Antena Meniu Search
x

Video Războiul din Ucraina "se mută" tot mai aproape de România. Ruşii au trecut la represalii după ce ucrainenii ar fi bombardat platforme petroliere din Marea Neagră

Războiul din Ucraina se mută pe noi fronturi, unul tot mai aproape de noi. Mai exact în Marea Neagră. Rusia acuză Ucraina că a lansat atacuri asupra platformelor petroliere. În plus, Moscova ameninţă şi Lituania după ce ţara baltică a anunţat că va bloca transportul bunurilor către enclava rusă Kaliningrad.

de Redactia Observator

la 21.06.2022, 20:37

Vezi și

Cele trei platforme de foraj din Marea Neagră ar fi fost atacate de ucraineni pentru a reduce producţia de gaz a ruşilor. Sunt cunoscute ca Turnurile Boyko şi au aparţinut Ucrainei până în anul 2014, când ruşii au anexat ilegal peninsula din Marea Neagră. În urma bombardamentului, una dintre platforme a luat foc. "Inamicul a atacat platformele petroliere ale companiei Chernomorneftegaz. Lucrăm la salvarea oamenilor. Cinci persoane au fost salvate, trei dintre ele au fost rănite", a declarat Serghei Aksionov, premierul Republicii Crimeea.

Armata rusă se chinuie de două luni să cucerească Severodoneţk

Pe platformele aflate aproape de apele teritoriale ale României, ar fi în total 109  persoane. Pe lângă răniţi, alţi şapte oameni ar fi sărit în mare pentru a se salva şi sunt de negăsit. Deşi Kievul nu confirmă atacul, militari lui Putin contraatacă: au bombardat din nou Odessa, distrugând un depozit de alimente şi un aerodrom. Rusia urmăreşte să dechidă un nou front de luptă şi în Marea Baltică, fiind practic la un pas de un conflict militar cu NATO. Furioşi că Lituania a îndrăznit să oprească tranzitul de mărfuri către exclava rusă Kaliningrad, oficialii de la Kremlin au trecut la ameninţări. Moscova nu spune exact  ce măsuri va lua împotriva litaunienilor, însă Putin şi-a etalat azi cele mai noi arme.

"Trupele au început să primească rachete S-500 pentru apărare aeriană şi sisteme de apărare anti-rachetă cum nu mai sunt altele în lume. Racheta balistică internaţional Sarmat (Satan-2) a fost testată cu succes", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Anunţul vine într-un punct critic al războiului. Armata rusă se chinuie de două luni să cucerească Severodoneţk. Şi, cu excepţia cuceririi Mariupoului, nu a înregistrat victorii importante în cele 4 luni de război. Pe frontul diplomatic, de Ziua Mondială a Refugiatului, ambasadorul Bunăvoinţei din partea ONU, actorul Ben Stiller, a ajuns la Kiev şi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Peste 1,2 milioane de oameni ar fi fost deportaţi în Rusia de la începutul războiul, iar 7,7 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Războiul din Ucraina "se mută" tot mai aproape de România. Ruşii au trecut la represalii după ce ucrainenii ar fi bombardat platforme petroliere din Marea Neagră