Antena Meniu Search
x

Video Roger Waters i-a criticat pe "provocatorii" războiului din Ucraina. Rockerul a ironizat Consiliul de Securitate al ONU

Roger Waters, cofondatorul trupei de rock Pink Floyd, a vorbit despre conflictul din Ucraina la ONU. Discursul său a stârnit însă reacţii puternice printre fanii formaţiei care l-au catalogat ca fiind pro-rus după ce a declarat că vinovaţi pentru război sunt şi "provocatorii".

de Redactia Observator

la 09.02.2023, 14:23

Vezi și

Rockerul a fost invitat în fața Consiliului de Securitate al ONU prin videoconferinţă, chiar de către reprezentanţii Rusiei. În timpul intervenţiei, Waters a denunţat și invazia rusă, despre care a spus că este "ilegală", însă a adăugat şi că vina pentru tragedia ucrainenilor se împarte între agresori şi cei care. au provocat-o. Muzicianul britanic a cerut, de asemenea, o încetare imediată a focului, pentru a pune capăt terorii şi vieţilor pierdute.

"Invadarea Ucrainei de Federaţia Rusă a fost ilegală. O condamn în termenii cei mai fermi", a declarat rockerul englez prin videoconferinţă. Însă "nu este adevărat că invazia rusă din Ucraina nu a fost provocată. De aceea, îi condamn şi pe provocatori în termenii cei mai fermi", a adăugat Roger Waters.

El a ironizat totodată Consiliul de Securitate al ONU despre care a spus că este "fără influenţă". "Această absenţă a eficacităţii poate că reprezintă o veste bună (...), dacă eu pot să vorbesc fără să mă tem că mi se va smulge capul de pe umeri", a adăugat artistul britanic.

Roger Waters a ironizat Consiliul de Securitate al ONU

Pe acelaşi subiect

Discursul său a fost imediat denunțat de ambasadorul Ucrainei. "Cât de trist este pentru foştii lui fani să îl vadă că acceptă să fie doar încă o cărămidă în zid, în zidul dezinformării şi al propagandei ruse", a declarat Serghei Kislitsia, făcând trimitere la versurile unei piese celebre din repertoriul trupei Pink Floyd, "Another Brick in the Wall".

"Sunt surprins că nu a umflat şi un balon în formă de porc în sala Consiliului de astăzi, aşa cum o face în multe dintre concertele sale. Cum ar fi arătat ele de această dată, domnule Waters, ar fi fost porci cu zvastici, seceră şi ciocan?", a adăugat ambasadorul ucrainean, care l-a îndemnat totodată pe muzician să se concentreze asupra chitării "în loc să dea lecţii" Consiliului de Securitate al ONU.

"Recunosc bineînţeles referinţele impresionante ale lui Roger Waters în calitate de artist, însă calificările sale pentru a ne vorbi ca un expert în controlul armelor şi în domeniul chestiunilor de securitate din Europa sunt mai puţin evidente", a ironizat adjunctul ambasadorului american, Richard Mills.

Roger Waters, persona non grata în Cracovia

Rusia a solicitat această reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru o discuţie despre armamentul furnizat Ucrainei de ţările din Occident. Prin livrarea acestor arme, "foştii noştri parteneri occidentali forţează Ucraina să reziste cât mai mult timp posibil, fără să se gândească la pierderile suferite de forţele armate ucrainene, lăsând totodată morala la o parte", a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia.

El a salutat intervenţia lui Roger Waters, "unul dintre activiştii cei mai importanţi din mişcarea contemporană împotriva războiului", văzând în declaraţiile sale un semnal al "îngrijorării manifestate de 'intelighenţia' artistică internaţională" faţă de direcţia spre care se îndreaptă omenirea.

Într-o scrisoare deschisă publicată la începutul lunii septembrie 2022, Roger Waters, în vârstă de 79 de ani, a afirmat că Occidentul ar trebui să nu mai furnizeze arme Ucrainei şi l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că a tolerat "un naţionalism extrem", înainte să îi ceară să pună capăt "acestui război ucigaş". Artistul englez a fost declarat apoi "persona non grata" în oraşul polonez Cracovia, unde concertele sale au fost anulate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cine e responsabil în cazul elevului violat de 2 ori la şcoală?

Observator » Stiri externe » Roger Waters i-a criticat pe "provocatorii" războiului din Ucraina. Rockerul a ironizat Consiliul de Securitate al ONU