Antena Meniu Search
x

România va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO. ​Jens Stoltenberg acuză Rusia că a trimis și mai multe trupe la granițele Ucrainei

NATO şi-a însărcinat comandanţii militari să stabilească detaliile pentru desfăşurarea de grupuri de luptă în flancul sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice drept răspuns la acumularea de trupe ruse la frontierele Ucrainei, a declarat miercuri Jens Stoltenberg.

de Redactia Observator

la 16.02.2022, 20:17

Șeful NATO spune că ne confruntăm cu "cea mai mare concentrare militară de la Războiul Rece încoace", dar că aceasta este "noua normalitate"
- Hepta / DPA Images / Hannibal Hanschke

"Miniştrii au decis să dezvolte opţiuni pentru a întări şi mai mult apărarea şi descurajarea NATO, inclusiv să ia în considerare înfiinţarea de noi grupuri de luptă ale NATO în centrul, estul şi sud-estul Europei", le-a spus secretarul general al NATO jurnaliştilor după încheierea reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate, la Bruxelles.

Diplomaţi citaţi de Reuters susţin că grupuri de luptă ar putea fi înfiinţate în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, în ceea ce ar fi cea mai mare schimbare în postura militară a NATO după ce Alianţa a mutat trupe în ţările baltice şi Polonia după anexarea Crimeei de la Ucraina în 2014.

"România este gata să găzduiască un grup de luptă, mai mulți aliați au fost gata să ia parte", a spus Jens Stoltenberg. "O decizie nu a fost luată încă", a completat acesta, procedurile următoare fiind ca Alianța să ceară avizul autorităților militare din țările în care se vor instala trupe permanente.

NATO nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază

Pe acelaşi subiect

Secretarul general al NATO a acuzat Rusia, că a trimis și mai multe trupe pe lângă numărul masiv deja desfășurat la granițele Ucrainei, în condițiile în care Moscova susține că a retras o parte dintre forțele sale și că este deschisă spre diplomație. Jens Stoltenberg spune că nu este prea târziu pentru Rusia să se retragă din pragul conflictului.

"NATO a trimis Rusiei propuneri concrete pe hârtie privind transparența și controlul armelor și nu va face compromisuri cu privire la principiile sale de bază", spune el.

O nouă normalitate în Europa

Stoltenberg spune că NATO nu este o amenințare pentru Rusia și că măsurile pe care le ia organizația sunt "defensive".

Secretarul general al NATO a spus că "Rusia a demonstrat voinţa de a utiliza forţa pentru a constrânge alte ţări"."Nu știm ce se va întâmpla în Ucraina, dar știm deja că este o criză de securitate în Europa", a continuat Stoltenberg.

"Noua normalitate este că Rusia a demonstrat că este cu adevărat dispusă să conteste principiile fundamentale ale securităţii noastre, dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege calea", a adăugat el.

Cea mai mare concentrare de forțe din Europa de la Războiul Rece

"Există semne din Rusia că diplomația ar trebui să continue, dar până acum nu vedem niciun semn de detensionare pe teren", spune Stoltenberg. "Acest lucru se poate schimba, desigur. Dar deocamdată Rusia menține o forță de invazie masivă gata să atace cu capacități mari din Crimeea până în Belarus", spune Jens Stoltenberg.

"Aceasta este cea mai mare concentrare de forțe din Europa de la Războiul Rece", a completat secretarul general NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » România va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO. ​Jens Stoltenberg acuză Rusia că a trimis și mai multe trupe la granițele Ucrainei