâmbătă) lângă Moscova. Acest atac deschide o nouă pagină în rezistența rusă la putinism”.

Ponomarev susține că partizanii din Rusia sunt gata să efectueze și alte atacuri similare împotriva unor ținte de profil înalt apropiate de Kremlin, inclusiv oficiali, oligarhi și membri ai agențiilor de securitate ale Rusiei.

Fostul deputat a citit chiar și un presupus manifest al ANR: „Îl declarăm pe președintele Putin uzurpator al puterii și criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la moarte sigură și fără sens. Sărăcie și sicrie pentru unii, palate pentru alții – esența politicii sale. Credem că oamenii lipsiți de drepturi au dreptul să se răzvrătească împotriva tiranilor. Putin va fi detronat și distrus de noi!”

Pe acelaşi subiect

Manifesul care cheamă rușii la revoltă

"Noi, activiștii ruși, militarii și politicienii, acum partizani și luptători ai Armatei Naționaliste Republicane, scoatem în afara legii pe războinicii, hoții și asupritorii popoarelor Rusiei!

Îl declarăm pe președintele Putin un uzurpator al puterii și un criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens. Sărăcie și sicrie pentru unii, palate pentru alții – aceasta este esența politicii sale. Putin va fi detronat și distrus de noi!

Îi declarăm pe oficialii guvernului Federației Ruse și ai administrațiilor regionale complici ai uzurpatorului, cei care nu demisionează din funcție vor fi distruși de noi. Îi declarăm pe oamenii de afaceri care își câștigă banii din corupție și din legături cu funcționarii, trădători de țară și complici ai uzurpatorului. Proprietățile celor care nu se pocăiesc și nu vorbesc public împotriva acestui guvern și a războiului său, și ei înșiși vor fi distruși de noi. Nu vom ataca obiective civile și civili, iar dacă forțele de securitate ale lui Putin vor face astfel de provocări și ne vor atribui victimele, nu-i credeți!

Îi declarăm pe angajații structurilor de putere drept complici ai uzurpatorului. Cei care nu depun armele și nu-și dau jos bretelele vor fi distruși de noi. Noi declarăm încărcăturile militare și încărcăturile celor care câștigă bani în război și îl ajută financiar, ținte legale pe care le vom distruge.

Facem apel la toți rușii să se alăture rândurilor noastre și să ridice drapelul noii Rusii în locul tricolorului dezonorat de guvernul lui Putin. Îi invităm pe cei care sunt gata să lupte, să ne urmeze exemplul și să răstoarne acest regim ipocrit", este manifestul partizanilor, citat de Ponomarev.

Fiica ideologului Aleksandr Dughin, ucisă într-un presupus atentat cu maşină capcană

Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin - considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi susţinător al ideii că Rusia trebuie "să absoarbă" Ucraina - a fost ucisă sâmbătă seara în maşina în care se afla, într-un presupus atentat cu bombă, la periferia Moscovei, au anunţat duminică Comitetul de Investigaţii al Rusiei (CIR), relatează agenţiile internaţionale de ştiri, scrie Agerpres. Potrivit CIR, citat de EFE, explozia s-a produs sâmbătă seara la ora locală 21:00 (18:00 GMT).

Daria Dughina a fost ucisă în momentul în care un presupus dispozitiv exploziv a fost detonat la bordul maşinii Toyota Land Cruiser cu care femeia circula, au transmis anchetatori din regiunea Moscovei într-o declaraţie de presă, citaţi de Reuters.

Agenţia de presă oficială TASS l-a citat pe Andrei Krasnov, un cunoscut al lui Dughin, care a declarat că maşina aparţinea tatălui femeii şi că probabil că el era ţinta atacului.

Tatăl şi fiica participaseră la un festival în afara Moscovei, iar Dughin s-a hotărât în ultimul moment să ia altă maşină, a relatat cotidianul guvernamental Rossiskaia Gazeta. Imaginile video care însoţesc declaraţia arată anchetatori care strâng resturi şi fragmente de la locul unde a avut loc explozia.

Cine este Daria Dughina

Aleksandr Dughin, tatăl Dariei, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou imperiu rus vast. El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina unde forţele ruse desfăşoară ceea ce Moscova numeşte "o operaţiune militară specială" pentru demilitarizarea Ucrainei.

Influenţa lui Dughin, aflat pe lista de sancţiuni a SUA, asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, a devenit temă de speculaţii, în contextul în care unii observatori ai Rusiei apreciază că influenţa sa este semnificativă, în timp ce alţii o consideră minimă, scrie Reuters.

Daria Dughina, care era cunoscută şi sub numele de Platonova şi despre care presa de stat rusă scrie că avea 30 de ani, susţinea pe larg ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina.

Într-o declaraţie de presă difuzată în martie, Ministerul de Finanţe al SUA a transmis că Dughina, redactor-şef al site-ului United World International - calificat de SUA drept "un mijloc de dezinformare" -, care sugerase că Ucraina "va pieri" dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.

Liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR), autoproclamată de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a acuzat duminică forţele ucrainene că se află în spatele asasinării Dariei Dughina, transmite AFP. "Teroriştii regimului ucrainean au încercat să-l lichideze pe Aleksandr Dughin, dar au aruncat-o în aer pe fiica lui", a scris Puşilin pe reţeaua sa Telegram. La rândul său, senatorul rus Andrei Klişas a calificat atentatul drept un "atac inamic" şi a cerut aducerea în faţa justiţiei a autorilor materiali şi intelectuali, potrivit EFE. 

Reacția Ucrainei

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminica aceasta că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin.

"Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist", a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Fiica lui Dughin ar fi fost asasinată de o misterioasă grupare de partizani ruşi: "Îl declarăm pe Putin uzurpator al puterii și criminal de război"