Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia a construit un canal comercial secret cu India în ciuda avertismentelor SUA - FT

Rusia a cumpărat în secret din India produse "sensibile" și ar fi încercat să construiască în țară facilităţi pentru a-şi asigura produse cu dublă utilizare, cum ar fi componente electronice concepute pentru utilizare în domeniul civil, dar care pot fi folosite şi în cel militar, dezvăluie Financial Times (FT), citând documente scurse, precum corespondență rusă de stat.

de Redactia Observator

la 04.09.2024 , 18:21

Rusia a construit un canal comercial secret cu India în ciuda avertismentelor SUA - FT
Rusia a construit un canal comercial secret cu India în ciuda avertismentelor SUA - FT - Profimedia

Ministerul Industriei și Comerțului de la Moscova a elaborat în octombrie 2022 planuri confidențiale de a cheltui aproximativ 82 de miliarde de rupii (aproximativ 1 miliard de dolari la cursul valutar de atunci) pentru a face rost de produse electronice esenţiale prin canale ascunse Occidentului.

După declanşarea războiului din Ucraina, Occidentul a impus restricţii şi controale de export pentru aşa-numitele bunuri "cu dublă utilizare", care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi în scopuri militare. Cum ar fi cipurile pentru maşini de spălat, ce ar putea fi folosite de Rusia în scopuri militare.

Planul, care apare într-o corespondenţă între oficiali ruşi, urmărea ca Rusia să folosească "rezerve semnificative" de rupii acumulate de băncile ruse după boom-ul vânzărilor de petrol către India. Moscova a văzut India ca pe o piață alternativă pentru a-și procura bunuri esențiale "furnizate anterior de țări neprietenoase". Moscova a avut chiar în vedere investiții pentru construirea unor fabrici de dezvoltare și producție de electronice ruso-indiene.

Articolul continuă după reclamă

Nu este clar măsura în care Moscova și-a pus în aplicare planul. Datele despre fluxul comercial sugerează că relația Rusiei cu India a crescut mai profund chiar în categoriile de bunuri care apar în plan. Legăturile Indiei cu Moscova au fost o sursă tot mai mare de fricțiuni cu Washingtonul. Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, a trimis în iulie o scrisoare către trei dintre cele mai importante organizații de afaceri din India, avertizându-le că "orice instituție financiară străină care face afaceri cu industria militară a Rusiei riscă să fie sancționată".

Dezvăluirile arată că India a adâncit legăturile comerciale cu Rusia chiar în timp ce este într-un proces de apropiere mai strâns ca niciodată de SUA. India a dat o mână de ajutor economiei ruse vizate de mii de sancțiuni occidentale. A devenit unul dintre cei mai importanţi cumpărători de țiței rusesc, iar comerțul total al celor două țări a atins un maxim istoric de 66 de miliarde de dolari în anul financiar 2023-24, de cinci ori mai mare comparativ cu perioada de dinainte de război. O parte din tranzacții s-au realizat în rupii, lăsând Rusia cu un surplus de valută. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Rusia a construit un canal comercial secret cu India în ciuda avertismentelor SUA - FT