Antena Meniu Search
x

Reacţia lui Vladimir Putin după ce avionul rus Iliuşin Il-76 s-a prăbuşit lângă graniţa cu Ucraina. "Este o crimă"

Avionul rusesc doborât. Vladimir Putin a declarat că avionul militar rus care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de graniţa cu Ucraina a fost doborât de apărarea aeriană ucraineană, fie intenţionat, fie din greşeală, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 26.01.2024, 21:44

Vladimir Putin
Avionul rusesc doborât. Reacţia lui Vladimir Putin - Profimedia

"Nu ştiu dacă au făcut-o intenţionat sau din greşeală, dar este evident că au făcut-o", a declarat Vladimir Putin în primele sale comentarii despre prăbuşire, care au fost transmise la televiziune. "În orice caz, ceea ce s-a întâmplat este o crimă. Fie din neglijenţă, fie intenţionat, dar în orice caz este o crimă", a adăugat liderul de la Kremlin.

Ucrainenii și rușii se contrazic, după prăbușirea avionului Iliuşin Il-76

Moscova acuză Kievul că a doborât avionul Iliuşin Il-76 în regiunea rusă Belgorod şi că a ucis cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv 65 de soldaţi ucraineni capturaţi care erau duşi pentru a fi schimbaţi cu prizonieri de război ruşi.

Moscova nu a prezentat dovezi pentru ceea ce susţine, în timp ce Ucraina nu a confirmat şi nici nu a infirmat dacă a doborât sau nu avionul, dar a contestat versiunea Moscovei cu privire la cine se afla la bord şi ce s-a întâmplat.

Pe acelaşi subiect

Putin a declarat că avionul nu ar fi putut fi doborât de un "tir prietenesc" rusesc, deoarece sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au măsuri de protecţie pentru a preveni atacarea propriilor avioane. "Acolo există sisteme "prieten sau duşman" şi, indiferent cât de mult ar apăsa operatorul pe buton, sistemele noastre de apărare aeriană nu ar funcţiona", a explicat el, potrivit news.ro.

Putin acuză Ucraina: avionul, doborât în mod deliberat sau din greşeală

Putin a precizat că rachetele lansate de ucraineni au fost cel mai probabil americane sau franceze, dar acest lucru va fi stabilit cu certitudine în două-trei zile. 

Ucraina contestă, de asemenea, afirmaţia Rusiei potrivit căreia ar fi fost avertizată în prealabil că un avion care transporta prizonieri de război ucraineni ar survola regiunea Belgorod din sud-vestul Rusiei. De asemenea, a declarat că au existat discrepanţe în lista publicată de presa rusă cu cei 65 de ucraineni care se presupune că s-ar fi aflat în aeronavă. Cel puţin unul dintre ei este deja acasă.

Potrivit Sky News, Comitetul de Investigaţii al Rusiei spune că a recuperat de la locul accidentului părţi de corpuri care au tatuaje asemănătoare celor ale ucrainenilor capturaţi pe care forţele Moscovei i-au interogat. Asta ar dovedi că la bordul avionului prăbuşit miercuri se aflau prizonierii de război ucraineni. Comitetul a mai declarat că a colectat, de asemenea, "documente ale militarilor ucraineni care au murit în dezastru, confirmând identitatea lor, precum şi documente de însoţire de la serviciul penitenciar federal din Rusia".

Rusia are acces exclusiv la locul prăbuşirii, în ciuda apelurilor avocatului Ucrainei pentru drepturile omului de a permite unei echipe de la Kiev să examineze dovezile. Comitetul de anchetă a acuzat anterior Ucraina că a atacat avionul cu o rachetă antiaeriană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Reacţia lui Vladimir Putin după ce avionul rus Iliuşin Il-76 s-a prăbuşit lângă graniţa cu Ucraina. "Este o crimă"