Antena Meniu Search
x

Video Rusia se apropie de victorie într-un oraș cheie. Separatiştii spun ca au cucerit 231 de localităţi din Donbas. Care este următoarea ţintă

Rusia a început să condamne la moarte prizonierii de război. Este vorba de trei cetăţeni străini, care au luptat în Mariupol, şi pe care proruşii îi acuză că sunt mercenari. Pe front, se duc lupte decisive pentru soarta Ucrainei. Confruntările din oraşul Severdoneţk ar putea stabili traiectoria conflictului din Donbass şi viitorul regiunii.

de Redactia Observator

la 09.06.2022, 19:59

Vezi și

După un proces fulger, de doar trei zile, cei trei luptători, doi britanici şi un marocan, şi-au aflat crunta sentinţă - condamnare la moarte. Pedeapsa le-a fost dată de un tribunal din Doneţk, controlat de proruşi şi nerecuoscut la nivel internaţional.

Cei trei au fost capturaţi în urma luptelor din Maroiupol şi acuzaţi că ar fi mercenari. Oficialii de la Londra şi  familiile lor susțin însă că aceștia erau înrolați în armata Ucrainei, aşa că sunt prizonieri de război cu dreptul la imunitate și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la luptă. Alte sute de prizonieri pot avea aceeaşi soartă. Ruşii au ameninţat că îi vor condamna la moarte pe toţi cei capturaţi la Azovstal.  

Pe frontul din est luptele continuă. La Severodoneţk, se dau lupte crâncene pentru fiecare bucată de teritoriu. Înainte de declanşarea invaziei ruse, aici trăiau peste 100.000 de oameni, acum mai sunt doar 10.000. Vor şi ei să plece din calea ruşilor, dar nu mai au cum.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Se dă o luptă aprigă și dificilă. Într-o oarecare măsură, soarta Donbass-ului se decide acolo acum.Ne apărăm poziţiile şi producem pagube semnificative inamicilor. 

Pe acelaşi subiect

Separatiştii ruşi spun că deţin controlul în 231 de localităţi din Donbas, iar următoarea ţintă este Slaviansk, un oraş de 110 mii de locuitori din nordul regiunii. 

Rusia a început condamnarea la moarte a prizonierilor

Ucraina rezistă. Kievul a anunţat însă un succes strategic important pe frontul din Doneţk. O brigadă de parasutişti din Liov a reuşit să dejoace planurile invadatorilor, şi după o bătălie care a durat 14 ore, au distrus mai multe blindate şi tancuri şi au omorât 50 de soldaţi ruşi. 

Oleksandr Motuzyanyk, colonel armată ucraineană: încearcă să obţină controlul în Severodoneţk indiferent de pierderi.

În spitalele militare din Estul Ucrainei, medicii nu mai au unde trata victimele.  

Serghii Sliesarenko, Chirurg militar: Toate paturile sunt ocupate, toate. Şi avem dedicat un etaj în plus faţă de regimul normal

Printre cei care au murit în ultimele zile de front se află şi Denis Moraraş, un militar ucrainean cu origini româneşti. Denis avea doar 33 de ani şi era din Cernăuţi.  

Pe lângă criza militară, ruşii sunt acuzaţi că urmărresc să provoace şi una alimentară.  Oficialii ONU spun că războiul din Ucraina ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi sărăcie în întreaga lume. Aproape cinzeci de milioane de oameni sunt în pericol imediat de înfometare, însă un miliard şi jumătate de oameni ar putea avea de suferit în următoarele luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rusia se apropie de victorie într-un oraș cheie. Separatiştii spun ca au cucerit 231 de localităţi din Donbas. Care este următoarea ţintă