Antena Meniu Search
x

Rusia anunţă că a lovit cu rachete un aerodrom din Odessa, ca represalii la atacul asupra platformelor de foraj din Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că a lovit cu rachete un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odessa, ca represalii la atacul efectuat cu o zi înainte de forţele ucrainene asupra platformelor de foraj de hidrocarburi Cernomorneftegaz din Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters. Reuters nu a putut verifica independent informaţia. Război Rusia - Ucraina, ziua 118 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 21.06.2022, 15:32

Rusia anunţă că a lovit cu rachete un aerodrom din Odessa, ca represalii la atacul asupra platformelor de foraj din Marea Neagră
Rusia anunţă că a lovit cu rachete un aerodrom din Odessa, ca represalii la atacul asupra platformelor de foraj din Marea Neagră - Getty Images

Cele trei platforme offshore atacate, denumite turnurile Boyko, au fost confiscate de Moscova de la ucraineni în 2014. Şapte persoane erau date dispărute luni după atacul atribuit de Moscova forţelor ucrainene vizând platforme de foraj din Marea Neagră, în largul Crimeii anexate, a precizat guvernatorul Crimeii numit de Moscova, Serghei Aksionov, pe contul său de Telegram.

Oficialii ruși au spus că Ucraina a lansat rachete împotriva a trei platforme de gaz în Marea Neagră, la sud de Odessa, o aparentă escaladare a încercărilor Kievului de a slăbi dominația maritimă a Rusiei în regiune.

Șapte persoane au fost date dispărute și trei au fost rănite în urma loviturilor, potrivit șefului din Crimeea, Serghei Aksionov. Cele trei platforme offshore, turnurile Boyko, au fost confiscate de Moscova de la ucraineni în 2014. Kievul crede că sunt folosite pentru recunoaștere militară și pentru a ajuta la controlarea unei părți mai mari a Mării Negre.

Un parlamentar ucrainean din regiunea Odessa, Oleksiy Goncharenko, a declarat luni dimineață că au fost lansate rachete asupra platformelor. Atacul reprezintă o nouă încercare a Ucrainei de a avansa în Marea Neagră. În urmă cu trei zile Kievul a anunțat că a distrus un remorcher rus în apropiere de Insula Șerpilor folosind rachete Harpoon trimise de occident. 

Pe acelaşi subiect

Kievul a lovit platformele de foraj din Marea Neagră

Ruşii i-au acuzat pe ucraineni că au lovit luni dimineaţă trei platforme de foraj din complexul lor de gaz şi petrol din largul Crimeei. Au raportat trei răniţi şi şapte persoane date dispărute, conform guvernatorului Serghei Aksionov, relatează AFP.  Potrivit acestuia, 94 de persoane au fot evacuate. 

Armata ucraineană a lovit deja în repetate rânduri, cu rachete de croazieră trase de pe ţărm, nave ruseşti în Marea Neagră, în special crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, la mijlocul lui aprilie. Rusia păstrează însă controlul asupra acestei zone a Mării Negre. 

Ruşii "controlează total" satul Tocivka de pe linia frontului în Donbas

Printre altele, autorităţile locale ucrainene au anunţat marţi, citate de France Presse, că ruşii "controlează total" satul Tocivka de pe linia frontului în Donbas (est), la câţiva kilometri de Severodoneţk şi Lisiceansk, unde luptele sunt intense. "Conform informaţiilor noastre, ruşii deţin controlul total asupra Tocivka", a declarat şeful districtului Severodoneţk, Roman Vlasenko, la televiziunea ucraineană, indicând că "presiunea persistă" asupra liniei frontului.

"Întreaga regiune Lugansk este acum epicentrul confruntării dintre armatele ucrainene şi cele ruse", a adăugat el, citat de AFP. Această regiune este aproape în întregime controlată de forţele Moscovei. Numai rezistenţa ucraineană din jurul Lisiceansk şi Severodoneţk scapă încă de controlul armatei ruse, aminteşte AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia anunţă că a lovit cu rachete un aerodrom din Odessa, ca represalii la atacul asupra platformelor de foraj din Marea Neagră