Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reuters: Rusia a trimis rezerve de sânge la granița cu Ucraina, indiciu-cheie al unei posibile invazii, spun trei oficiali americani

Rusia ar fi trimis rezerve de sânge la granița cu Ucraina, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters, un detaliu care întărește suspiciunile Statelor Unite privind o posibilă invazie a Rusiei în statul vecin.

de Ana Maria Ghiarasim

la 29.01.2022 , 15:37

Exercițiu de pregătire pentru luptă a unităților de artilerie din Rusia, regiunea Rostov, Rusia Reuters: Rusia a trimis rezerve de sânge la granița cu Ucraina, indiciu-cheie al unei posibile invazii, spun trei oficiali americani - Profimedia Images imagine ilustrativa

Dezvăluirea, făcută sub condiția anonimatului, vine să contribuie la îngrijorarea crescândă a SUA că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă invazie a Ucrainei, deoarece a adus deja peste 100.000 de militari în apropierea granițelor sale.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei cereri scrise de comentarii, menționează Reuters.

Vladimir Putin acuză SUA și NATO că nu țin cont de „îngrijorările fundamentale ale Rusiei”

Articolul continuă după reclamă

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul nu a abordat principalele solicitări de securitate ale Moscovei în criza asupra fostului stat sovietic, dar a spus că este gata să continue să vorbească, oferind o oarecare speranță că un atac în zonă nu este iminent. „Răspunsurile Statelor Unite şi NATO nu au ţinut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei”, a indicat Kremlinul într-un comunicat despre discuţia telefonică dintre liderii rus şi francez.

Pe acelaşi subiect

Putin a oferit prima sa reacție la răspunsurile SUA și NATO într-un apel telefonic cu președintele francez Emmanuel Macron, după săptămâni întregi de tăcere.

Kremlinul l-a citat pe Putin spunându-i lui Macron că va studia răspunsurile oferite de Washington și NATO săptămâna aceasta, înainte de a decide asupra acțiunilor ulterioare.

Actualii și foștii oficiali americani spun că indicatori precum rezervele de sânge sunt esențiali pentru a determina dacă Moscova ar fi pregătită să efectueze o invazie, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar decide să facă acest lucru.

Vladimir Putin spune că nu vrea război

Un oficial al președinției franceze a spus că Putin, în apelul său cu Macron, a subliniat că nu dorește ca situația să se intensifice.

„S-a atras atenția asupra faptului că răspunsurile SUA și NATO nu au ținut cont de principalele preocupări ale Rusiei”, a spus Kremlinul despre conversația dintre Putin și Macron.

„Întrebarea cheie a fost ignorată – cum intenționează Statele Unite și aliații săi să urmeze principiul integrității securității... că nimeni nu ar trebui să-și întărească securitatea în detrimentul securității altei țări”, se arată în comunicat.

Putin a cerut garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est

Administraţia Vladimir Putin a cerut garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis miercuri răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate. "Ne confruntăm cu un moment critic pentru securitatea euro-atlantică. Acumularea de forţe militare ruse în interiorul şi în jurul Ucrainei continuă, cu peste 100.000 de trupe poziţionate şi altele aflate pe drum, inclusiv prin dislocări semnificative în Belarus. Cerem Rusiei din nou să acţioneze imediat pentru reducerea tensiunilor. NATO crede cu fermitate că tensiunile şi dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog şi diplomaţie, nu prin forţă sau prin ameninţări cu utilizarea forţei", a afirmat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

El a propus o serie de măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului. Referindu-se la eventuala admitere a Ucrainei în NATO, Stoltenberg a argumentat că este "dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propriile aranjamente de securitate".

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri externe » Reuters: Rusia a trimis rezerve de sânge la granița cu Ucraina, indiciu-cheie al unei posibile invazii, spun trei oficiali americani