Antena Meniu Search
x

Video Cum s-a întors discursul lui Vladimir Putin împotriva sa: Ruşii fug din ţară sau ies în stradă să protesteze

E ziua în care istoria aşteaptă să dea pagina! Putin a anunţat mobilizarea generală pentru 300 de mii de ruşi, cu gândul la asaltul final în Ucraina, şi a rostit din nou ameninţarea nucleară. Pentru ruşi a fost prea mult! Mulţi au început să fugă din ţară ca să nu ajung carne de tun într-un război în care nu cred, iar alţii au trecut la proteste. În vreme ce Occidentul îi transmite că a pierdut deja războiul, Putin are de înfruntat acum şi furia propriului popor, pentru care s-a umplut paharul. 

de Redactia Observator

la 21.09.2022, 19:32

Vezi și

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Este semnat decretul privind mobilizarea parțială. Evenimentele de mobilizare vor începe astăzi. 

Joe Biden: Chiar astăzi, președintele Putin a făcut amenințări nucleare deschise împotriva Europei. 

Robert Habeck, Ministrul Economie/Cancelar adjunct Germania: Este un nou pas îngrozitor şi greşit făcut de Rusia.

Cum s-a întors discursul lui Vladimir Putin împotriva sa

Pe acelaşi subiect

Putin s-a adresat poporului rus cu aproape 12 ore mai târziu decât fusese anunţat, şi nu în direct, cum era programat, ci într-un mesaj înregistrat. Asta ar putea însemna că la Kremlin se instalează haosul, spun analiştii militari.  La peste 200 de zile de când a invadat Ucraina, liderul de la Kremlin nu poate admite înfrângerile umilitoare de pe front.

300 de mii de militari rezervişti ar urma să se alăture armatei, dar nu pot fi trimişi imediat la război. Au nevoie de cel puţin o lună de pregătire. Ministrul Apărării a adăugat, însă, că Rusia poate suplimenta şi mai mult trupele. 

Mesajul lui Putin a pus Rusia pe un butoi cu pulbere. Anunţul de mobilizare i-a speriat mai mult localnici decât pe occidentali. În Rusia au explodat căutările pe Google „Cum plecăm din ţară“. Mulţi s-au grăbit că cumpere bilete de avion spre Turcia, Armenia sau Georgia, puţinele ţări unde se mai pot refugia. Preţul tichetelor de avion a crescut în câteva ore până la 18 mii de dolari la Dubai şi 700 la Erevan, de 10 ori mai mult decât de obicei.

Rus: Sunt încă tânăr. Sigur că mândria mea spune: Da, du-te la război. Apoi mă gândesc că nu vreau să mor acolo, pentru că am o familie, rude şi prieteni. 

Alţi ruşi rămân în ţară şi îşi adună curajul să îi spună lui Putin că s-a umplut paharul. Localnicii au fost chemaţi la proteste în această seară. În ciuda Miliţei care încercuieşte pieţele din toate marile oraşe, oamenii au început să se adune încă de acum patru ore în locurile anunţate pe reţele de socializare.

Ruşii sunt înspăimântaţi şi ei. Ameninţările lui Putin au ajuns din nou la butonul roşu. 

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Șantajul nuclear a început. Nu mă refer doar la bombardarea centralei nucleare din Zaporojie. Ţara noastră dispune de diverse mijloace de distrugere TAIE pentru a proteja Rusia și poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem. Şi nu spun asta doar la cacealma.

Comunitatea europeană i-a răspuns pe acelaşi ton lui Putin.

Peter Stano, purtător de cuvânt Comisia Europeană pentru Afaceri Externe: Putin joacă barbut cu arsenal nuclear. Se foloseşte de elementul nuclear ca parte a arsenalului său de teroare. Este innaceptabil. Este încă un semn al disperării sale. 

Joe Biden: Rusia a încălcat în mod ruşinos principiile centrale ale Cartei ONU prin războiul brutal, care nu era necesar, din Ucraina. 

John Kirby: Trebuie să luăm întotdeauna în serios acest tip de retorică. Este o retorică iresponsabilă ca o putere nucleară să vorbească așa, dar nu este atipic pentru modul în care a vorbit în ultimele șapte luni și o luăm în serios.

Putin a anunţat şi că vineri încep referendumuri în republicile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie din Ucraina, unde populaţia rusă este majoritatară. Experţii militari văd un scenariu în asta: dacă teritoriile ucrainene vor fi anexate de Rusia sub pretextul referendumului, Putin se va simţi îndreptăţit să le apere chiar şi cu arma nucleară, când armata lui Zelenski va încerca să le recucerească. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Dacă nu ar fi tragic, ar fi de râs. Este cinism (din partea Rusiei - n.r.) şi prin urmare, evident, (referendumul - n.r.) nu va fi recunoscut de comunitatea internaţională. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Situaţia de pe front arată clar că iniţiativa aparţine Ucrainei. Poziţia noastră nu se schimbă din cauza unor anunţuri zgomotoase de pe undeva

Fără întăriri, cu un lanţ logistic la pământ, situaţia armatei ruse din Ucraina este la limita colapsului. Militarii ruşi au fost prinşi în contra-ofensivă pe malul drept al râului Nipru, pe frontul din sudul Ucrainei. Comandamentul Operaţional din Ucraina anunţă că mulţi comandanţi ruşi au contactat armata ucraineană pentru a negocia termenii predării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Cum s-a întors discursul lui Vladimir Putin împotriva sa: Ruşii fug din ţară sau ies în stradă să protesteze