Robotul Ingenuity şi-a încheiat prematur misiunea pe Marte. Dispozitivul a supravieţuit aproape 1.000 de zile pe Planeta Roşie
Elicopterul Ingenuity al NASA şi-a încheiat prematur misiunea pe Marte, după ce a rămas fără o elice și nu mai poate să zboare. Ingenuity și-a început misiunea pe Planeta Roșie la începutul anului 2021, atașat de partea inferioară a rover-ului Perseverence. Echipa terestră va face ultimele teste pe sisteme și va descărca imaginile și datele pe care a reușit să le stocheze. Din păcate, roverul Perseverence este la o distanță mult prea mare pentru a fotografia locul de odihnă al elicopterului.
''Cu un sentiment dulce-amar trebuie să anunţ că Ingenuity, 'micul elicopter care poate' - şi care continua să spună 'cred că pot, cred că pot' - ei bine, acum a realizat ultimul său zbor pe Marte'', a anunţat administratorul NASA, Bill Nelson, într-o înregistrare video publicată pe reţelele de socializare.
Agenţia spaţială americană a spus că Ingenuity a realizat ''o asolizare de urgenţă'' în timpul penultimului său zbor. Iar în timpul ultimului zbor, pe 18 ianuarie, dispozitivul a pierdut contactul cu Perseverance, roverul de care Ingenuity s-a detaşat în 2021, în timp ce zbura la o altitudine de circa 1 metru deasupra solului şi se pregătea să asolizeze, a adăugat NASA.
Inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA au restabilit contactul cu Ingenuity în ziua următoare, iar în imaginile publicate câteva zile mai târziu, se pot vedea urme de deteriorare apărute pe rotoarele din fibră de carbon. O fotografie realizată cu aparatul foto de la bordul Ingenuity şi care înfăţişează umbra elicopterului pe suprafaţa planetei Marte, pare că arate că unul dintre rotoare s-a spart. ''Investigăm posibilitatea ca elicea să fi lovit solul'', a spus Bill Nelson. Perseverance, care a asigurat transportul lui Ingenuity, a asolizat pe Marte în februarie 2021.
O misiune care a durat trei ani
Misiunea, cu o durată iniţială de 30 de zile în timpul căreia erau planificate doar cinci zboruri scurte pe Marte, s-a transformat într-un demers ştiinţific de trei ani, care a inclus 72 de zboruri. În diversele sale zboruri, Ingenuity a parcurs o distanţă totală de 14 mai mare decât estimările iniţiale ale NASA.
După zborul iniţial al lui Ingenuity din aprilie 2021 - când elicopterul a survolat solul planetei Marte pentru 39 de secunde -, oficialii NASA au aclamat această realizare a dispozitivului alimentat cu energie solară şi care cântăreşte 1,8 kilograme ca deschizătoare de drumuri pentru un nou model de explorare aeriană a "Planetei Roşii", precum şi a altor destinaţii din Sistemul Solar, cum ar fi Venus sau un satelit natural al lui Saturn, Titan.
Ingenuity, care seamănă cu o cutie cu patru picioare dotată cu o umbrelă formată din două rotoare, a fost proiectat pentru a zbura în atmosfera rarefiată a planetei Marte, pentru care este nevoie de o putere mai mare decât în cazul unui dispozitiv similar de pe Terra.
În timpul zborului iniţial, elicoperul s-a înălţat, aşa cum era planificat, până la o altitudine de 3 metri deasupra scoarţei marţiene, după care a planat pe loc şi a pivotat la 96 de grade, apoi a realizat o asolizare în siguranţă. NASA a comparat acest zbor cu zborul istoric al fraţilor Wright din 1903 efectuat cu aparatul lor de zbor motorizat în apropiere de Kitty Hawk, Carolina de Nord.
1.000 de zile pe Planeta Roşie
În urma succesului primelor sale demonstraţii de zbor, elicopterul a câştigat un rol mai productiv pe Marte, unde a contribuit la identificarea unor destinaţii pentru Perseverance cu ajutorul micuţei sale camere de luat vederi de la bord. Dispozitivul a supravieţuit aproape 1.000 de zile pe Marte, a precizat NASA, inclusiv iernilor glaciale de pe această planetă.
Inginerii îl vor supune pe Ingenuity unor teste finale şi vor descărca imaginile stocate pe computerul de la bordul elicoperului, a precizat NASA. Perseverance se află în prezent la o distanţă prea mare pentru a putea fotografia locul final de odihnă al lui Ingenuity, a mai precizat agenţia spaţială americană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