Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 60 LIVE TEXT. Civili uciși în bombardamentele asupra orașului Luhansk. Rușii, acuzați că ar trimite prizonieri în lagăre de muncă

Război Rusia - Ucraina, ziua 60. Președintele ucrainean a anunțat, sâmbătă noapte, că opt persoane au fost ucise la Odesa, într-un atac al ruşilor, între acestea fiind şi o fetiţă de 3 luni. El a mai spus că toţi cei care au dat ordine şi le-au executat vor plăti, mai devreme sau mai târziu. De Paște, Volodimir Zelenski, le-a transmis ucrainenilor să aibă grijă de ei și i-a cerut lui Dumnezeu să aducă "marea pace" țara sa. Atacurile Rusiei, însă, au continuat chiar şi în cursul nopţii, ucrainenii petrecând Învierea sub teroarea bombelor. În acest timp, la Moscova, Vladimir Putin a participat la slujba celebrată cu mare fast de patriarhul Kirill, un susţinător al invaziei ruse.

de Redactia Observator

la 24.04.2022, 20:46

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 20:40 Rusia, acuzată de maltratarea prizonierilor de război

Avocatul pentru drepturile omului din Ucraina, Lyudmila Denisova, a acuzat Rusia că încalcă dreptul internațional al prizonierilor de război ucraineni, pe care i-a dus în lagăre de muncă destinate criminalilor.

Lyudmila Denisova spune că două tabere din regiunea rusă Rostov - aproape de granița cu Ucraina - au fost eliberate pentru a face loc noilor sosiți.

Pe acelaşi subiect

Ea susține că prizonierii ucraineni sunt păziți de gardienii de închisoare și sunt ținuți în condiții mult mai rele decât cele prevăzute în normele Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Rusia nu a răspuns încă la noile acuzații, dar a negat anterior că a încălcat tratatele internaționale în timpul invaziei sale.

UPDATE 19:20 Civili uciși în bombardamentele asupra orașului Luhansk

Guvernatorul regiunii estice Luhansk a raportat că duminică, în ziua de Paști, forțele ruse au bombardat orașul și au ucis civili. Într-un discurs video transmis pentru a marca sărbătoarea de Paște ortodox, Serhiy Gaidai a declarat: „Astăzi, încă o dată, au murit civili. Compatrioții noștri”, a spus guvernatorul regiunii Luhansk, potrivit Sky News. „Rușii nu consideră nimic sacru”, a mai spus el.

Gaidai a mai declarat sâmbătă că bombardamentele s-au intensificat în regiune, în ciuda sărbătorii de Paște.

UPDATE 18:00 Kievul anunţă de Paşte că 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în două luni de război

Ministerul ucrainean de Externe anunţă, într-un bilanţ publicat de Paşte pe Twitter, că aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu exact două luni.

Guvernul de la Kiev mai anunţă în acest bilanţ că a doborât 179 de avioane şi 154 de elicoptere şi a distrus 873 de tancuri ruseşti.

UPDATE 16:50 OSCE anunță că mai mulți angajați din Donețk și Lugansk au fost reţinuți

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a declarat duminică ''extrem de îngrijorată'' după arestarea în Ucraina, în teritoriile separatiste pro-ruse, a unora dintre membrii misiunii sale, relatează AFP.

La scurt timp după invazia rusă din 24 februarie, OSCE a evacuat câteva sute de observatori din zeci de ţări care monitorizau încetarea focului din 2014.

Dar angajaţi ucraineni rămân la faţa locului, dintre care ''un anumit număr sunt reţinuţi la Doneţk şi Lugansk'', a deplâns OSCE într-un mesaj postat pe Twitter, afirmând că se folosesc toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea lor''. Nu au fost furnizate alte detalii.

Serviciile de securitate ale separatiştilor din Lugansk, citate de agenţia de presă rusă TASS, au anunţat la 11 şi 14 aprilie că au arestat doi membri ai Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM).

