Antena Meniu Search
x

Rusia, exclusă în acest an de la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz

Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau. Decizia a fost luată ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau.

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 09:14

Auschwitz
Rusia, exclusă în acest an de la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz - Profimedia

"În contextul agresiunii împotriva unei Ucraine libere şi independente, reprezentanţii Federaţiei Ruse nu au fost invitaţi să participe la marcarea din acest an a aniversării eliberării Auschwitzului", care urmează să aibă loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtător de cuvânt al muzeului.

Până în prezent, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfăşoară anual pe 27 ianuarie, iar reprezentantul său avea o intervenţie în cadrul ceremoniei principale. Potrivit directorului muzeului, istoricul Piotr Cywinski, era evident că nu putea "semna nicio scrisoare adresată ambasadorului rus pe tonul unei invitaţii", în contextul conflictului.

"Sper că aceasta se va schimba în viitor, dar avem un drum lung de parcurs. (...) Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung şi de o introspecţie foarte profundă după acest conflict pentru a reveni în saloanele lumii civilizate", a spus el, citat de agenţia PAP.

Războiul pornit de Rusia, calificat drept "un act de barbarie".

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, muzeul a calificat atacul rusesc drept "un act de barbarie".

"Acest act de barbarie va fi judecat de istorie, iar autorii săi - trebuie să sperăm - de către Curtea Internaţională de Justiţie", a indicat muzeul pe Twitter, potrivit Agerpres.

Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de ne-evrei.

Lagărul unde au pierit aproximativ 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie pe 27 ianuarie 1945. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Rusia, exclusă în acest an de la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz