Antena Meniu Search
x

SUA se pregătesc în tăcere de scenariul în care contraofensiva ucraineană nu are succes. Ce este dispus să facă Kievul

Echipa lui Joe Biden se teme de urmările unei contraofensive ucrainene sub aşteptări, relatează  Politico. În spatele ușilor închise, administrația de la Casa Albă se îngrijorează că Ucraina nu va reuşi să-şi îndeplinească obiectivele militare. 

de Redactia Observator

la 25.04.2023, 18:12

SUA se pregătesc în tăcere de scenariul în care contraofensiva ucraineană nu are succes. Ce este dispus să facă Kievul
SUA se pregătesc în tăcere de scenariul în care contraofensiva ucraineană nu are succes. Ce este dispus să facă Kievul - Getty Images

Americanii se pregătesc în liniște pentru scenariul în care criticii de acasă, dar şi aliaţii străini vor blama Washingtonul dacă contraofensiva de primăvară a Ucrainei nu se ridică la înălţimea aşteptărilor. Obiectivul contraofensivei este de a recâştiga teritoriul ocupat de ruși, cel mai probabil pe frontul de est și sud, dar din motive operaționale niciun oficial înalt de la Kiev nu oferă detalii referitoare la planurile militare. 

În mod public, echipa președintelui Joe Biden a oferit sprijin neclintit Ucrainei şi s-a angajat să o ajute militar și economic "atâta timp cât este nevoie". Însă, dacă această campanie militară nu va aduce rezultatele aşteptate, oficialii de la Casa Albă se tem că vor fi atacaţi de ambele tabere în care se împart criticii săi.

O parte va spune că Ucraina ar fi făcut progrese serioase dacă Washingtonul i-ar fi dat Kievului tot ce a cerut, rachete cu rază mai lungă de acțiune, avioane de luptă și mai multe sisteme de apărare aerienă. Cealaltă parte va susține că eşecul ucrainean arată că nu pot forța Rusia să plece complet de pe teritoriul Ucrainei. Ca să nu mai vorbim de reacția aliaților SUA. Dacă Kievul nu poate dovedi că victoria asupra ruşilor este aproape, Europa ar putea considera că negocierile de pace reprezintă o opțiune mai atractivă.

Ucraina ar putea face obţine progrese, dar nu va putea repeta succesul de anul trecut

Pe acelaşi subiect

Oficialii din cadrul administrației subliniază că fac tot posibilul pentru ca ofensiva de primăvară să reușească. "Am îndeplinit aproape tot ce a cerut Ucraina, ce a spus că are nevoie pentru contraofensivă, am adus arme și echipamente în ultimele luni", a declarat un oficial sub protecţia anonimatului. Dar încrederea în cauza strategică este una iar încrederea în tactici este alta. De aceea, în culise, administrația de la Casa Albă este îngrijorată de ce poate Ucraina obţine.

Aceste preocupări au ieșit recent la iveală în urma unei scurgeri masive de informaţii clasificate, publicate pe platforma Discord. O evaluare secretă de la începutul lunii februarie menţiona că Ucraina nu va atinge obiectivele contraofensivei. În plus, evaluări americane mai recente arată că Ucraina ar putea face unele progrese în sud și est, dar nu va putea repeta succesul de anul trecut.

Ucraina speră să taie coridorul terestru al Rusiei către Crimeea, dar oficialii americani sunt acum sceptici că asta se poate întâmpla, potrivit a doi oficiali din administrația Joe Biden. Dar la Pentagon există încă speranțe că Ucraina va lovi liniile de aprovizionare ale Rusiei de acolo, chiar dacă o victorie totală asupra trupelor va fi greu de obținut din cauza tranşeelor şi a fortificaţiilor ruseşti.

Mai mult, serviciile de informații americane indică faptul că Ucraina pur și simplu nu are capacitatea de a împinge trupele ruse din tranşee și există un sentiment similar pe câmpul de luptă din altă parte din Ucraina, potrivit oficialilor. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că SUA nu au înarmat în mod corespunzător forțele sale și că, până atunci, contraofensiva nu poate începe.

Kievul este dispus să ia în calcul ajustarea obiectivelor militare

Dar Kievul ar dispus să ia în considerare ajustarea obiectivelor sale, sunt convinşi oficialii americani. Iar un obiectiv mai modest ar putea fi mai ușor de vândut drept o victorie.  Potrivit consilierilor, au existat discuţii despre negocieri sub forma de "încetare a focului" și nu de pace, lăsând ușa deschisă pentru ca Ucraina să recâștige mai mult teritoriu la o dată viitoare. Kievului ar urma să i se acorde stimulente: garanții de securitate în stil NATO, ajutor economic din partea Uniunii Europene, mai mult ajutor militar pentru refacerea și întărirea forțelor sale armate. Iar consilierii și-au exprimat speranța ca Beijingul va depune eforturi pentru a-l împinge și pe Putin la masa negocierilor.

Dar asta ar duce la dilema ce se întâmplă în continuare și cât de dur vor reacţiona criticii americani. "Dacă contraofensiva nu merge bine, această administrație e singura vinovată pentru că nu a trimis anumite tipuri de arme și ajutor în momentul în care era cea mai mare nevoie", a spus Kurt Volker, trimisul special pentru Ucraina în timpul administrației Trump.

O contraofensivă sub așteptări îi va determina pe aliații străini să pună la îndoială cât de multe mai pot trimite Kievului dacă victoria este din ce în ce mai departe. La începutul acestei luni, un adjunct din cabinetul lui Zelenski a declarat pentru Financial Times că Ucraina ar fi dispusă să negocieze dacă forțele sale vor ajunge la ușa Crimeei.

"Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă și când vom fi la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta această problemă" a spus el. Declaraţia a fost respins imediat de Tamila Tasheva, un alt consilier al lui Zelenski. "Dacă Rusia nu va părăsi în mod voluntar peninsula, Ucraina va continua să-și elibereze pământul prin mijloace militare", a spus ea pentru Politico la începutul acestei luni.

Ucrainenii au suferit pierderi uluitoare, în jur de 100.000 de victime

Nu ajută nici faptul că războiul a intrat într-un impas brutal. Ambele părți au lansat ofensive, concentrate asupra orașelor mici precum Bahmut, dar nicio tabără nu a fost capabilă să o disloce complet pe cealaltă. Campania rusă de la începutul acestui an, menită să revitalizeze efortul de război al Moscovei, a reuşit să câştige un teritoriu mic cu pierderi semnificative și nu a făcut mare lucru pentru a schimba traiectoria generală a conflictului.

Luptele au afectat și ucrainenii. În paisprezece luni de la începutul conflictului, ucrainenii au suferit pierderi uluitoare - în jur de 100.000 de victime - iar mulți dintre soldații lor de elită sunt fie epuizați, fie răniţi. Trupele au tocat şi cantități istorice de muniție și armament. Până și producția remarcabilă a Occidentului nu a putut ţine pasul cu cererile lui Zelenski.

Oficialii americani au transmis Ucrainei care sunt pericolele unor ambiții prea mari și de a-și împrăștia prea mult trupele. Același avertisment a fost dat de Biden președintelui afgan Ashraf Ghani în timp ce talibanii au măturat țara în timpul retragerii armatei americane în 2021. Dar probabilitatea ca Ucraina să renunţe la cele mai înalte obiective ale sale este mică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » SUA se pregătesc în tăcere de scenariul în care contraofensiva ucraineană nu are succes. Ce este dispus să facă Kievul