Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rusia a dat bani în zadar pentru a frauda alegerile din R. Moldova. 15 milioane de dolari ar fi ajuns la 130.000 de cetăţeni de peste Prut

Alegeri pe muchie de cuţit în Republica Moldova, unde 14 mii de voturi au făcut diferenţa dintre un viitor alături de Rusia şi unul proeuropean. Puţin peste 50% dintre moldoveni au votat pentru ca aderarea la UE să fie înscrisă în Constituţia ţării. Votul din Diaspora a fost decisiv. În cursa pentru preşedinţie, Maia Sandu a ieşit pe primul loc, cu 42% dintre voturi. Se va înfrunta cu candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo în turul al doilea. Vorbim aşadar de o înfrângere pentru Vladimir Putin şi administraţia de la Kremlin, care în ultimele luni ar fi trimis zeci de milioane de dolari cetăţenilor moldoveni pentru a-i convinge să voteze împotriva aderării şi a Maiei Sandu.

de Redactia Observator

la 21.10.2024 , 20:22

Diaspora a votat DA în proporţie de peste 76%, în timp ce în ţară, cei mai mulţi alegători au spus NU. Referendumul a fost aprobat cu puţin peste 50%, la o diferenţă de doar 14.000 de voturi. La Bucureşti, Cluj şi la Braşov, mii de tineri au stat la coadă pentru a vota. "Este un pas important integrarea europeană, pentru noi, tinerii, ar însemna mai multe oportunităţi, mai multe locuri de muncă", spune un moldovean din Bucureşti. "Ştiu sigur ce vreau pentru ţara mea, un viitor frumos. Am trăit 13 ani la Bruxelles şi îmi doresc ca ţara mea să fie prosperă", spune un altul.

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din R. Moldova va avea loc pe 3 noiembrie

În ultima jumătate de an, Rusia a depus eforturi fără precedent de influenţare a alegerilor de peste Prut. "La începutul lunii octombrie, peste 15 milioane de dolari au fost trimise în conturile a 130.000 de cteăţeni moldoveni. Banii urmau să fie folosiţi de oamenii lui Ilan Şor pentru a convinge alegătorii să voteze NU la referendum şi împotriva Maiei Sandu. În mai, sute de moldoveni au venit de la Moscova cu 1,5 milioane de dolari, bani care urmau să fie folosiţi tot pentru manipularea electoratului", a declarat Sergiu Gurdiş, reporter TV. "Rusia va investi si va interveni in fiecare dintre alegerile democratice cu un motiv foarte clar, pentru a arata ca democratia nu este un sistem viabil", a declarat Iulian Chifu, analist politic.

Vezi și

La votul pentru preşedinţie au fost mai puţine emoţii pentru tabăra proeuropeană. Maia Sandu a obţinut peste 42%, cu 16 mai mult decât contracandidatul Alexandr Stoianoglo. Şi aici, voturile din străinătate au contat - 7 alegători din 10 au pus ştampila pe Maia Sandu. "Grupări criminale, împreună cu forţe străine ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă", a declarat Maia Sandu. Fost procuror general, Stoianoglo a fost concediat de Maia Sandu în 2023 şi acuzat de corupţie. Este susţinut de Partidul Socialiştilor, unul cu vederi pro-Rusia şi condus de fostul preşedinte Igor Dodon. Deşi susţine că este pro-Europa, Stoianoglo nu a votat la referendum.

"Lipsa de credibilitate a candidatului puterii a tras rezultatul în jos aducând viitorul european al Moldovei pe marginea unei totale discreditări. Un eşec răsunător şi dureros", a declarat Alexandr Stoianoglo, candidat la preşedinţie. Rezultatul strâns de la referendum a dat apă la moară Rusiei care a acuzat că alegerile au fost trucate. "Dinamica acţiunilor sigur că generează multe semne de întrebare. Situaţia a lucrat în favoarea Maiei Sandu şi în favoarea acelor participanţi la referendum care sunt în favoarea orientării către UE", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului. Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova va avea loc pe 3 noiembrie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Rusia a dat bani în zadar pentru a frauda alegerile din R. Moldova. 15 milioane de dolari ar fi ajuns la 130.000 de cetăţeni de peste Prut