UPDATE 16:30 Zelenski a discutat cu Erdogan despre situaţia din Mariupol

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan duminică, în ajunul convorbirilor dintre preşedintele turc cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Zelenski a spus că el şi Erdogan au discutat despre necesitatea evacuării imediate a civililor din oraşul-port Mariupol ocupat în mare parte de ruşi, inclusiv a celor din oţelăria Azovstal.

UPDATE 16:20 ONU cere un armistiţiu ''imediat'' la Mariupol

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut duminică un armistiţiu "imediat" la Mariupol, care să permită evacuarea a aproximativ 100.000 de civili încă blocaţi în acest port ucrainean controlat aproape în întregime de armata rusă, transmite AFP.

"Este nevoie de o pauză în lupte acum pentru a salva vieţi. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât mai multe vieţi vor fi ameninţate. Trebuie să li se permită să evacueze acum, astăzi. Mâine va fi prea târziu", a declarat coordonatorul ONU în Ucraina, Amin Awad, într-un comunicat.

UPDATE 15:10 Volodimir Zelenski: Răul nu va putea distruge Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a angajat duminică într-un mesaj difuzat de Paştele ortodox că "răul" nu va putea distruge Ucraina şi s-a rugat pentru o "copilărie, tinereţe şi bătrâneţe fericite" pentru toţi copiii ucraineni, relatează Reuters.

"Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori răutate", a spus Zelenski, în mesajul video în care este arătat în faţa celebrei catedrale Sfânta Sofia din Kiev, la exact două luni după lansarea invaziei forţelor ruse.

"Dă-Le fiecărui băiat şi fiecărei fete o copilărie, o tinereţe şi o bătrâneţe fericite, să uite măcar un pic din copilăria îngrozitoare din timpul războiului. (...) Ai grijă de mamele noastre, dă-le putere celor care aşteaptă un fiu sau o fiică să se întoarcă din război, dă-le forţă celor care din păcate nu-şi vor vedea copilul întors de pe front", a spus Zelenski.

UPDATE 14:10. Zelenski spune că Rusia încearcă să ascundă uciderea a zeci de mii de civili în Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apar dovezi că trupele rusești au ucis zeci de mii de civili în Mariupol, conform Sky News. El a declarat că Ucraina a interceptat conversații rusești despre "modul în care ascund urmele crimelor lor". Primarul din Mariupol a estimat că cel puțin 20.000 de civili au fost uciși în orașul din sudul țării, iar ieri au apărut imagini cu o aparentă groapă comună chiar în afara Mariupolului. Zelenski a declarat că forțele ruse au înființat "tabere de filtrare" în apropierea orașului pentru cei care încearcă să plece. Cei care supraviețuiesc lagărelor sunt trimiși în Rusia sau în zonele aflate sub ocupație rusă, a afirmat el. Oficialii ucraineni au acuzat anterior trupele rusești că au adunat și au ars cadavre în Mariupol.

UPDATE 12:20. Forțele ruse "atacă continuu" uzina siderurgică Azovstal din Mariupol - oficial ucrainean

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a declarat astăzi că forțele ruse au "atacat continuu" uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, încercuită, scrie Reuters.

"Paștele ortodox 2022. Dar chiar acum, RF (Federația Rusă) atacă continuu Azovstal din Mariupol", a declarat el pe Twitter. "Locul unde se află civilii și militarii noștri este bombardat cu bombe aeriene grele și artilerie. RF acumulează forțe și echipamente pentru asalt. Cine a dat ordinul "să nu atace"?", spune Podolyak.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat la începutul acestei săptămâni că forțele ruse au obținut "eliberarea" Mariupol, dar a ordonat forțelor sale să se oprească înainte de a cuceri uzina Azovstal, ultimul bastion major al apărării ucrainene din oraș.

