Antena Meniu Search
x

Rușii minează porturile Ucrainei de la Marea Neagră, spun americanii

Marina rusă a primit ordine să pună mine în porturile Odesa și Ochakiv și a minat deja râul Nipru, ca parte a blocadei exporturilor de cereale ucrainene, după cum indică o serie de rapoarte secrete ale americanilor care au fost declasificate recent. Oficialii SUA au oferit publicului și o serie de imagini din satelit în care apar ruinele portului Nikolaev, notează The Guardian.

de Redactia Observator

la 24.06.2022, 13:29

Blocada rusească a proturilor din sudul Ucrainei împiedică exportul cerealelor în întreaga lume.
Americanii susțin că marina rusă a primit ordinul de a mina apele din apropierea porturilor ucrainene - Profimedia

"Putem confirma că, în ciuda afirmațiilor publice ale Rusiei că nu amplasează mine în nord-vestul Mării Negre, în apropiere de Ochakiv. De asemenea, avem indicii că forțele ruse au minat anterior râul Nipru", anunță oficialii.

Rusia neagă că ar fi amplasat mine în apele Mării Negre și, în schimb, dau vina pe ucraineni pentru acest lucru, acuzându-i că și-au minat singuri porturile. Serviciile secrete ale SUA sunt de părere că aceste acțiuni au rolul de a bloca controlul regimului de la Kiev asupra sudului țării.

"Impactul acțiunilor Rusiei, care au cauzat încetarea comerțului maritim în treimea nordică a Mării Negre și au făcut ca regiunea să fie nesigură pentru navigație, nu poate fi subevaluat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală", a declarat un oficial american.

Rutele terestre, o alternativă la exporturile pe mare

Pe acelaşi subiect

Dată fiind situația actuală, sunt luate în calcul rutele pe uscat, asta în timp ce Marea Britanie a oferit expertiză tehnică Turciei, care s-a oferit să escorteze navele de marfă prin Marea Neagră. Ankara a declarat însă că nu a reușit să stabilească o dată pentru o întâlnire cu oficialii ruși pentru a discuta despre convoaiele de cereale.

Înregistrările video publicate joi au arătat, de asemenea, daune grave la cel puțin două rezervoare uleiul din floarea-soarelui  într-un terminal din portul ucrainean Nikolaev, în urma unui atac cu rachetă al armatei ruse.

Kremlinul a negat acuzațiile legate de încercările de a declanșa o criză alimentară la nivel global. Cu toate aceste, după cum notează jurnaliștii britanici, Margarita Simonian, redactor-șef al Russia Today (RT) a dat de înțeles în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg că acesta ar putea fi planul.

"Foametea va începe acum și vor ridica sancțiunile și vor fi prieteni cu noi, pentru că vor realiza că este imposibil să nu fie prieteni cu noi.", e explicat Margarita Simonian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Rușii minează porturile Ucrainei de la Marea Neagră, spun americanii