Antena Meniu Search
x

Referendum Grecia / România prinsă în tragedia economică din Grecia

Indiferent de rezultatul oficial al referendumului, un lucru e cert: vin zile negre pentru greci. Iar Europa va fi direct afectată în curând. Inclusiv România.

Vezi și

Indiferent de rezultatul oficial al referendumului, un lucru e cert: vin zile negre pentru greci. Iar Europa va fi direct afectată în curând. Inclusiv România

Acum, în schimb, greul e pe umerii grecilor: băncile nu se vor redeschide mâine, magazinele sunt în continuare luate cu asalt de oamenii care îşi fac provizii. La fel şi bancomatele. Efectele blocajului financiar din Grecia se resimt inclusiv pe insule. Oamenii de acolo au probleme cu aprovizionarea, se confruntă cu lipsa de medicamente din farmacii, iar numărul turiştilor scade de la o oră la alta.

Românii stabiliţi în Grecia pot să spună cel mai bine prin ce trec şi ce poate urma. Gabriel e român stabilit în Atena din 2002, are copiii la şcoală şi lucrează la patron.

Pentru România, oricare ar fi răspunsul, da sau nu, va urma o perioadă de turbulenţe. Asta se va manifesta printr-o tendinţă mai degrabă de retragere a unor bani din România şi de depreciere a leului faţă de moneda unică europeană.

Iar un leu instabil va însemna automat o putere de cumpărare mai mică.

Înseamnă rate mai mari pentru cei care încă sunt împrumutaţi în valută, înseamnă o scumpire a telefoniei, care este denominată în funcţie de cursul euro, înseamnă scumpire a cablului, înseamnă scumpire a gazului.

Inclusiv preţul plătit de Grecia se împarte cu toată Europa. Deci şi cu noi. În cazul în care se decide ca Grecia sa fie ajutată, o parte din banii românilor vor ajunge pe mâinile grecilor, care în acest moment sunt în colaps financiar. Au o datorie de 320 de miliarde de euro.

Rata şomajului în Grecia este de 26 la sută, dar în rândul tinerilor este de peste 50 la sută. În Atena şi marile oraşe, cei care au totuşi ceva bani puşi de-o parte se îmbulzesc în magazine pentru provizii. Pentru că băncile rămân închise inclusiv mâine şi nimeni nu ştie când se vor redeschide. Cu un sistem bancar blocat, facturile nu se achită, iar marfa nu se livrează, indiferent că vorbim de alimente sau carburanţi. Iar stocurile sunt pe terminate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Referendum Grecia / România prinsă în tragedia economică din Grecia