"RF ar trebui să se gândească la rămășițele reputației sale", a declarat Podolyak, îndemnând Rusia să anunțe un armistițiu de Paște în Mariupol, să deschidă un coridor umanitar pentru evacuarea civililor și să convină asupra unei "runde speciale de negocieri" pentru schimbul de forțe militare încercuite în oraș. În timp ce barajul de la Mariupol continuă, vasta uzină siderurgică Azovstal din oraș a devenit una dintre ultimele rezistențe semnificative ale forțelor ucrainene.

Complexul industrial adăpostește sute de soldați și civili - iar proviziile sunt pe sfârșite.

UPDATE 12:10. Doi copii uciși într-un bombardament în Donețk

Autoritățile ucrainene au anunțat că doi copii au fost uciși în urma bombardamentelor de către forțele ruse în regiunea de est Donețk. Fetele, în vârstă de 5 și 14 ani, au murit când clădirea în care locuiau a fost distrusă, potrivit guvernatorului regional Donețk, Pavlo Kyrylenko, potrivit Sky News

Kyrylenko le-a cerut oamenilor să evacueze zonele din apropierea zonelor unde se dau lupte. 

Ieri, guvernatorul regiunii Luhansk a declarat că bombardamentele forțelor ruse s-au intensificat. Rusia își concentrează acum majoritatea eforturilor în estul Ucrainei, sperând să revendice zonele controlate de ucraineană. 

UPDATE 12:00. Primele imagini cu bebelușul Kira, fetița de 3 luni ucisă împreună cu mama ei la Odesa

O fetiță de numai 3 luni și mama ei se numără printre victimele atacului cu rachetă de ieri, asupra unei clădiri rezidențiale din orașul ucrainean Odesa. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă. La scurt timp, mai mulți jurnaliști au dezvăluit identitatea mamei și a fetiței ei și au postat imagini cu cele două pe rețelele de socializare.

UPDATE 11:20. Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,6 miliarde de dolari

Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,6 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro) pentru a o ajuta să facă faţă invaziei ruse, a declarat sâmbătă premierul polonez, relatează AFP.

"Până în prezent, Polonia a transferat vecinului nostru estic echipamente militare în valoare de aproximativ 7 miliarde de zloţi, adică mai mult de 1,6 miliarde de dolari”, a declarat Mateusz Morawiecki după o întâlnire la Cracovia cu omologul său ucrainean Denis Şmigal. "Acest echipament salvează suveranitatea ucraineană, poloneză şi europeană”, a spus el într-un comunicat.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, guvernul polonez a anunţat că a furnizat Ucrainei în special rachete antitanc, rachete antiaeriene, mortiere, muniţie, precum şi drone. Patruzeci de tancuri, precum şi aproximativ şaizeci de transportoare blindate ar urma să facă şi ele parte din echipamentele furnizate de Polonia Kievului, potrivit presei poloneze, fără ca guvernul să confirme oficial acest lucru. În cadrul întâlnirii lor de la Cracovia, prim-miniştrii celor două ţări au semnat un acord de cooperare în domeniul căilor ferate şi  transportului de mărfuri ucrainene şi care să permită Kievului să ocolească blocarea porturilor ucrainene de către Rusia. Ei au numit, de asemenea, sancţiunile împotriva Rusiei "în mod clar inadecvate" şi au cerut din nou noi sancţiuni asupra petrolului, gazului şi cărbunelui rusesc.

UPDATE 10:50. Ucraina a "respins" cu succes numeroase asalturi rusești în Donbas, anunță ministerul britanic al Apărării

Ucraina a "respins cu succes numeroase asalturi rusești de-a lungul liniei de contact în Donbas în această săptămână", a anunțat duminică Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor. "În ciuda faptului că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică pe toate axele și a provocat costuri semnificative forțelor ruse", a continuat evaluarea, fără a preciza dacă rezistența a fost condusă de forțele armate ucrainene sau de grupuri civile.

