Rusia, lovită de noi sancțiuni americane. Bursa de la Moscova a oprit tranzacționarea cu dolari și euro. Anunţul Băncii Centrale
Război în Ucraina. Statele Unite au extins miercuri sancțiunile împotriva Rusiei. Pachetul anunţat vizează şi companiile chineze care ajută Moscova să continue războiul din Ucraina. De asemenea, americanii au impus noi restricţii bursei de la Moscova care a oprit tranzacționarea cu dolari și euro. Noile sancţiuni încearcă să oprească sau să îngreuneze aprovizionarea Rusiei cu bunuri, cipuri şi echipamente din ţări terţe.
SUA au anunţat miercuri că impun sancţiuni împotriva a peste 300 de entităţi şi indivizi acuzaţi că ajută războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv companii chineze.
Bursa de la Moscova a oprit tranzacționarea cu dolari și euro
Pachetul de miercuri a vizat şi infrastructura financiară a Rusiei în încercarea de a limita cantitatea de bani care intra și iese din Rusia. Bursa de valori de la Moscova a anunțat că de joi, 13 iunie, opreşte tranzacționarea cu dolari și euro.
Anunţul a fost făcut cu o zi înainte ca preşedintele american Joe Biden să se ralieze liderilor din G7 pentru un summit în oraşul italian Bari, în care războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei va fi în centrul atenţiei.
- Summit G7. Ajutor de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, prin utilizarea activelor ruse îngheţate
- Euro pierde teren în faţa dolarului şi yenului în deţinerile de valută. Noi scăderi, influenţate de Rusia
- Putin nu va decreta o nouă mobilizare. "Peste 160.000 de persoane" s-au înrolat voluntar în armata rusă doar în...
Bursa din Moscova, Centrul Național de Compensare și Depozitarul Național de Decontare, care acționează ca intermediari în tranzacționarea cu dolari pe piața valutară rusă, au fost incluse în noua listă de sancțiuni.
Banca Centrală Rusă a anunțat că tranzacțiile în euro şi dolari vor continua să fie efectuate pe piața extrabursieră. În prezent, Banca Centrală a anunţat un curs de 89.02 de ruble pentru 1 dolar şi de 95,74 ruble pentru un euro.
Cursul de schimb al monedei naționale ruse va fi calculat în funcție de piața extrabursieră, a anunţat joi Banca Centrală Rusă.
Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că sancţiunile vizează "numeroase sectoare esenţiale pentru efortul de război al Rusiei", inclusiv cel energetic, al metalelor şi producţiei miniere. China a fost vizată pentru sprijinul adus Moscovei.
"SUA rămân îngrijorate de scara şi amploarea exporturilor din Republica Populară Chineză care aprovizionează baza militaro-industrială a Rusiei", se spune în comunicatul semnat de Blinken.
În acest context, SUA sancţionează companiile chineze care livrează bunuri ce "acoperă goluri critice în ciclul producţiei de apărare al Rusiei", subliniază comunicatul.
Moscova a declarat că va răspunde la aceste măsuri "agresive". "Rusia, ca de fiecare dată în astfel de cazuri, nu va lăsa acţiunile agresive ale SUA fără răspuns", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
SUA s-au concentrat și pe tehnologie după ce cipuri și alte tehnologii fabricate în SUA au fost găsite în echipamentele rusești doborâte pe câmpul de luptă din Ucraina, inclusiv drone, radiouri, rachete și vehicule blindate.
Sancțiunile urmăresc să îngreuneze furnizarea acestor tehnologii către Rusia. Americanii vor viza firmele fictive din Hong Kong care vând cipuri Rusiei.
În plus, accesul Rusiei la software și servicii IT va fi şi el restricționat, deși SUA susţin că acțiunile sale "nu sunt menite să perturbe societatea civilă și telecomunicațiile civile".
4000 de entităţi și persoane din Rusia, sancţionate de la începutul războiului
SUA au sancționat peste 4.000 de entităţi și persoane din Rusia de la începutul războiului din Ucraina, într-un efort de a opri fluxul de bani și armament către Moscova. În ciuda valului de sancțiuni occidentale, Fondul Monetar Internațional a estimat că Rusia va înregistra o creștere economică de 3,2% în acest an.
Analiștii susţin însă că măsurile vor face tot mai greu în cele din urmă pentru Moscova să ducă războiul din Ucraina, iar pe termen lung vor slăbi economia Rusiei.
"Economia de război a Rusiei este profund izolată de sistemul financiar internațional, lăsând armata Kremlinului disperată pentru acces la lumea exterioară", a declarat secretarul Trezoreriei americane Janet Yellen.
"Acțiunile de astăzi atacă căile rămase pentru a obţine materiale și echipamente internaționale, inclusiv dependența lor de aprovizionarea din țări terțe", a adăugat ea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