Antena Meniu Search
x

REFERENDUM în Marea Britanie: Ce se va întâmpla în prima săptămână după vot, în cazul în care britanicii aleg Brexit-ul

Un eventual Brexit ar deschide drumul către o perioadă de incertitudine politică majoră, scrie Reuters, care prezintă evenimentele din prima săptămână de după vot, în cazul în care majoritatea britanicilor va vota pentru ieşirea din UE.

Un eventual Brexit ar deschide drumul către o perioadă de incertitudine politică majoră, relatează Reuters, care prezintă evenimentele din prima săptămână de după vot, în cazul în care majoritatea britanicilor va vota pentru ieşirea din UE.

PRIMA ZI, VINERI, 24 IUNIE

Primele rezultate oficiale ale votului vor fi anunţate în jurul prânzului. Pe lângă rezultatul votului, există o serie de incertitudini.

Premierul David Cameron a declarat că va notifica “imediat” UE, dacă Marea Britanie va ieşi, însă ar putea avea nevoie de câteva zile.

Dacă majoritatea britanicilor va vota pentru ieşirea din UE, Cameron va fi supus, probabil, unei presiuni enorme din partea Partidului său Conservator să demisioneze. El ar putea fi nevoit să îşi dea demisia şi dacă majoritatea britanicilor va vota pentru UE.

Pieţele financiare vor fi volatile. Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană au pus deja la punct planuri pentru a face faţă unui eventual “şoc Brexit” care va afecta lira sterlină şi euro.

Miniştrii pentru afaceri europene şi ambasadorii din statele membre se vor strânge Luxembourg la ora locală 10 (11 ora României) pentru discuţii de rutină, care vor oferi prima şansă pentru mulţi să reacţioneze.

Germania, Franţa şi instituţiile UE vor reacţiona la rezultatul votului. Miniştrii de externe din cele şase state fondatoare ale blocului comunitar – Germania, Franţa, Italia, Belgia, Olanda şi Luxembourg – s-ar putea întâlni vineri la Berlin, spun oficialii.

Indiferent de cum vor vota britanicii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şeful Executivului UE, se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care prezidează summiturile UE, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Bruxelles, la ora locală 10.30 (11.30 ora României). Va fi prezent şi premierul Olandei, Mark Rutte, al cărui Guvern deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, pentru a lua notă de situaţie şi a transmite un mesaj.

Potrivit analiştilor, toate mesajele transmise vor avea trei laitmotive. Primul va fi regretul pentru pierderea a aproape o cincime din economia UE, a unei mari părţi din forţa de apărare şi faţă de diminuarea influenţei globale. Al doilea va fi respectul faţă de voinţa poporului britanic. Iar al treilea va fi determinarea de a continua integrarea europeană.

“Spectacolul trebuie să continue”, a spus un înalt oficial UE.

Ar putea exista şi un al patrulea mesaj. Va fi vorba de ameninţări cu repercusiuni dure pentru cei care vor să plece, menite să îi descurajeze pe alţii să urmeze exemplul britanicilor.

A DOUA ZI, SÂMBĂTĂ, 25 IUNIE

Unii miniştri de finanţe din Zona euro au sugerat că ar putea avea loc o reuniune de urgenţă a Eurogrup, însă înalţi oficiali au spus că acest lucru este puţin probabil, deoarece Banca Centrală Europeană şi alte instituţii vor fi însărcinate cu administrarea turbulenţelor de pe piaţă.

A TREIA ZI, DUMINICĂ, 26 IUNIE

Dacă majoritatea britanicilor vor vota pentru ieşirea din UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezida o întâlnire de urgenţă a celor 28 de comisari, inclusiv cel britanic, Jonathan Hill. Comisia va fi responsabilă pentru negocierea “divorţului”

Oficialii UE insistă că nu există un “Plan B” pentru Brexit, declaraţii care amintesc de cele de vara trecută, când Grecia era pe punctul de a fi exclusă din blocul comunitar. O sursă apropiată discuţiilor de culise spune că va exista o “Sală B”, unde o echipă de avocaţi şi experţi UE va fi pregătită să preia discuţiile. “Ideea este ca totul să fie pregătit pentru luni”, a explicat sursa.

A PATRA ZI, LUNI, 27 IUNIE

Începutul unei noi săptămâni pe pieţele financiare globale le va permite investitorilor şi alegătorilor să ceară răspunsuri clare privind unde se îndreaptă UE şi Marea Britanie. Atât Londra, cât şi Bruxelles-ul vor oferi asigurări în legătură cu lansarea unor negocieri organizate. De asemenea, vor sublinia că nimic nu se va schimba, pe termen scurt, nici pentru companii, nici pentru cetăţeni.

