Antena Meniu Search
x

Risc radioactiv ”iminent” la o Centrală Nucleară din China. Anunțul misterios al unei companii franceze care a cerut ajutor în SUA

Grupul francez Framatome a avertizat autorităţile americane cu privire la un ”risc radioactiv iminent” la Centrala Nucleară Taishan, situată în apropiere de Hong Kong, printr-o scrisoare trimisă pe 8 iunie Departamentului american al Energiei, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 14.06.2021, 16:42

Risc radioactiv ”iminent” la o Centrală Nucleară din China. Anunțul misterios al unui companii franceze care a cerut ajutor în SUA
Risc radioactiv ”iminent” la o Centrală Nucleară din China. Anunțul misterios al unui companii franceze care a cerut ajutor în SUA - Getty Images

Guvernul SUA a evaluat săptămâna trecută raportul unei posibile scurgeri la o centrală nucleară chineză, după ce compania franceză a avertizat cu privire la o „amenințare radioactivă iminentă”, potrivit oficialilor americani și documentelor consultate de CNN .

Avertismentul a inclus o acuzație conform căreia autoritatea chineză de siguranță a ridicat limitele acceptabile pentru detectarea radiațiilor în afara centralei nucleare Taishan din provincia Guangdong, pentru a evita închiderea acesteia, potrivit unei scrisori a companiei franceze către Departamentul SUA, obținută de CNN. În ciuda notificării alarmante din partea Framatome, administrația Biden consideră că instalația nu este încă la un „nivel de criză”, a spus una dintre surse. Framatome deține parțial și operează Centrala Nucleară Taishan. 

De ce sunt alertați americanii

Deși oficialii americani au considerat că situația nu reprezintă în prezent o amenințare gravă pentru siguranța angajaților sau a populației chineze, este neobișnuit ca o companie străină să se adreseze unilateral guvernului american pentru ajutor și nu partenerului său - statul chinez care nici nu a recunoscut existența vreunei probleme. Scenariul ar putea pune SUA într-o situație complicată în cazul în care scurgerea continuă sau devine mai severă fără a fi remediată, scrie CNN. 

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, îngrijorarea a fost suficient de semnificativă încât Consiliul Național de Securitate a ținut mai multe ședințe săptămâna trecută, în timp ce a monitorizat situația. Administrația Biden a discutat cazul cu guvernul francez și cu proprii experți din cadrul Departamentului Energiei. În plus, SUA au luat legătura cu guvernul chinez, au spus oficialii americani, deși amploarea acestui contact este neclară.

Guvernul SUA a refuzat să detalieze evaluarea, dar oficialii de la NSC, Departamentul de Stat și Departamentul Energiei au insistat că, dacă există vreun risc pentru populația chineză, SUA ar trebui să facă publice informațiile în temeiul tratatelor actuale legate de accidente nucleare. Framatome a contactat SUA pentru a obține o derogare care să-i permită să obțină asistența tehnică americană pentru a rezolva problema la centrala chineză. Există doar două motive pentru care această derogare ar fi acordată și unul este o „amenințare radioactivă iminentă”, aceeași sintagmă folosită în nota din 8 iunie. Notă susține că guvernul chinez a crescut limitele de detectare a radiațiilor pentru a depăși standardele franceze, totuși nu este clar cum se compară cu cele americane.

Cu toate acestea, Centrala Nucleară Taishan a publicat duminică seară o declarație pe site-ul său, susținând că datele de mediu atât pentru centrală, cât și pentru zona înconjurătoare au fost „normale”. Cele două reactoare nucleare din Taishan sunt ambele operaționale, se spune în comunicat, adăugând că la Unitatea 2 s-a finalizat recent o „revizie” și „s-a conectat cu succes la rețea pe 10 iunie 2021”. Declarația nu a definit de ce sau cum a fost revizuită unitatea. 

China și-a extins proiectele nucleare

China a extins utilizarea energiei nucleare în ultimii ani, ajungând la aproximativ 5% din toată energia generată în țară. Potrivit Asociației pentru Energia Nucleară din China, în China existau 16 centrale nucleare operaționale cu 49 de reactoare nucleare în martie 2021, cu o capacitate totală de 51.000 de megawați. Centrala din Taishan este un proiect de prestigiu construit după ce China a semnat un acord de producere a energiei nucleare cu Électricité de France, care este deținut în principal de guvernul francez.

Construcția centralei a început în 2009, iar cele două unități au început să genereze energie electrică în 2018 și, respectiv, în 2019. Orașul Taishan are o populație de 950.000 și este situat în sud-estul țării, în provincia Guangdong, care găzduiește 126 de milioane de locuitori și are un PIB de 1600 milioane de dolari, comparabil cu cel din Rusia și Coreea de Sud.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Risc radioactiv ”iminent” la o Centrală Nucleară din China. Anunțul misterios al unei companii franceze care a cerut ajutor în SUA