Antena Meniu Search
x

Video Rusia, pusă la colţ de tot mai multe state. Mobilizare uriaşă la nivel mondial pentru a pedepsi invazia Ucrainei

Mobilizare uriaşă la nivel mondial pentru a izola Rusia. Uniunea Europeană pregăteşte al treilea pachet de sancţiuni, si in sfârşit vorbim despre excluderea Rusiei din sistemul de plăţi bancare Swift. Asta după ce, tot statele Uniunii Europene, dar şi Statele Unite sau Canada au decis să-i sancţioneze direct pe Putin şi pe ministrul său de Externe, Serghei Lavrov. Tot de azi, România se alătură statelor care îşi închid spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti.

de Redactia Observator

la 26.02.2022, 20:39

Vezi și

Spațiul aerian al ţării noastre s-a închis pentru toate avioanele ruseşti la ora 15. O măsură luată până acum de mai multe state europene, printre care Bulgaria, Estonia, Polonia sau Cehia, pentru a pedepsi Rusia. Închiderea spaţiului aerian, va avea consecinţe financiare uriaşe pentru Rusia, cred analiştii, şi asta pentru că, operatorii aerieni vor fi nevoiţi să-şi ţină avioanele la sol sau, în cazul în care rămân ţări care nu le interzic accesul, vor trebui să aleagă rute mai lungi şi mai costisitoare pentru a ajunge la destinaţie. Şi nu este singura măsură pregătită de oficialii de la noi.

Uniunea Europeană să află pe ultima sută de metri în activarea unei opţiunii "nucleare" la adresa Rusiei - excluderea din sistemul de plăţi SWIFT. Italia şi Ungaria, ţări care iniţial se opuseseră măsurii, acum sunt dispuse să discute despre asta.

Bruno Le Maire, Ministrul francez al Finanţelor: SWIFT este instrumentul care ne permite să blocăm accesul instituţiilor financiare ruse la toate instituţiile financiare din lume.

Asta înseamnă că Rusia nu va mai primi rapid banii pentru produsele pe care le exportă, inclusiv gaze, şi nici nu va mai putea să îşi plătească foarte uşor facturile pentru ceea ce importă.

Pe acelaşi subiect

Şi dacă după anexarea Crimeei, liderul de la Kremlin a scăpat de sancţiuni, acum România, alături de toate statele membre ale Uniunii Europene, au decis să-i includă pe lista ruşilor sancţionaţi pe Vladimir Putin şi Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse.

Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE: Ştiţi foarte bine că este un pas important. Lăsaţi-mă să evidenţiez toţi liderii din lume, care au fost sancţionaţi de Uniunea Europeană: Assad din Siria, Lukaşenko din Belarus şi, acum, Putin din Rusia.

Sancţiuni aspre pentru Rusia

Nu este însă clar cum îl va afecta o astfel de sancţiune pe Vladimir Putin şi asta pentru că oficial liderul de la Kremlin, oficial afişează o avuţie modestă, neoficial, ar fi unul dintre cei mai bogaţi, dacă nu el mai bogat om din lume. Cu o avere estimată la peste 200 de miliarde de dolari. Numai că, mare parte din bani şi bunuri sunt pe numele oligarhilor şi prietenilor lui Putin, mulţi dintre ei, necunoscuţi publicului.

Iar primele efecte ale sancţiunilor împoriva Rusiei încep să îşi facă efectul. O navă cargo ce aparţine Rusiei a fost confiscată de autorităţile franceze în timp ce trecea prin Canalul Mânecii. 

În toată lumea continuă şi protestele la adresa Rusiei. De un curaj deosebit dau dovadă oamenii din Georgia, ţară aflată la rândul ei sub ameninţarea directă a lui Vladimir Putin. Într-un semn de sfidare, mii de oameni ies în stradă, seară de seară.

Împotriva lui Vladimir Putin se ridică tot mai mulţi ruşi. Printre ei, tenismanul Andrei Rublev, care la finalul semifinaliei pe care a câştigat-o în Mexic, a scris "Fără război, vă rog!". Si Daniile Medvedev, care de luni va deveni numărul 1 ATP, a avut un mesaj

Daniil Medvedev: În aceste momente, trebuie să înţelegeţi că tenisul, câteodată, nu mai este aşa important. Cu siguranţă, m-au încercat multe sentimente în această dimineaţă.

Naţionalele de fotbal ale Poloniei şi Suediei au anunţat că vor refuza să mai joace meciurile programate în perioada următoare cu naţionala rusă. Echipa germană Schalke 04 a scos sigla sponsorului Gazprom de pe tricouri, iar Manchester United a reziliat contractul de sponsorizare cu compania rusească Aeroflot.

Fina lui Putin şi-a criticat şi ea naşul, la fel şi fiica miliardarului Roman Abramovici, un apropiat al preşedintelui rus. Actorul, Ashton Kutcher, a cărui soţie, Mila Kunis este de origine ucraineană a transmis şi el un mesaj de susţinere pentru ucraineni, la fel şi Angelina Jolie, care face apel către statele lumii să trimită ajutoare în Ucraina.

Facebook dă dislike Rusiei şi interzice presei ruse de stat să mai ruleze reclame sau să facă bani pe Facebook oriunde în lume. Iar În Canada şi Statele Unite a pornit o mişcare prin care magazinele sunt îndemnate să nu mai vândă produse ruseşti. Deja mai multe lanţuri de magazine, au anunţat că scot de la vânzare votca şi berea rusească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia, pusă la colţ de tot mai multe state. Mobilizare uriaşă la nivel mondial pentru a pedepsi invazia Ucrainei