Ministerul Apărării a citat, de asemenea, "moralul slab al rușilor și timpul limitat pentru reconstituirea, reechiparea și reorganizarea forțelor de la ofensivele anterioare" ca fiind cauzele probabile pentru "eficacitatea de luptă" slăbită a Rusiei.

Vineri, Rusia a declarat că obiectivul principal al invaziei sale în Ucraina este de a prelua "controlul deplin" asupra sudului Ucrainei și a regiunii Donbas din estul țării. Anunțul, care a venit din partea unui oficial militar de rang înalt, a marcat prima dată de la începutul conflictului când Rusia a recunoscut că luptă pentru a stabili un coridor terestru prin teritoriul ucrainean care să lege Rusia de Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014, scrie Mediafax. Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor ucraineni, lupte grele fiind raportate aproape zilnic în regiunile Donețk și Luhansk.

UPDATE 9:38. Opt morți în regiunea Luhansk

Opt persoane au fost ucise și două rănite în bombardamentele ruse asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Serhiy Haidai, citat de BBC News.

Într-o postare pe Telegram, el scrie că șase persoane au murit când orașele Hirske și Zolote au fost bombardate, sâmbătă. Separat, două persoane - ambele femei - au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse în orașul Popasna, care a fost lovit în urmă cu câteva zile. De asemenea, Haidai spune că un birou de poliție din orașul Severodonetsk a fost distrus.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat că își concentrează acum operațiunea militară pe capturarea regiunilor Luhansk și Donețk, învecinate, după ce nu a reușit să cucerească nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.

UPDATE 8:40. Mesajul lui Zelenski, de Paște: "Hristos a înviat! El a Înviat într-adevăr!"

Într-un mesaj video postat pe Facebook, în urmă cu puțin timp, Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor, în ziua de Paște, să aibă grijă de ei și de cei dragi lor. Președintele ucrainean i-a cerut lui Dumnezeu să aducă "marea pace" țara sa.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

O fetiță de 3 luni, ucisă în atacul de la Odesa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă noapte, că opt persoane au fost ucise la Odesa, într-un atac al ruşilor, între acestea fiind şi o fetiţă de 3 luni. El a mai spus că toţi cei care au dat ordine şi le-au executat vor plăti, mai devreme sau mai târziu, și că Rusia trebuie considerat un stat sponsor al terorismului, iar armata rusă o organizaţia teroristă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Astăzi voi începe adresa mea de seară către dumneavoastră fără să vă salut.

Astăzi, Rusia a lansat o nouă rachetă asupra Ucrainei, la Odesa. Până acum - 8 morţi. Cel puţin 18 răniţi. Oameni paşnici obişnuiţi. Printre cei ucişi s-a numărat şi o fetiţă de 3 luni. Cum a ameninţat ea Rusia? Se pare că uciderea copiilor este doar o nouă idee naţională a Federaţiei Ruse. Rachetele au fost lansate de aeronave strategice ruseşti. Din regiunea Mării Caspice. Am reuşit să doborâm două rachete. Încă cinci rachete au lovit un oraş paşnic. Inclusiv un bloc, o clădire obişnuită.

Îi vom identifica toţi cei responsabili pentru acest atac. Cei responsabili pentru teroarea Rusiei. Toţi cei care dau aceste ordine. Toţi cei care îndeplinesc aceste comenzi. Nimeni nu se va putea ascunde. Indiferent de cât timp ne ia, toţi aceşti nenorociţi vor fi responsabili pentru fiecare moarte pe care au provocat-o. Rusia a tras deja cea mai mare parte din arsenalul său de rachete în Ucraina. Desigur, au încă rachete. Desigur, ei pot continua teroarea cu rachete împotriva poporului nostru. Dar ceea ce au făcut deja sunt cu siguranţă argumente suficiente pentru ca lumea să recunoască în cele din urmă statul rus ca sponsor al terorismului şi armata rusă ca organizaţie teroristă. Vom continua să insistăm asupra acestui lucru în negocierile cu partenerii noştri. Pur şi simplu nu există alternativă la o astfel de recunoaştere. De aceea este adevărat.

