Antena Meniu Search
x

Rusia nu exclude o întâlnire Putin - Zelenski. Kremlinul anunță posibile discuții cu președintele ucrainean

Rusia a anunțat, miercuri, în ziua 98 de la declanșarea invaziei în Ucraina, că nu exclude o întâlnire între președintele Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Oficialii de la Kremlin au precizat, însă, că orice astfel de discuții trebuie pregătite în avans. Război Rusia - Ucraina, ziua 98 LIVE TEXT

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 01.06.2022, 15:04

Rusia nu exclude o întâlnire Putin - Zelenski. Kremlinul anunță posibile discuții cu președintele ucrainean
Rusia nu exclude o întâlnire Putin - Zelenski. Kremlinul anunță posibile discuții cu președintele ucrainean - Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, potrivit Reuters, că negocirile cu Ucraina s-au oprit cu mult timp în urmă și nu au fost reluate.

El a precizat că oamenii din regiunile ucrainene ocupate de ruși - Herson, Zaporijie și Donbas - trebuie să-și decidă viitorul, iar Kremlinul nu se îndoiește că vor lua "cea mai bună decizie". 

Anterior, oficiaii ucraineni au declarat că anexarea teritoriilor țării de către Rusia ar pune capăt discuțiilor de pace dintre cele două părți.

Liderii europeni i-au cerut lui Vladimir Putin să înceapă "negocieri directe serioase" cu Zelenski

Pe acelaşi subiect

La sfârșitul lunii trecute, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut o nouă discuție telefonică cu Vladimir Putin. Potrivit comunicatului de presă emis de guvernul de la Berlin, cei doi i-au cerut liderului de la Kremlin să poarte "negocieri directe serioase" cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Convorbirea care a durat aproximativ 80 de minute a fost organizată la inițiativa celor doi lideri occidentali și a avut ca scop analizare războiului din Ucraina și modalităților prin care acest conflict poate înceta. În plus, după cum arată comunicatul de presă, Macron și Scholz i-au cerut lui Putin să ia măsuri pentru îmbunătățirea situației civililor din zonele în care se poartă lupte.

Macron și Scholz "au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii". 

Zelenski vrea să negocieze încetarea războiului doar cu Vladimir Putin: El decide totul

De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, tot zilele trecute, că Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să negocieze sfârșitul războiului.

„Președintele Federației Ruse decide totul. Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care vine din Federația Rusă, în afară de președinte. Și numai în cazul în care se negociază oprirea războiului. Nu există alte motive pentru nicio altfel de întâlnire”, a declarat Zelenski, într-o înregistrare video la Forumul Economic Mondial de la Davos. 

Totodată, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut la Davos mai multe arme pentru ţara sa, sancţiuni maxime împotriva Moscovei, precum şi suspendarea completă a comerţului cu Rusia, care a declanşat o invazie în Ucraina cu trei luni în urmă, relatează AFP şi EFE. "Dacă am fi primit 100% din ceea ce aveam nevoie în februarie, rezultatul ar fi fost zeci de mii de vieţi salvate. De aceea, Ucraina are nevoie de toate armele pe care le cere, nu doar de cele care au fost furnizate. Acesta este motivul pentru care Ucraina are nevoie de finanţare", a mai spus liderul de la Kiev.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia nu exclude o întâlnire Putin - Zelenski. Kremlinul anunță posibile discuții cu președintele ucrainean