Antena Meniu Search
x

Ruşii atacă Ucraina cu drone cu motor cu reacţie şi camuflaj. Cum vrea Putin să învingă apărarea antiaeriană ucraineană

Război în Ucraina. Vești proaste pentru apărarea antiaeriană ucraineană, care se află deja sub o presiune enormă. Au apărut dovezi că Rusia folosește drone kamikaze iraniene Shahed-238, echipate cu motor cu reacție, mult mai rapide decât dronele cu elice. 

de Redactia Observator

la 11.01.2024, 16:25

Rusia atacă Ucraina cu drone Shahed cu motor cu reacţie. Unele modele vopsite în negru: "Sunt ca o mini-rachetă de croazieră
Rusia atacă Ucraina cu drone Shahed cu motor cu reacţie. Unele modele vopsite în negru: "Sunt ca o mini-rachetă de croazieră

Dronele Shahed-238 sunt mult mai rapide și prin urmare mai greu de doborât decât cele Shahed-136, primul model folosit la scară largă de ruşi, dotate cu un motor cu elice. Asta înseamnă noi provocări serioase pentru apărarea antiaeriană ucraineană, relatează The Drive

Un canal de Telegram, care ar fi condus de un ofițer din Forțele Armate ale Ucrainei, a publicat săptămâna trecută imagini cu resturile unei drone despre care spune că aparţin unui model Shahed-238. Nu se știe de unde și când au fost recuperate resturile și dacă drona și-a atins ținta sau nu.

Luna trecută un ofițer militar rus, identificat ca generalul-maior Vladimir Popov, ar fi declarat la canalul de propagandă rusă Sputnik TV că sunt pe drum primele modele ale unei versiuni cu reacție a dronei Shahed-136, în denumire rusă Geran-2. Iranul a dezvăluit public drona Shahed-238 abia în septembrie anul trecut. Potrivit lui Popov, dronele cu reacţie Shahed-238 pot atinge o viteză de croazieră maximă de 800 km/h faţă de 180 km/h în cazul celor Shahed-136. Totodată au o autonomie de 2.000 de kilometri.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Drone cu reacție şi camuflaj nocturn

Rusia a folosit în luna ianuarie întreaga gamă a arsenalului său aerian: rachete de croazieră, rachete balistice, rachete hipersonice și drone mai lente, toate folosite uneori pentru a lovi aceeași țintă, a declarat pentru CNN Mihailo Podoliak, consilierul biroului prezidenţial ucrainean.

Analiștii internaționali spun că ruşii au făcut luni de zile stocuri de rachete şi că atacurile urmăresc să copleșească apărarea antirachetă a Ucrainei. Această abordare a avut un oarecare succes. Potrivit autorităților ucrainene, Ucraina a reușit să doboare doar 18 dintre cele 51 de rachete trase asupra țării pe 8 ianuarie.

În plus ruşii au adoptat noi tactici. Unele sunt simple. De pildă, au început să-și picteze dronele de fabricație iraniană în negru, camuflându-le pe cerul nopții.

Altele sunt mai sofisticate. Membrii unei unități ucrainene au declarat pentru CNN că ruşii au mutat pe unele modele de drone eșapamentele motoarelor din spate în față, o încercare evidentă de a înşela bateriile antiradar care  folosesc detectare termică. 

Oficialii ucraineni au recunoscut că urmăreasc şi amenințare dronele cu reacție care înlocuiesc modelele cu elice, mai lente. Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că o versiune cu reacție a dronelor Shahed funcționează "ca o mini-rachetă de croazieră". 

Probabil că aceste drone au o încărcătură explozibilă mai mică, dar viteze de croazieră mult mai mari, poate mult peste 500 de kilometri pe oră, făcându-le mai greu de doborât, spune el. Oficialii ucraineni nu au confirmat încă dacă aceste drone au fost folosite în Ucraina.

Rusia loveşte industria de apărare din Ucraina 

Cel mai recent șir de atacuri rusești a fost foarte bine planificat, a declarat pentru CNN Oleksii Melnik, director la Centrul Razumkov din Kiev. Ruşii au trimis roiuri de drone şi rachete individuale la sacrificiu pentru a observa apărarea ucraineană și punctele ei slabe, a spus el.

"Sunt vizate acum instalațiile din industria de apărare. Și, deși nu este recunoscut oficial, o parte substanțială a acestor rachete și-au atins țintele", a spus el. Cu toate astea, eficiența fiecărei rachete interceptoare trase asupra proiectilelor rusești care sosesc este mare. Apărarea aeriană ucraineană respinge adesea peste 70% dintre ținte și uneori chiar pe toate.

Ucraina are însă nevoie de mai multe baterii de rachete interceptoare. În prezent, Ucraina nu poate produce sisteme moderne de apărare aeriană cu partenerii săi.

Pentru a opri valul de atacuri ruseşti, Ucraina trebuie să vizeze bateriile Moscovei peste graniță, o misiunea grea, având în vedere că Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune sau sisteme proprii de artilerie cu rază lungă. Rusia și-a învațat lecțiile, trimițând rachete unde știe că nu pot fi interceptate, a spus Melnik.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ruşii atacă Ucraina cu drone cu motor cu reacţie şi camuflaj. Cum vrea Putin să învingă apărarea antiaeriană ucraineană