Statul rus a devenit terorist şi nu-i este ruşine. Şi dacă nu îi este ruşine, este deliberat. Prin urmare, trebuie să existe responsabilitate maximă. Sunt dezvăluite fapte noi despre crimele ocupanţilor împotriva locuitorilor noştri din Mariupol. Sunt găsite morminte noi ale persoanelor ucise de ocupanţi. Vorbim despre zeci de mii morţi. Sunt înregistrate negocierile ocupanţilor cu privire la modul în care aceştia ascund urmele crimelor lor. Rusia continuă activităţile aşa-numitelor tabere de filtrare, în special lângă Mariupol. Deşi numele sincer pentru ele este, de fapt, diferit - este vorba de lagăre de concentrare. Precum cele construite de nazişti în trecut.

Ucrainenii din aceste lagăre - supravieţuitorii - sunt trimişi mai departe în teritoriile ocupate şi în Rusia. Sunt consemnate faptele deportării cetăţenilor noştri în Siberia, chiar şi la Vladivostok. De asemenea, ei deportează copiii în speranţa că vor uita unde le este casa şi de unde sunt. Şi sunt din Ucraina. Astăzi a fost Sâmbăta Mare pentru creştinii de rit răsăritean. Ziua dintre Răstignire şi Înviere. Se pare că Rusia este blocată într-o astfel de zi. Pentru ani. În ziua în care moartea triumfă şi se presupune că Dumnezeu a plecat. Dar va fi o Înviere. Viaţa va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună. Şi răul va fi pedepsit. Şi Rusia va trebui să înveţe din nou aceste adevăruri, este doar o chestiune de timp. Este doar o chestiune de timp până când toţi ucigaşii ruşi să simtă ce este un răspuns corect la crimele lor. Este doar o chestiune de timp până să-i aducem acasă pe toţi ucrainenii deportaţi. Este doar o chestiune de timp până când toţi oamenii noştri din toată Ucraina să simtă ce este pacea puternică. Am vorbit astăzi cu prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson. L-am informat despre situaţia de la Mariupol, în zonele ostilităţilor în general. I-am mulţumit pentru sprijinul semnificativ defensiv şi financiar acordat Ucrainei. Am coordonat paşii suplimentari necesari pentru a ne proteja libertatea. De asemenea, ne pregătim pentru discuţiile importante de mâine cu partenerii americani. Am susţinut astăzi o mare conferinţă de presă în direct la Kiev. Am răspuns la multe întrebări - diferite, de la diferiţi jurnalişti. Atât ucraineni, cât şi străini. Şi nu este vorba doar despre deschidere, într-adevăr. Nu doar despre informaţii. Este despre partea cui este adevărul în război. Este vorba despre cine poate vorbi sincer atât cu poporul său, cât şi cu întreaga lume. Ucrainenii pot. Duşmanii noştri nu pot. Şi, în sfârşit. În seara asta vor fi restricţii. Vă rugăm să urmaţi această regulă. Acest lucru este important din punct de vedere al securităţii. Însă, începând cu ora 5 dimineaţa, veţi putea vizita bisericile din oraşe şi comunităţi. Acolo unde este posibil să se ţină o slujbă. Vă rog - doar dimineaţa. Sunt recunoscător fiecăruia dintre apărătorii noştri care ne asigură securitatea în această noapte înainte de Paşte şi în fiecare zi. Care apără statul. Care luptă pentru libertatea ucrainenilor.

Slavă veşnică tuturor războinicilor noştri! Amintire veşnică tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru Ucraina. Glorie Ucrainei!".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 60 LIVE TEXT. Civili uciși în bombardamentele asupra orașului Luhansk. Rușii, acuzați că ar trimite prizonieri în lagăre de muncă