Antena Meniu Search
x

Regulile de călătorie în Europa se modifică. Noile schimbări decise de Comisia Europeană

Comisia Europeană a decis că dovada trecerii prin boală pentru persoanele recuperate în urma infectării cu coronavirus poate fi eliberată şi pe baza unui rezultat pozitiv al unui test antigen rapid.

de Redactia Observator

la 23.02.2022, 12:36

Regulile privind călătoriile în Europa se modifică. Noile schimbări decise de Comisia Europeană
Regulile privind călătoriile în Europa se modifică. Noile schimbări decise de Comisia Europeană - Profimedia

Până acum, era necesar rezultatul pozitiv al unui test PCR, în timp ce testele rapide puteau fi folosite doar pentru eliberarea unui certificat de testare, valabil 48 de ore. Singura condiţie pentru care testul rapid poate fi folosit pentru generarea certificatului verde este să fie unul care să se regăsească pe lista comună a Uniunii Europene.

Se modifică, de asemenea, regula privind accesul în Europa. Până acum, aveau drept de acces doar cei care erau vaccinaţi cu AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson şi Novavax. În prezent, pot intra pe teritoriul Uniunii Europene şi cei vaccinaţi cu restul serurilor aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cum ar fi cele din India şi China.

UE va ridica restricțiile de călătorie pentru non-europenii vaccinați începând cu 1 martie

Uniunea Europeană vrea ca statele sale membre să își relaxeze în continuare regulile pentru turiştii din țări terțe începând cu 1 martie. Va fi luat în considerare doar statutul lor individual.

Pe acelaşi subiect

În cea mai recentă recomandare de marți, Consiliul a sfătuit țările să nu impună restricții turiștilor care au fost complet vaccinați sau au primit o doză booster cu cel mult 270 de zile (nouă luni) înainte de sosire, indiferent de țara din care provin. Cei care s-au vindecat de Covid-19 cu 180 de zile (șase luni) înainte de a călători vor putea să intre în UE fără restricții suplimentare, recomandă Consiliul.

Consiliul actualizează recomandarea privind călătoriile neesențiale din țări terțe. Comunicatul integral al CE

Consiliul a adoptat astăzi o recomandare actualizată privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE. Modificările introduse răspund evoluției pandemiei, creșterii ratei de vaccinare și administrării dozelor de rapel, precum și recunoașterii unui număr tot mai mare de certificate eliberate de țări terțe ca fiind echivalente cu certificatul digital al UE privind COVID. Noua recomandare va începe să se aplice de la 1 martie 2022.

În temeiul acestei recomandări, restricțiile legate de COVID-19 ar trebui aplicate ținând seama atât de situația din țara terță, cât și de statutul individual al persoanei. Statele membre ar trebui să permită călătoriile neesențiale pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de UE sau OMS, pentru persoanele vindecate și pentru toate persoanele care călătoresc dintr-o țară de pe lista UE. Pentru unii dintre acești călători, s-ar putea aplica măsuri suplimentare, cum ar fi testarea PCR înainte de călătorie.

Persoane vaccinate și vindecate

Statele membre ar trebui să elimine restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de UE sau OMS, cu condiția ca acestea să fi primit ultima doză din seria de vaccinare primară cu cel puțin 14 zile și cel mult 270 zile înainte de sosire sau să fi primit o doză de rapel.

Statele membre ar trebui, de asemenea, să elimine restricția temporară aplicabilă călătoriilor neesențiale pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile anterioare călătoriei către UE.

Pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de OMS, statele membre ar putea solicita, de asemenea, un test PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de plecare și ar putea aplica măsuri suplimentare, cum ar fi carantina sau izolarea. Un test PCR negativ înainte de plecare ar putea fi, de asemenea, solicitat persoanelor care s-au vindecat de COVID-19, precum și persoanelor care au fost vaccinate cu un vaccin aprobat de UE, dar care nu dețin un certificat UE sau un certificat echivalent.

Copiii

Copiilor cu vârsta peste 6 ani și sub 18 ani care îndeplinesc condițiile stabilite pentru adulți ar trebui să li se permită să călătorească.

În plus, tuturor celorlalți copii cu vârsta peste 6 ani și sub 18 ani ar trebui să li se permită să călătorească cu un rezultat negativ la testul PCR efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de plecare. Statele membre ar putea să solicite efectuarea unor teste suplimentare după sosire, precum și intrarea în carantină sau autoizolarea. Copiilor cu vârsta sub 6 ani nu ar trebui să li se aplice niciun test sau cerințe suplimentare.

Țări aflate pe lista UE

În temeiul noilor norme, pentru ca restricțiile asupra călătoriilor neesențiale să fie eliminate pentru toți călătorii din o anumită țară terță, numărul cazurilor de COVID-19 la 100 000 de locuitori în cele 14 zile precedente crește de la 75 la 100. Rata de testare săptămânală la 100 000 de locuitori este, de asemenea, majorată de la 300 la 600.

Celelalte criterii existente continuă să se aplice, inclusiv o tendință stabilă sau descrescătoare în cazurile noi, o rată a pozitivității de 4 % raportată la toate testele efectuate, progrese în ceea ce privește vaccinarea, prezența unor variante care suscită îngrijorare sau care prezintă interes și răspunsul general la COVID-19 în țară. Reciprocitatea ar trebui să fie luată în considerare, în continuare, de la caz la caz.

Cu toate acestea, recomandarea actualizată indică, de asemenea, că este oportun să se înceapă să se ia în considerare trecerea la o abordare bazată exclusiv pe persoană. Pentru a acorda timp țărilor terțe să își majoreze ratele de vaccinare, Comisia ar trebui să revizuiască recomandarea până la 30 aprilie 2022, pentru a lua în considerare eliminarea listei țărilor. Comisia ar trebui să raporteze Consiliului și ar putea să îi prezinte, după caz, o propunere de eliminare a listei.

La 30 iunie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare privind eliminarea treptată a restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE. Recomandarea conținea o listă inițială a țărilor în privința cărora statele membre ar trebui să elimine treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe; lista este reexaminată la fiecare două săptămâni.

Principalele elemente ale recomandării au fost actualizate ultima dată la 20 mai 2021. Aceasta a inclus o modificare a criteriilor pentru adăugarea unei țări terțe pe listă, introducerea posibilității ca statele membre să accepte dovada vaccinării și crearea unui mecanism de activare a unei frâne de urgență pentru a reacționa la variantele care suscită îngrijorare sau care prezintă interes.

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Regulile de călătorie în Europa se modifică. Noile schimbări decise de Comisia Europeană