Video

Românii din diaspora au parte de un Crăciun plin de restricţii

De Simona Moloiu.
Publicat: 24.12.2020, 21:36.
Actualizat: 24.12.2020, 21:36

În anul pandemiei, Crăciunul nu are nici el cum să fie aşa cum îl ştiam. În numeroase state europene, restricţiile ţin la distanţă familiile şi prietenii. Oamenii au voie să iasă din case doar pentru urgenţe pe toată perioada sărbătorilor. În faţa acestei situaţii, fiecare dintre noi încearcă să găsească zilele acestea un crâmpei de normalitate într-un an care a întors lumea cu susul în jos.

Italienii au profitat ieri de ultima zi de libertate înaintea restricţiilor de Sărbători. Ţara a devenit de azi zonă roşie. Locuitorii din Peninsulă, printre care se numără şi peste un milion de români, nu au voie să iasă din casă decât dacă au o urgenţă, nici vorbă să se strângă la masă alături de rude şi prieteni. Aşa că au încercat să facă mici gesturi prin care să le aducă bucurie altora. O biserică din Roma şi-a deschis în acest an uşile pentru persoanele fără adăpost.

Şi românii care trăiesc în Marea Britanie au parte tot de un Crăciun cu restricţii. Săptămâna aceasta, ţara a fost izolată de lume din cauza unei noi mutaţii a coronavirusului, care îl face mult mai contagios.

Aşa că alte mii de oameni vor petrece ziua de Crăciun blocaţi la graniţa dintre Regatul Unit şi Franţa, în maşini sau cabina de tir. Aşteaptă să se poată testa pentru coronavirus, pentru a putea trece Canalul Mânecii.

Cristian Holban, muncitor român: Ar trebui să ajung la înmormântarea tatălui prietenei mele. A murit noaptea trecută şi noi suntem blocaţi aici.

De cealaltă parte a Atlanticului, pentru a ajunge la cei dragi, americanii nu au mai ţinut cont de distanţare şi au aglomerat aeroporturile.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.