Antena Meniu Search
x

Ruşii au distrus primul tanc american Abrams, lângă Avdiivka, la o săptămână după ce a fost trimis pe linia frontului

Război în Ucraina. Ruşii pretind că au distrus primul tanc american Abrams în apropiere de oraşul  Avdiivka din Doneţk, cucerit săptămâna trecută.

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 17:24

Vezi și

Primul tanc Abrams folosit de forțele armate ucrainene a fost distrus în zona Avdiivka, a spus pentru RIA Novosti Yan Gagin, un consilier al lui Denis Puşilin, omul instalat de ruşi la conducerea regiunii Doneţk.

Propaganda rusă susţine că tancul a fost lovit lîngă satul Berdychi. Anterior, în cursul zilei de azi, un canal de Telegram ucrainean a publicat imagini cu un tanc Abrams care se deplasa în zona în care ruşii susţin că l-au distrus. 

Ar fi vorba de un tanc M1A1 Abrams echipat cu armură reactivă Abrams Reactive Armor Tiles (ARAT). O filmare neclară distribuită de ruşi pretinde să arate momentul în care tancul este lovit. 

O altă fotografie mai clară, preluată şi de analiştii occidentali OSINT şi distribuită pe platforma X arată că panourile de protecție dinamică ale tancului au fost declanşate, o caracteristică de siguranţă care permite protejarea echipajului. Nu este clar dacă echipajul a putut sau nu supravieţui.

Pe acelaşi subiect

Potrivit unor analişti militari occidentali, panourile de protecţie ar fi împiedicat o incendiere masivă a tancului iar blindatul ar putea fi reparat. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Tancurile occidentale funcționează numai în luptă combinată. Ucraina nu a primit nici armele, nici pregătirea pentru a face acest lucru" atrage atenţia expertul militar german Julian Röpcke.

În urmă cu 3 zile, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat online un videoclip în care apare un tanc Abrams, în acţiune pe câmpul de luptă, în apropiere de  Avdiivka. Videoclipul era însoțit de un mesaj de mulțumire din partea ucrainenilor pentru americani, care au aprobat în urmă cu un an transferul acestor tancuri. Deşi primele Abrams au ajuns în Ucraina în septembrie 2023, ele au fost văzute pe front de abia recent, în urmă cu o săptămână. 

Statele Unite au promis în total Ucrainei 31 de tancuri de tip Abrams, echipate cu muniţie cu uraniu sărăcit de 120 de mm, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate. Cu toate acestea, ele sunt controversate din cauza riscurilor toxice pentru militari şi populaţie.

În septembrie anul trecut, Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps, a confirmat că forţele ucrainene au pierdut unul din cele 14 tancuri britanice Challenger, în timp ce ruşii au pretins că au distrus două. Blindatul, considerat mândria armatei britanice, a fost lovit cu o rachetă antitanc de forţele ruse pe frontul de sud, în afara localității Robotîne. De atunci, ucrainenii au folosit aceste tancuri ca suport de foc cu rază lungă de acțiune, profitând de faptul că tunurile principale puternice pot trage proiectile la 3,5 km.

Spre deosebire de tancurile sovietice, majoritatea tancurilor occidentale au muniția depozitată în compartimente speciale de-a lungul turelei care explodează în exterior, departe de echipaj, atunci când blindatul este lovit. Spre deosebire de ele, cele sovietice pot exploda aruncând turela sau echipajul în aer. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ruşii au distrus primul tanc american Abrams, lângă Avdiivka, la o săptămână după ce a fost trimis pe linia frontului