Antena Meniu Search
x

Ruşii au înaintat cu 12 km în 9 săptămâni. ISW: Armata rusă a învăţat din greşeli şi întinde o capcană armatei ucrainene

Război în Ucraina. Breșa făcută de ruşi pe frontul din Doneţk continuă să fie extinsă şi le oferă acum  două opțiuni. Pot continua înaintarea spre vest sau pot ataca de pe flanc spre nord pentru o încercuire a orașelor Kostiantinivka și Ceasiv Iar, au evaluat Experţii Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW). Ucrainenii sunt nevoiți să realoce rezerve pentru apărarea oraşului Harkov, dar experţii occidentali nu cred că armata rusă are forțele necesare pentru a ocupa orașul şi susţin că încearcă să întindă o capcană ucrainenilor. 

de Redactia Observator

la 29.04.2024, 11:46

Înaintarea trupelor ruse la nord-vest de Avdiivka au determinat forțele ucrainene să se retragă spre vest din unele poziții tactice de-a lungul liniei de front, dar aceste retrageri încă nu au facilitat câștiguri tactice rapide ale ruşilor, au evaluat Experţii Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW). Este puțin probabil ca forțele ruse să reuşească pe termen scurt în zonă o penetrare şi mai mare din punct de vedere operațional, consideră ISW. 

De la căderea oraşului Avdiivka, ruşii au înaintat în nouă săptămâni cu 12 km spre vest, potrivit expertului militar german Julian Röpcke.

Ruşii au înaintat cu 12 km în 9 săptămâni. ISW: Armata rusă a învăţat din greşeli şi întinde o capcană armatei ucrainene

ISW

Conducerea militară rusă are două opţiuni după breşa făcută la vest de Avdiivka

Pe acelaşi subiect

După mărirea breşei de la Ocheretîne, la vest de Avdiivka conducerea militară rusă are două opţiuni, fie să împingă spre vest spre oraşul Pokrovsk, situat la 30 de km vest de Avdiivka, fie să atace de pe flanc spre nord pentru a prinde în cleşte un alt oraş important din Doneţk, Ceasiv Iar, estimează ISW.

Forțele ruse vor de mult să pună mâna pe cele patru orașe majore rămase care formează o centură de fortărețe la vest de Donețk (Sloviansk, Kramatorsk, Druzhkivka și Kostiantinivka), iar Ceasiv Iar este important din punct de vedere operațional, deoarece le oferă forțelor ruse un punct de lansare de noi operațiuni ofensive împotriva oraşelor Druzhkivka și Kostiantinivka.

Breşa de la Avdiivka se află la aproximativ 20 km sud-vest de Toretsk, la aproximativ 18 km sud de Oleksandro-Kalynove (următoarea așezare majoră la sud de Kostiantinivka) și la aproximativ 28 km sud de Kostiantinivka. Această distanță nu este mai mare decât distanța până la Pokrovsk, au calculat experţii occidentali. 

Un atac spre nord de-a lungul unei autostrăzi ar fi o mutare serioasă din partea ruşilor, dar nu rapidă. Ruşii au mai multe şanse să avanseze limitat dacă împing în continuare la vest de Avdiivka decât dacă ar ataca spre nord, consideră ISW. 

Ruşii au înaintat cu 12 km în 9 săptămâni. ISW: Armata rusă a învăţat din greşeli şi întinde o capcană armatei ucrainene

ISW

ISW: Ofensiva ruşilor la Harkov, potenţială diversiune

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a mai indicat pe 28 aprilie că din cauza ameninţării unei posibile ofensive ruse asupra oraşului Harkov, Ucraina este obligată să aloce trupe și echipamente suplimentare pentru apărarea orașului. Cu toate astea, ISW crede că armata rusă nu are forțele necesare pentru a ocupa orașul.

"ISW continuă să evalueze că o potențială ofensivă rusă pentru a ocupa orașul Harkov ar fi o mutare extrem de ambițioasă care ar pune provocări semnificative forțelor ruse, mai ales că se vor confrunta cu forțe ucrainene mai bine echipate după sosirea asistenței militare americane. Cu toate acestea, nu este necesar ca forțele ruse să pună mâna pe orașul Harkov pentru a beneficia de pe urma atragerii de trupe şi echipamente ucrainene din alte zone critice ale liniei de front. Armata rusă pare să învețe din greșelile făcute în trecut la planificare operațiunilor ofensive. Prin amenințarea unei ofensive asupra orașului Harkov ar vrea să întindă forțele ucrainene pe linia de front din estul Ucrainei înainte de începerea ofensivei de vară", scrie ISW. 

Comandantul-şef al forţelor ucrainene: Situaţia de pe front s-a deteriorat

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a transmis în weekend că situaţia de pe frontul din Ucraina s-a deteriorat şi trupele ruse au înregistrat succese tactice în mai multe zone. "Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare", a scris responsabilul ucrainean pe Facebook.

În acelaşi timp, forţele Kievului au bătut în retragere în cel puţin trei locuri - satele Berdîci, Semenivka şi Novomihailovka, a notat acesta pe Telegram. El a asigurat totuşi că "inamicul nu a putut obţine avantaje operaţionale".

Rusia a revendicat capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă; armata ucraineană nu a comentat însă acest avans. Ucraina speră să primească în scurt timp un mult aşteptat transport de ajutor militar american, despre care oficialii afirmă că este de importanţă critică pentru a contracara invazia rusă.

Vineri, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierile în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congres.

Este vorba de a doua parte de ajutor anunţată în săptămâna care se încheie, după miliardul de dolari anunţat miercuri, cele două sume făcând parte din bugetul de asistenţă de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev votat marţi în Congres şi promulgat ulterior de preşedintele Biden.

Dacă ajutorul de un miliard de dolari dezvăluit miercuri va veni din stocurile armatei americane, cel anunţat vineri va veni din contracte cu industria de apărare sau parteneri. Ceea ce înseamnă că va dura mai mult pentru a ajunge pe câmpul de luptă

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri externe » Ruşii au înaintat cu 12 km în 9 săptămâni. ISW: Armata rusă a învăţat din greşeli şi întinde o capcană armatei ucrainene