Antena Meniu Search
x

Video Republica Moldova, zguduită de proteste de amploare. Au fost arestați zeci de tineri care aveau la ei obiecte interzise

Proteste antiguvernamentale de amploare au zguduit astăzi capitala Republicii Moldova. Casa Albă avertiza acum două zile că Rusia încearcă astfel să răstoarne guvernul. Un mercenar din grupul Wagner, care tocmai aterizase la Chişinău, nu a fost lăsat să intre în ţară. La mitingul organizat de partidul pro-rus al oligarhului Ilan Şor, fugit în Israel, au fost arestaţi zeci de tineri care aveau la ei obiecte interzise. 

de Redactia Observator

la 12.03.2023, 20:00

Vezi și

Tensiunile din Republica Moldova au explodat la 60 de kilometri de graniţa cu România. Protestatarii pro-ruşi de la Chişinău au devenit rapid violenţi. Poliţiştii au folosit forţa pentru a-i potoli. 54 de demonstranţi, dintre care 21 de minori, au fost reţinuţi. Mulţi aveau asupra lor obiecte interzise, au anunţat forţele de ordine. 

Când au început să se adune protestatarii la Chişinău, autorităţile au început să primească apeluri telefonice care anunţau prezenţa unor bombe în mai multe puncte din capitala Republicii Moldova. În ultimele luni, au existat peste 400 de alerte false cu explozibili. Serviciile secrete spun că tactica este folosită de ruşi când vor să creeze panică şi diversiuni.

Maia Sandu a spus clar încă de luna trecută că ştie care este planul Moscovei în Republica Moldova

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici. 

Pe acelaşi subiect

Drept dovadă, aproape 200 de cetăţeni străini au primit interdicţie să intre în Republica Moldova în ultima lună. Cu toate acestea, serviciile secrete de la Chişinău au aflat că alte 165 de persoane au izbutit să intre clandestin în ţară. Printre intruşi este şi un mercenar din grupul paramilitar Wagner.

Astăzi, înainte de începerea protestelor, bărbatul a fost prins pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Poliţiştii de frontieră au refuzat să îl primească în ţară şi l-au întors acasă cu primul avion.

Serviciile de informaţii americane au avertizat şi ele Moldova că Rusia va încerca să răstoarne guvernul pro-european prin manifestații

John Kirby, rep. Consiliul de Securitate SUA: Pe măsură ce Moldova continuă să se integreze cu Europa, credem că Rusia urmărește opțiuni pentru a slăbi guvernul moldovenesc, probabil cu scopul eventual de a vedea o administrație mai prietenoasă cu Rusia în capitală. Mai exact, actori ruși, unii cu legături strânse cu serviciile de informaţii ruseşti, caută să organizeze şi să folosească protestele din Moldova ca să instige o insurecție fabricată împotriva guvernului Moldovei. 

Poliţiştii de la Chişinău au confiscat peste patru milioane şi jumătate de lei moldoveneşti din casele unor membrii ai partidului pro-rus ŞOR, care a organizat protestul de astăzi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Republica Moldova, zguduită de proteste de amploare. Au fost arestați zeci de tineri care aveau la ei obiecte interzise