Antena Meniu Search
x

Galerie foto "Am câştigat!" Rusia trebuie să plătească despăgubiri de 370.000 de euro unei femei căreia soțul i-a tăiat mâinile

O femeie căreia soţul i-a tăiat mâinile după ce i-a cerut să divorţeze va fi despăgubită de stat cu 370.000 de euro, după ce CEDO a precizat că țara nu a reușit să combată violența domestică. Alte trei supravieţuitoare ale violenţei domestice vor primi de asemenea câte 20.000 de euro.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 16.12.2021, 16:24

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat Rusiei ca patru femei, supravieţuitoare ale violenţei domestice, să fie despăgubite, precizând că ţara a eşuat în combaterea gravelor cazuri de abuz şi violenţă domestică. Printre acestea se află şi Margarita Gracheva, al cărei soţ a răpit-o în 2017, a atacat-o cu un topor şi i-a tăiat mâinile, relatează BBC. Femeia va primi în jur de 315.000 de lire sterline, în timp ce alte trei supravieţuitoare vor fi despăgubite cu 17.000 de lire sterline.

Plângerile femeii în privinţa comportamentului violent al soţului, ignorate de autorităţi

După ce Margarita Gracheva i-a spus soțului ei că vrea să divorțeze, bărbatul a răpit-o şi a dus-o în pădure, unde a atacat-o cu un topor. Mâna ei stângă a fost complet mutilată şi a trebuit să fie cusută înapoi, în timp ce mâna stângă a fost fixată cu o proteză. În timpul mărturiei în instanță, Dmitri Grachev a susținut că a simțit că viața lui s-a încheiat după ce soţia lui a cerut să divorţeze. Bărbatul a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Anterior atacului, Margarita informase poliţia în privinţa comportamentului violent al soţului ei, însă potrivit acesteia, a fost complet ignorată. Instanța europeană a ordonat astfel autorităților ruse să plătească femeii despăgubiri de 370.000 de euro (315.000 GBP) pentru cheltuieli medicale, pierderi de venit și daune morale. Potrivit The Independent, alte trei femei, Natalya Tunikova, Yelena Gershman și Irina Petrakova, care au supraviețuit violenței domestice urmează să primească fiecare despăgubiri de 20.000 de euro (17.000 de lire sterline).

Pe acelaşi subiect

CEDO a cerut Rusiei să ia măsuri urgente pentru a evita astfel de atacuri violente asupra femeilor din țară și, de asemenea, a subliniat „scăderea uluitoare” a violenței domestice a țării. În trecut, Rusia s-a opus cererilor de despăgubire, ministrul adjunct al justiției, Mihail Galperin, spunând că țara nu poate fi trasă la răspundere pentru violența domestică comisă de diferiţi indivizi.

Totuşi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că Rusia a încălcat două articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului și a spus că rata violenței domestice în Rusia este covârşitoare.

Mari Davtyan, unul dintre avocații care le reprezintă pe victime, a scris pe Facebook: "Am câştigat! Fiecare dintre aceste femei a fost grav rănită ca urmare a inacțiunii statului în situația de violență domestică.” 

În 2017, Rusia a adoptat o lege care a micşorat pedepsele pentru astfel de cazuri. Legea prevedea că dacă o victimă nu era internată în spital, atunci violenţa la care fusese supusă nu era considerată o infracțiune. În consecință, pedepsele au fost, de asemenea, reduse.

Margarita Gracheva luptă acum pentru dreptatea altor femei care au supravieţuit violenţelor domestice 

După experienţa îngrozitoare care a lăsat-o cu traume adânci, când a fost atacată şi mutilată de propriul soţ, Margarita Gracheva a început un nou capitol în viața ei. Acum luptă pentru dreptatea supravieţuitoarelor violenţei domestice şi a devenit co-prezentatoare a unei emisiuni bazată pe astfel de subiecte. 

„Chiar obosești și îți faci griji pentru oameni când le auzi poveștile – este dificil”, a declarat mama a doi copii, acum în vârstă de 28 de ani.

Co-prezentatorul ei, o personalitate de televiziune cunoscută în Rusia, Leonid Zakhoshansky, a spus că trupul mutilat al lui Gracheva reprezintă o dovadă a unui calvar cu care invitaţii acestora se pot asocia. "Este înfricoșător, o poveste foarte înspăimântătoare. Ea este foarte puternică, foarte puternică", a declarat acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Am câştigat!" Rusia trebuie să plătească despăgubiri de 370.000 de euro unei femei căreia soțul i-a tăiat mâinile