Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia a început să-şi mute arme nucleare în Belarus. SUA nu văd un pericol mai mare de escaladare în război

Război în Ucraina. Transferul de arme nucleare ruse în Belarus nu înseamnă că există un pericol mai mare de escaladare în războiul declanşat de Kremlin în Ucraina, susţin analişti din cadrul Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 26.05.2023 , 14:48

Rusia a început să-şi mute arme nucleare în Belarus. SUA nu văd un pericol mai mare de escaladare în război Rusia a început să-şi mute arme nucleare în Belarus. SUA nu văd un pericol mai mare de escaladare în război - Profimedia Images

Este în continuare extrem de puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte, potrivit analiştilor de la ISW. Comentariile analiştilor americani survin după ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat joi că planificatul transfer de arme tactice nucleare către ţara sa a început deja, după o întrevedere cu Vladimir Putin.

Nivelul de ameninţare nu este mai mare în condiţiile în care Rusia este deja capabilă să atingă ţinte potenţiale cu armele sale nucleare, subliniază analiştii americani. Armele nucleare tactice din Belarus, care au o rază de acţiune mai scurtă decât armele nucleare strategice, vor fi staţionate la frontiera cu Polonia, potrivit Moscovei.

Staţionarea de arme nucleare tactice în Belarus serveşte în primul rând la continuarea extinderii infrastructurii militare şi structurilor de comandă ruse în ţara vecină şi la continuarea subordonării structurilor de securitate din Belarus, potrivit analiştilor de la ISW.

Articolul continuă după reclamă

SUA: Nu înseamnă un pericol mai mare de escaladare

Pe acelaşi subiect

Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare "tactice" pe teritoriul belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.

Anunţul a suscitat critici din partea comunităţii internaţionale, din partea ţărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanşate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară.

Belarus nu este angajat direct pe teren în Ucraina, dar a permis armatei ruse să-i utilizeze teritoriul pentru lansarea atacului asupra Ucrainei în februarie 2022.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Rusia a început să-şi mute arme nucleare în Belarus. SUA nu văd un pericol mai mare de escaladare în război