Antena Meniu Search
x

Banca Centrală Europeană a dublat dobânda de referință în ciuda temerilor de recesiune în zona euro: Inflaţia e prea mare

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze, din nou, dobânda de referinţă cu 0,75 puncte de bază, pentru a face faţă exploziei inflaţiei în zona euro.

de Redactia Observator

la 27.10.2022, 16:39

Banca Centrală Europeană a dublat dobânda de referință în ciuda temerilor de recesiune în zona euro: Inflaţia e prea mare
Banca Centrală Europeană a dublat dobânda de referință în ciuda temerilor de recesiune în zona euro: Inflaţia e prea mare - Shutterstock

Banca Centrală Europeană majorează dobânda de referință cu încă 0,75%, un pas asemănător cu cel din septembrie, în încercarea de a combate inflația din Zona Euro, cauzată şi de războiul din Ucraina.

"Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Prin această majorare substanţială a ratelor dobânzilor pentru a treia oară consecutiv, Consiliul guvernatorilor a înregistrat progrese considerabile în procesul de retragere a măsurilor acomodative de politică monetară", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,00%, 2,25% şi, respectiv, 1,50% începând cu data de 2 noiembrie 2022.

Potrivit guvernatorilor BCE, inflaţia se menţine la niveluri mult prea ridicate şi va rămâne superioară ţintei o perioadă mai îndelungată. În luna septembrie, inflaţia în zona euro a ajuns la 9,9%. În ultimele luni, saltul preţurilor produselor energetice şi ale alimentelor, blocajele la nivelul ofertei şi redresarea postpandemică a cererii au condus la generalizarea presiunilor asupra preţurilor şi la creşterea inflaţiei.

Pe acelaşi subiect

"Politica monetară a Consiliului guvernatorilor vizează reducerea măsurilor de sprijinire a cererii şi protejarea împotriva riscului unor valori crescute persistente ale anticipaţiilor privind inflaţia", se precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis, joi, modificarea termenilor şi condiţiilor celei de-a treia serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (OTRTL III). În prezent, având în vedere accelerarea neprevăzută şi extraordinară a inflaţiei, este necesară recalibrarea acestui instrument pentru a asigura consecvenţa sa cu procesul mai amplu de normalizare a politicii monetare şi a întări transmisia majorărilor ratelor dobânzilor de politică monetară la nivelul condiţiilor de creditare bancară.

Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis să ajusteze ratele dobânzilor aplicabile OTRTL III începând cu data de 23 noiembrie 2022 şi să ofere băncilor date suplimentare de rambursare anticipată voluntară a acestor operaţiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Banca Centrală Europeană a dublat dobânda de referință în ciuda temerilor de recesiune în zona euro: Inflaţia e prea mare