Antena Meniu Search
x

Rusia ameninţă că va distruge cablurile de comunicaţii subacvatice ale "inamicilor" pentru a răzbuna aruncarea în aer a Nord Stream

Război în Ucraina. Dmitri Medvedev a declarat miercuri că nu mai există "limite morale" care să împiedice Moscova să distrugă cablurile de comunicaţii subacvatice ale inamicilor săi, dat fiind ceea ce el a calificat drept complicitatea occidentală în exploziile de la gazoductul Nord Stream pe sub Marea Baltică, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 14.06.2023, 13:12

Rusia ameninţă că va distruge cablurile de comunicaţii subacvatice ale "inamicilor" pentru a răzbuna aruncarea în aer a Nord Stream
Rusia ameninţă că va distruge cablurile de comunicaţii subacvatice ale "inamicilor" pentru a răzbuna aruncarea în aer a Nord Stream - Profimedia

O scădere bruscă de presiune în ambele conducte a fost înregistrată în 26 septembrie trecut, iar seismologii au detectat explozii, ceea ce a dat naştere la un val de speculaţii despre sabotarea unuia dintre cele mai importante coridoare energetice ale Rusiei.

Încă nu este clar ce s-a întâmplat exact, guvernele occidentale negând orice implicare în incident. Unii oficiali americani şi europeni au sugerat iniţial că Rusia ar fi de vină pentru aruncarea în aer a propriei sale conducte, o interpretare respinsă ca "idioată" de către preşedintele Vladimir Putin.

În ultimele luni, o serie de ziare americane, între care The Washington Post, The New York Times şi The Wall Street Journal au relatat că CIA ştia de un complot ucrainean de a ataca gazoductele Nord Stream. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că Ucraina s-ar afla în spatele exploziilor.

"Dacă pornim de la complicitatea dovedită a ţărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Stream, atunci nu mai avem constrângeri - nici măcar morale - care să ne împiedice să distrugem comunicaţiile prin cablu ale duşmanilor noştri de pe fundul oceanului", a declarat Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, pe contul său de Telegram.

Pe acelaşi subiect

Cablurile subacvatice, care traversează oceanele lumii, au devenit arterele comunicaţiilor globale. Importanţa lor a făcut ca acestea să fie în centrul unei concurenţe geopolitice în creştere între China şi Rusia, pe de o parte, şi SUA şi aliaţii lor occidentali, pe de altă parte.

Rusia a declarat în repetate rânduri că Occidentul - şi în special SUA şi Marea Britanie - se află în spatele exploziilor de la Nord Stream, cerând o anchetă internaţională cu privire la avarierea celor două conducte Nord Stream, un proiect conceput de Kremlin pentru a ocoli Ucraina în exportul său de gaze pe sub Marea Baltică direct în Europa de Vest.

SUA au avertizat Ucraina să nu arunce în aer gazoductele Nord Stream (The Wall Street Journal)

CIA a avertizat în vara anului 2022 administraţia de la Kiev să nu atace gazoductele Nord Stream, imediat după ce primise informaţii detaliate despre planul de atac, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal

CIA a transmis mesajul Kievului după ce primise date de la serviciile secrete militare din Olanda despre planul Kievului de atacare a gazoductelor care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Oficialii CIA au tratat cu seriozitate informaţiile, dar aveau semne de întrebare referitoare la capacitatea Ucrainei de a comite un astfel de atac la adâncime în Marea Baltică.

SUA au avut informaţii despre un plan ucrainean de a ataca Nord Stream (Washington Post)

Statele Unite au avut informaţii despre un plan ucrainean detaliat de a ataca gazoductul Nord Stream cu trei luni înainte ca acesta să fie sabotat, scrie marţi cotidianul The Washington Post, citând informaţii scurse în mediul online. CIA a aflat în iunie 2022, prin intermediul unei agenţii de spionaj europene, că o echipă de şase persoane a forţelor de operaţiuni speciale ucrainene intenţiona să facă să explodeze conducta de gaz natural dintre Rusia şi Germania, scrie publicaţia americană, citată de Reuters.

Raportul informativ european a fost distribuit pe platforma de chat Discord, se presupune că de către Jack Teixeira, membrul Gărzii Naţionale Aeriene care a fost inculpat recent în legătură cu scurgerea unor documente americane sensibile. The Washington Post afirmă că a obţinut o copie de la unul dintre prietenii online ai lui Teixeira.

Raportul informativ era bazat pe informaţii obţinute de la o persoană din Ucraina, menţionează cotidianul, adăugând că CIA a transmis acest raport Germaniei şi altor ţări europene în iunie 2022. Detaliile specifice includeau numărul de agenţi şi metodele de atac, potrivit Washington Post. Aceasta ar însemna că, timp de aproape un an, aliaţii occidentali au avut o bază pentru a suspecta Kievul pentru sabotajul în cauză.

Cotidianul american mai scrie că oficiali din mai multe ţări au confirmat că raportul informativ postat pe platforma Discord reda cu acurateţe ceea ce serviciul european a transmis Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). The Washington Post mai adaugă că, la cererea unor oficiali guvernamentali, a fost de acord să nu divulge numele ţării europene şi nici unele aspecte ale planului suspect, invocând riscuri pentru surse şi operaţiuni.

CIA nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta pe marginea subiectului, menţionează Reuters, care mai scrie că nu este în măsură să confirme informaţiile apărute în Washington Post. Mai multe explozii subacvatice au avariat în septembrie 2022 gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, recent construit, care legau Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Exploziile s-au produs în zonele economice exclusive ale Suediei şi Danemarcei. Ambele state au spus că exploziile au fost deliberate, dar încă nu au stabilit cine se face responsabil pentru ele. Suedia şi Danemarca, dar şi Germania, investighează incidentul. Washingtonul şi NATO au numit incidentul 'un act de sabotaj'. Moscova a acuzat Occidentul. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi despre cine a comis atacurile.

Zelenski dă asigurări că autorităţile ucrainene nu au fost implicate în exploziile Nord Stream

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat miercuri că nu a fost implicat în explozia gazoductului Nord Stream şi nu crede că alţi oficiali ucraineni au jucat un rol, aşa cum susţin mai multe ziare. "Nu am făcut aşa ceva, n-aş face niciodată asta", a afirmat preşedintele ucrainean într-un interviu difuzat de mass-media germană Welt-TV şi Bild, care l-au chestionat asupra misterului din jurul exploziei gazoductului.

"Nu cred că armata şi serviciile noastre de informaţii au făcut aşa ceva, altfel aş dori să văd dovezi, nu ştim nimic din toate astea, sută la sută", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia ameninţă că va distruge cablurile de comunicaţii subacvatice ale "inamicilor" pentru a răzbuna aruncarea în aer a Nord Stream