Antena Meniu Search
x

Rishi Sunak va fi următorul premier al Marii Britanii. Are împreună cu soţia sa o avere de 730 de milioane de lire sterline

Rishi Sunak va fi următorul premier al Marii Britanii după ce singurul său rival a renunțat la cursă, relatează CNN. Sunak, în vârstă de 42 de ani şi fost ministru de finanţe, va deveni al treilea premier al Regatului Unit în mai puţin de două luni.

de Redactia Observator

la 24.10.2022, 16:58

Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru al Marii Britanii
Rishi Sunak - Profimedia

Rishi Sunak va deveni noul președinte al Partidului Conservator și va prelua astfel funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Contracandidata sa, Penny Mordaunt, s-a retras din cursă.  "Această decizie este una istorică şi arată, încă o dată, diversitatea şi talentul partidului nostru. Rishi are sprijinul meu deplin", a anunţat Mordaunt într-un comunicat.

De origini indiene, Rishi Sunak fusese învins de Liz Truss în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator. Chiar şi înainte de a-şi anunţa candidatura duminică, Sunak a primit mai multă susţinere din partea parlamentarilor conservatori decât rivalii săi: fostul ministru al apărării Penny Mordaunt şi Boris Johnson, care încearcă să revină în funcţia de premier.

Cine este Rishi Sunak

Fost ministru de Finanțe, Sunak părăsise guvernul lui Boris Johnson în iulie, ajutând astfel la declanşarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson. "Va exista integritate, profesionalism şi responsabilitate la absolut orice nivel al guvernului şi voi lucra zi de zi pentru a duce treaba la bun sfârşit", a spus Sunak duminică într-un comunicat. "Vă cer să-mi acordaţi o şansă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor noastre", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Va fi pentru prima dată în istorie când şeful din Downing Street va fi mai bogat decât monarhul de la Palatul Buckingham, potrivit The Guardian. Sunak și soția sa, Akshata Murty, au o avere de aproximativ 730 de milioane de lire sterline, aproximativ dublu față de averea estimată la 300-350 de milioane de lire sterline a regelui Charles al III-lea și a Camillei, regina consoartă.

Sunak a lucrat ca analist pentru banca de investiții Goldman Sachs între 2001 și 2004. Apoi a lucrat pentru Children's Investment Fund Management, firmă de administrare a fondurilor de investiţii, la care a ajuns partener în septembrie 2006. În 2010 a fondat firma de investiţii Theleme Partners. Între 2013 și 2015 a fost director al firmei de investiții Catamaran Ventures, deținută de socrul său, omul de afaceri indian N. R. Narayana Murthy, care are o avere de 4,4 miliarde de dolari. 

Sunak a fost ales parlamentar în 2015 şi a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Înainte de a fi  ministru al Finanțelor, în 2019, a fost subsecretar de stat și șef al Trezoreriei. Sunak a fost implicat împreună cu Boris Johnson, în scandalul petrecerilor din pandemie în timp ce Londra era în lockdown şi care a dus la demisia lui Boris Johnson. În 2020, Rishi Sunak, a refuzat să dezvăluie dacă urma să facă bani de pe urma creșterii prețului acțiunilor companiei farmaceutice Moderna în care a investit masiv firma Theleme Partners, la care a fost partner. 

Sunak a devenit la începutul acestui an primul politician important care a fost inclus vreodată pe lista celor mai bogați oameni din Marea Britanie, făcută de Sunday Times. Sunak aproape că rivalizează cu Regele Charles în ceea ce privește numărul de reședințe oficiale, relatează The Guardian. Sunak, soția sa și cele două fiice, Krishna și Anoushka, locuiesc într-o vilă din Kensington, estimată la 7 milioane de lire sterline. În weekend, se retrag într-un conac din North Yorkshire. Casa valorează peste 2 milioane de lire sterline și are un centru spa şi piscină interioară de 400.000 de lire sterline, sală de sport, studio de yoga, cadă cu hidromasaj și teren de tenis.

Averea lui Sunak provine în cea mai mare parte de la soția sa, care este fiica miliardarului indian N. R. Narayana Murthy. Criticii săi susţin însă că Sunak, care poartă pantofi Prada de 450 de lire sterline și are o cană inteligentă de cafea de 180 de lire sterline, este desprins de realităţile Marii Britanii. Cu toate astea, Sunak, care și-a câștigat banii la banca de investiții Goldman Sachs și la fondurile TCI și Theleme Partners, a spus că nu se teme să răspundă la orice întrebare despre averea sa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Rishi Sunak va fi următorul premier al Marii Britanii. Are împreună cu soţia sa o avere de 730 de milioane de lire sterline