Antena Meniu Search
x

Reacţia Chinei la mandatul de arestare împotriva lui Vladimir Putin: Curtea Penală să evite dubla măsură

China a cerut luni Curţii Penale Internaţionale (CPI) să evite "dubla măsură", după emiterea de către acest tribunal a unui mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 13:06

Reacţia Chinei la mandatul de arestare împotriva lui Vladimir Putin: Curtea Penală să evite dubla măsură
Vladimir Putin - Profimedia

Liderul de la Kremlin este acuzat de CPI, care are sediul la Haga, în Olanda, de crimă de război pentru "deportarea ilegală" de copii ucraineni în contextul conflictului dintre Moscova şi Kiev. Reacţia Chinei a venit cu câteva ore înainte de începerea unei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Rusia, prima în patru ani şi în cadrul căreia se va întâlni cu Vladimir Putin.

"Curtea Penală Internaţională trebuie să adopte o poziţie obiectivă şi imparţială şi să respecte imunitatea şefilor de stat conform dreptului internaţional", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, ca răspuns la o întrebare pe acest subiect.

Această instituţie trebuie "să evite politizarea şi politica dublei măsuri", a subliniat el în faţa presei, făcând referire la alte intervenţii militare care nu au dus la niciun mandat de arestare împotriva unui şef de stat. Wang Wenbin a fost întrebat despre oportunitatea ca Xi Jinping să îşi confirme vizita de stat în Rusia în contextul acestui mandat de arestare internaţional împotriva lui Vladimir Putin.

"Cele două părţi (...) vor practica un adevărat multilateralism, vor promova democraţia în relaţiile internaţionale, vor construi o lume multipolară, vor îmbunătăţi guvernanţa mondială şi vor contribui la dezvoltarea şi progresul lumii", a răspuns Wang Wenbin. "China îşi va menţine poziţia obiectivă şi justă asupra crizei ucrainene şi va juca un rol constructiv în promovarea negocierilor de pace", a adăugat el.

Beijingul nu a condamnat public invazia rusă şi critică SUA pentru livrările de arme pentru Ucraina, precum şi NATO pentru că nu a ţinut cont de îngrijorările Rusiei în privinţa securităţii. China a făcut totuşi apel la dialog, precum şi la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor statelor membre, deci inclusiv a Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Reacţia Chinei la mandatul de arestare împotriva lui Vladimir Putin: Curtea Penală să evite dubla măsură