Antena Meniu Search
x

Ruşii profită de întârzierea armelor americane şi forţează ruperea frontului. Cele trei oraşe ameninţate de trupele lui Putin

Război în Ucraina. Rusia va intensifica în perioada următoare atacurile aeriene asupra Ucrainei și cele de pe front pentru a profita de fereastra de oportunitate până la sosirea noului ajutor militar american, potrivit agenţiilor de informații occidentale, citate de CNN. Trupele ruse au crescut semnificativ în ultima lună ritmul atacurilor pe front, au confirmat şi experţii Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW).

de Redactia Observator

la 10.05.2024, 12:02

Ruşii profită de întârzierea armelor americane şi forţează ruperea frontului. Cele trei oraşe aflate în vizorul trupelor lui Putin
Ruşii profită de întârzierea armelor americane şi forţează ruperea frontului. Cele trei oraşe aflate în vizorul trupelor lui Putin - Getty Images

Serviciile secrete occidentale au evaluat că Rusia va încerca în următoarele săptămâni să exploateze ceea ce consideră drept "o fereastră de oportunitate", scrie CNN. Va intensifica și mai mult atacurile aeriene și terestre asupra Ucrainei pentru a profita cât mai mult până la sosirea în cantități semnificative de noi arme şi muniţii din pachetul de ajutor militar recent adoptat de SUA.

Potrivit oficialilor citaţi va exista o perioadă de întârziere de la aprobarea fondurilor până la sosirea armamentului pe front iar Moscova va încerca să o exploateze. Rusia a declanșat miercuri un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei. Autoritățile de la Kiev au transmis că Rusia a lansat peste 50 de rachete și peste 20 de drone pentru a lovi infrastructura energetică din întreaga țară.

Cea mai mare companie electrică din Ucraina a declarat că a fost cincea oară în ultimele șase săptămâni când Rusia i-a atacat instalațiile. "Încearcă să provoace cât mai multă suferință poporului pentru a profita și a distruge moralul ucrainenilor", a declarat pentru CNN parlamentarul ucrainean Oleksi Goncharenko.

Lunile în care ajutorul SUA a fost blocat au provocat pierderi importante pentru forțele ucrainene, atât de teritoriu, cât și pe soldaţi, potrivit oficialilor citaţi. Ei se așteaptă ca forțele ruse să încerce să obţină noi progrese și să consolideze victoriile anterioare, înainte ca fereastra de oportunitate să se închidă.

Pe acelaşi subiect

Oficialii occidentali și ucraineni mai cred că intensificarea atacurilor ruseşti este legată şi de planurile Moscovei de a lansa o ofensivă mai mare la începutul acestei veri. Americani și ucrainenii sunt îngrijorați că Vladimir Putin va ordona o nouă mobilizare parțială în Rusia pentru a trimite şi mai mulţi militari pe linia frontului. În acest timp şi Ucraina are probleme cu deficitul de soldaţi pe front

Noul ajutor militar american va stabiliza frontul în cel mai bun caz

Americanii sunt rezervaţi în privinţa perspectivelor ucrainene din următoarele săptămâni, chiar și cu sosirea ajutorului american. "În cel mai bun caz, va menţine frontul", a declarat pentru CNN un oficial militar american. Ucrainenii par a fi de acord.

"Ne va fi foarte greu să recuperăm teritoriu. Deci este mai mult pentru stabilizarea frontului. Pentru a câștiga timp, dar nu a câștiga şi războiului. Avem nevoie de mai mult sprijin și sperăm că alte țări vor urma exemplul SUA", a spus Goncharenko. 

Cele trei oraşe ucrainene, aflate în vizorul ruşilor

CNN relatează că forțele ruse au profitat de lipsa de artilerie a ucrainenilor pentru a avansa pe frontul de est, la vest de Avdiivka, unde au reuşit cea mai mare înaintare de când a început războiul din Ucraina în 2022. Înalți oficiali militari ucraineni au evaluat că progresul ruşilor pe front ameninţă linii de aprovizionare și puncte cheie din estul ţării, care sunt pe punctul de a intra în raza de acțiune a puterii de foc rusești, net superioare. 

În ultimele săptămâni, Rusia a aruncat în luptele de pe frontul de est resurse vaste împotriva unei apărări slabe a ucrainenilor. Ruşii împing apărarea ucreaineană către trei puncte cheie. Este vorba de oraşul Pokrovsk, un hub militar vital pentru ucraineni, situat la vest de Avdiivka, apoi oraşul Ceasiv Iar, situat pe înălțimi strategice, la vest de Bahmut și oraşul Kurakhove situat în sud-estul regiunii Doneţk. 

ISW: Trupele ruse au crescut considerabil ritmul atacurilor

Şi Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat că armata rusă vrea să facă progrese înainte ca ajutorul militar occidental să ajungă pe linia frontului. 

Un purtător de cuvânt al Forțelor Armate Ucrainene, locotenent-colonelul Nazar Voloşîn, a declarat joi că numărul operațiunilor de luptă ale ruşilor a crescut semnificativ de la 84 pe 8 mai la 146 pe 9 mai și a remarcat că majoritatea atacurilor au loc în zona de responsabilitate a grupului operațional-strategic Khortytsia, o formațiune a Forțelor Terestre Ucrainene care apără linia de front ce se întinde din Harkov până la zona de graniță a regiunilor Donețk și Zaporojie. 

Şi ministerul Apărării din Marea Britanie a evaluat că numărul atacurilor rusești a crescut cu 17% între martie și aprilie 2024. Cea mai mare creştere fiind la Ceasiv Iar, cu 200% din martie până în aprilie. 

Voloşîn a explicat că ruşii au intensificat atacurile pentru că pământul s-a uscat după sezonul de noroi, facilitând manevrele mecanizate rapide. Potrivit acestuia, forțele ruse încearcă să profite de o slăbiciune a Ucrainei în timp ce așteaptă sosirea autorului occidental. ISW a evaluat că forțele ruse vor menține o rată ridicată de atac în estul Ucrainei pentru a obține un avantaj înainte ca ajutorul occidental să ajungă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri externe » Ruşii profită de întârzierea armelor americane şi forţează ruperea frontului. Cele trei oraşe ameninţate de trupele lui Putin