Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Români pentru munca la ferme, la cules de fructe, duși cu avioane charter în Iralnda

Români pentru munca la ferme, la cules de fructe, ar putea fi duși cu avioane charter în Iralnda. Agricultorii irlandezi solicită sprijin pentru a aduce români și bulgari, aproape 1.500 de oameni, ca să salveze recolta de fruct de sezon.

de Cosmin Stăniloiu

la 15.04.2020 , 10:26

Coronavirus în România Români pentru munca la ferme, la cules de fructe, duși cu avioane charter în Iralnda - Facebook
  • 1500 de români și bulgari, așteptați în Irlanda.
  • Muncitorii sezonieri au dreptul să circule în Uniunea Europeană.

Români pentru munca la ferme, la cules de fructe, ar putea fi duși cu avioane charter în Iralnda. Agricultorii irlandezi solicită sprijin pentru a aduce români și bulgari, aproape 1.500 de oameni, ca să salveze recolta de fruct de sezon.

Zborurile charter ar putea fi folosite pentru a transporta până la 1.500 de lucrători sezonieri în Irlanda, pentru a culege fructe și legume din mai până la începutul toamnei. Cu restricții de călătorie în toată Uniunea Europeană, din cauza pandemiei Covid-19, cultivatorii de fructe și legume din Iralnda au cerut Guvernului de la Dublin să elibereze autorizații de a intrare în țară sezonierilor, scrie The Independent.

Marea majoritate a culegătorilor care lucrează în fermele irlandeze în fiecare an provin din România și Bulgaria. Cu doar un program limitat de zboruri comerciale disponibile acum pentru aceste țări, este luată în considerare posibilitatea de a plăti avioane pentru a aduce lucrători. UE a definit munca sezonieră agricolă ca fiind esențială și, prin urmare, li se permite muncitorilor să călătorească în Uniune.

Articolul continuă după reclamă

Germania a relaxat recent regulile și permite intrarea a 80.000 de lucrători sezonieri în țara din Europa de Est, în lunile aprilie și mai.

Marea majoritate a forței de muncă folosite la fermele de fructe și legume irlandeze culeg căpșuni și zmeură începând cu luna mai. Salata de broccoli și iceberg sunt alte două culturi care necesită un număr semnificativ de lucrători. În timp ce aproape 500.000 de irlandezi și-au pierdut locul de muncă recent din cauza pandemiei, surse din sectorul fructelor și legumelor au explicat că mulți dintre lucrătorii bulgari și români care au fost angajați în aceleași ferme irlandeze de ani de zile sunt pregătiți complet și au experiență, comparativ cu localnicii.

Datorită regulilor din jurul Covid-19, muncitorii străini care vin în Irlanda vor trebui să se autoizoleze timp de două săptămâni după intrarea lor în țară. "Este foarte important să subliniem că lucrătorii vor respecta toate regulile emise de Guvern în legătură cu Covid-19.", a spus un oficial al industriei.

Cosmin Stăniloiu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Români pentru munca la ferme, la cules de fructe, duși cu avioane charter în Iralnda