A CINCEA ZI, MARŢI, 28 IUNIE

Urmează să aibă loc un summit UE de 24 de ore.

În cazul unui vot pentru Brexit, cariera politică a lui David Cameron se va încheia, însă premierul va rămâne, probabil, în funcţie până când partidul său, profund divizat, va alege un succesor. El ar urma să participe la dineul de la Bruxelles.

Marea întrebare va fi dacă va profita de ocazie pentru a-l notifica oficial pe preşedintele summitului, Donald Tusk, că activează Articolul 50 din Tratatul UE, baza legală pentru ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar.

Între timp, la Londra, tabăra pro-Brexit ar putea încerca să tragă de timp şi să conteste legimitatea lui Cameron de a lansa procesul.

Oficialii şi diplomaţii UE spun că ar vrea ca Marea Britanie să lanseze imediat procesul de ieşire şi au exclus orice noi negocieri, dar nu întrevăd, deocamdată, nicio metodă legală prin care să forţeze mâna Londrei.

Tratatul UE nu permite excluderea din blocul comunitar , dar va exista o presiune politică intensă ca Londra să respecte dorinţa alegătorilor, iar celelalte 27 de state membre ar putea începe discuţiile fără Marea Britanie.

În cazul în care majoritatea britanicilor va vota împotriva Brexit, participanţii la summit vor discuta despre implementarea rapidă a pachetului de reforme convenit în luna martie, care prevede o serie de avantaje pentru Londra în cadrul UE.

A ŞASEA ZI, MIERCURI, 29 IUNIE

În cazul Brexit, în a doua zi a summitului, liderii celorlalte 27 de state membre se vor întâlni fără Cameron. UE va trebui să găsească soluţii pentru a acoperi gaura lăsată în buget de ieşirea Marii Britanii şi pentru a-i informa pe cetăţenii UE din Marea Britanie şi pe britanicii de pe continent în legătură cu viitoarele lor drepturi.

Liderii UE ar putea exercita presiuni pentru o dovadă rapidă de unitate şi pentru o mai mare integrare. Diviziunile dintre Paris şi Berlin privind administrarea Zonei euro vor face, probabil, imposibil, un set de măsuri majore înainte de alegerile din cele două ţări, în 2017. Însă ar putea fi reluate discuţiile pentru o cooperare mai strânsă în domeniul apărării. De altfel, o revizuire a politicii europene de securitate se află deja pe agenda summitului.

Printre alte iniţiative, menite în special să contracareze şansele candidatei eurosceptice Marine Le Pen la preşedinţia Franţei, în 2017, s-ar putea număra măsuri pentru crearea mai multor locuri de muncă, în special pentru tineri.

Există totuşi voci, inclusiv preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care avertizează în legătură cu o îndepărtare a alegătorilor prin accelerarea ritmului de integrare.

Liderii UE trebuie să ofere Comisiei un mandat de negociere pentru ieşirea Londrei din UE. O parte dintre britanici consideră că discuţiile pentru Brexit ar putea dura mai mult de doi ani, pentru a include şi negocierea de noi acorduri comerciale. Însă o prelungire ar necesita acordul în unanimitate al statelor membre UE, iar puţini de la Bruxelles se aşteaptă ca acest lucru să fie posibil.

Unii experţi sugerează că negocierile cu Marea Britanie privind acordurile comerciale cu UE ar putea avea loc în paralel cu cele pentru ieşire. Pe de altă parte, Juncker a spus că prioritatea UE va fi divorţul peste doi ani, apoi lansarea negocierilor de la zero.

ZIUA A ŞAPTEA, JOI, 30 IUNIE

După un eventual şoc al Brexit-ului, cetăţenii vor începe să îşi dea seama că lucrurile rămân, deocamdată, neschimbate. Toate legile UE se vor aplica în continuare în ţară timp de încă doi ani după ce Londra declanşează procesul de ieşire. Între timp, europarlamentarii britanici rămână în Parlamentul European, Hill rămâne comisar, iar mii de britanici vor lucra în continuare în instituţiile UE. Miniştrii britanici vor lua parte în continuare la consilii, dar vocea lor nu va mai fi ascultată. În plus, Londra va renunţa la a mai prelua preşedinţia UE în a doua jumătate a anului 2017, cum era programat.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » REFERENDUM în Marea Britanie: Ce se va întâmpla în prima săptămână după vot, în cazul în care britanicii aleg Brexit-ul