Antena Meniu Search
x

Rusia, declarată stat sponsor al terorismului, o premieră în UE. Ce înseamnă asta de fapt

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care declară Rusia stat care sponsorizează terorismul în urma războiului declanșat în Ucraina. Este o premieră pentru Uniunea Europeană, dar nu este clar ce ar însemna eticheta, fiind una mai mult simbolică, relatează DW

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 15:04

Premieră în UE: Rusia declarată stat sponsor al terorismului de parlamentul european. Ce înseamnă asta
Rezervist rus la antrenamente - Profimedia

Legislatorii UE au declarat Rusia drept stat care "sponsorizează terorismul", așa cum a cerut în repetate rânduri și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 voturi ''pentru'', 58 ''împotrivă'' şi 44 abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii ale războiului brutal dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Documentul subliniază că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul şi "recurge la mijloace teroriste".

Întrucât în prezent Uniunea Europeană nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European le solicită UE şi statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat şi să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea pe viitor implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile UE cu Rusia.

Grupul militar privat rus Wagner ar putea fi inclus pe lista UE a teroriștilor

Pe acelaşi subiect

Între timp, eurodeputaţii solicită Consiliului să includă organizaţia paramilitară rusă ''Grupul Wagner'', Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut şi sub numele de ''Kadîroviţi'', precum şi alte grupări armate, miliţii şi interpuşi finanţaţi de Rusia, pe lista UE a teroriştilor.

Parlamentul European solicită Uniunii Europene să izoleze şi mai mult Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte apartenenţa Rusiei la organizaţii şi organisme internaţionale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Eurodeputaţii doresc, de asemenea, ca relaţiile diplomatice cu Rusia să fie reduse, contactele UE cu reprezentanţii oficiali ruşi să fie menţinute la nivelul minim absolut, iar instituţiile din UE afiliate statului rus ce răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise şi interzise.

În contextul escaladării actelor de terorism ale Kremlinului împotriva civililor ucraineni, rezoluţia PE solicită statelor membre să finalizeze rapid lucrările privind un al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Eurodeputaţii mai doresc ca ţările UE să prevină, să investigheze şi să urmărească penal orice eludare a sancţiunilor existente şi, împreună cu Comisia Europeană, să ia în considerare posibile măsuri împotriva ţărilor care încearcă să ajute Rusia să eludeze măsurile restrictive puse deja în aplicare. 

Ce înseamnă denumirea de stat sponsor al terorismului?

Depinde de jurisdicție. În Statele Unite, există un cadru juridic specific care enumeră statele care "au oferit în mod repetat sprijin pentru actele de terorism internațional". În prezent, doar Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria sunt incluse.  Asta înseamnă restricții privind ajutorul extern, interzicerea exporturilor de arme și tehnologie de apărare către astfel de guverne, controale asupra exporturilor de tehnologie cu potențial militar și constrângeri financiare sau sancțiuni. 

În mod crucial, are și implicații pentru imunitatea suverană a Rusiei în instanțele americane. Și Canada are o lege similară care condamnă statele care susțin terorismul. În schimb, Uniunea Europeană nu are în prezent o listă centralizată de țări care sponsorizează terorismul și nici un cadru legal. În esență, nu ar exista consecințe juridice puternice și rapide. Parlamentul European are o influență limitată în politica externă, care rămâne sub controlul celor 27 de state membre, relatează DW.

Ce alte țări au numit Rusia stat care sponsorizează terorismul?

Mai mulți politicieni americani i-au cerut lui Joe Biden să includă Rusia pe o astfel de listă, inclusiv senatorul republican Lindsey Graham. Acesta a spus că ridicarea imunității Rusiei va permite ca famiilie victimelor să poate face revendicări civile. Alți oficiali americani susțin că asta nu este cea mai bună modalitate de a trage Kremlinul la răspundere.

Ar putea submina planurile umanitare, precum și capacitatea americanilor de a ajuta Kievul la masa negocierilor, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al președintelui Joe Biden, Karine Jean-Pierre. În SUA, desemnarea Rusiei drept stat care sponsorizează terorismul ar avea implicații și pentru țările terțe care interacționează cu Moscova.

Până acum, parlamentele din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au declarat că consideră Rusia, sub președintele Vladimir Putin, stat sponsor al terorismului. Aceste rezoluții nu au valoare juridică. Kremlinul i-a acuzat pe parlamentarii letoni de xenofobie. Camera inferioară a Parlamentului ceh a adoptat și ea o astfel de măsură. Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a cerut luna trecută celor 46 de state membre să declare Rusia sub actualul guvern un regim terorist.

Statul sponsor al terorismului vs. statul terorist

Conform legislației SUA, țările desemnate drept sponsori ai terorismului sunt acuzate că sprijină terorismul internațional. De exemplu, SUA acuză Iranul că sprijină "aliați-proxy și grupări partenere din Bahrain, Irak, Liban, Siria și Yemen, inclusiv Hezbollah și Hamas". Americanul Lindsey Graham susține că Putin "s-a angajat în asasinate sponsorizate de stat, că grupul Wagner susținut de Rusia terorizează lumea, iar crimele de război comise zilnic în Ucraina sunt șocante".

Nu există o definiție larg acceptată pentru termenul de "stat terorist", a declarat Lisa Musiol, analist UE la organizația neguvernamentală Crisis Group. Aceasta implică faptul că o țară folosește violența împotriva propriilor cetățeni sau a altor state, dar utilizarea sa este extrem de politică, a spus ea.

Când vine vorba de rezoluția Parlamentului European cu privire la Rusia, etichetele par să fie folosite destul de interschimbabil, a spus Musiol. Nicio rezoluție nu are cu adevărat consecințe juridice în Uniunea Europeană, a adăugat ea. Propunerea de rezoluție se concentrează în mare măsură pe Ucraina, dar menționează și Grupul Wagner. Anul trecut, UE a aplicat sancțiuni asupra entității militare private cu sediul în Rusia, care ar fi implicată militar în Libia, Siria, Ucraina și Republica Centrafricană.

Valoarea simbolică a rezoluției

Purtătorul de cuvânt al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), grupul parlamentar de dreapta care a depus moțiunea, a declarat că adoptarea rezoluției va trimite "un semnal puternic". "Valoarea simbolică a unei astfel de rezoluții nu poate fi subestimată", a spus el.

Analiștii de la Crisis Group se opun însă unei astfel de măsuri împărtășind îngrijorările administrației Biden. Într-un articol publicat în august, doi analiști avertizează că desemnarea tinde să ducă la mai multe fricțiuni, cum a fost în cazul Cubei, care a fost inclusă pe listă în ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump în 2021 "pe baza unor legături îndoielnice cu terorismul".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia, declarată stat sponsor al terorismului, o premieră în UE. Ce înseamnă asta de fapt