Antena Meniu Search
x

Românii şi moldovenii au încins hora Unirii pe pâmânt american

Românii şi moldovenii au încis hora Unirii pe pâmânt american. Peste Ocean, în Statele Unite, în Florida mai exact, diaspora a sărbătorit 100 de ani de la Unire

Vezi și

Centenarul e sărbătorit şi departe de casă. Românii şi moldovenii au încis hora Unirii pe pâmânt american. Peste Ocean, în Statele Unite, în Florida mai exact, diaspora a sărbătorit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Şi a sărbătorit... româneşte. Tineri, bătrâni şi copii, cu toţii au îmbrăcat portul tradiţional, au mers împreună la slujbă, au cântat şi au dansat. Cei mai mulţi nu şi-au pierdut speranţa că într-o zi graniţa cu Republica Moldova va dispărea pentru totdeauna.

Sunt mulţi şi frumoşi. Zâmbesc, par şi chiar sunt o familie. Români şi moldoveni, îmbrăcaţi cu fote şi ii, aduşi de soartă peste mări şi ţări, se prind în horă. Hora Unirii.

Românii de aici îşi stiu bine originile. Şi nu au uitat nici istoria: "Cei doi criminali, Hitler şi Stalin, au adus suferinţă tuturor popoarelor şi au omorât milioane de oameni. Ei au inventat Holocaust şi Gulagul. Tot ei au trasat graniţa care a separat două popoare. Răul făcut de ei a fost îndreptat, mai puţin graniţa de est a României, care continuă sa ne separe ca un blestem."

O graniţă care pentru unii nu există deloc: "Când sunt întrebată de unde sunt, spun mereu că din România. De ce spun asta, chiar dacă sunt din Basarabia? Pentru că în inima mea, suntem aceeaşi ţară."

La 27 martie 1918, Basarabia devenea pământ românesc. Asta doar până când a izbucnit cel de-al doilea război mondial. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Românii şi moldovenii au încins hora Unirii pe pâmânt american