Antena Meniu Search
x

Sărbătoarea Hanukkah, umbrită de drama ostaticilor ţinuţi în Gaza. Evreii din întreaga lume au aprins lumânări pentru cei răpiţi de Hamas

Hanukkah sau "Crăciunul evreilor", cum este cunoscut de mulţi, a început ieri şi este celebrat până pe 15 decembrie. Mii de persoane s-au adunat în diferite oraşe ale Israelului pentru a aprinde prima lumânare a sărbătorii. Anul acesta, evenimentul este umbrit aici de drama celor ţinuţi ostatici de Hamas în Fâşia Gaza. Au fost amintiţi şi în Germania şi Budapesta, unde evreii s-au rugat pentru ei.   

de Redactia Observator

la 08.12.2023, 09:45

Vezi și

Sărbătoarea Hanukkah, cunoscută ca "Sărbătoarea luminilor" sau "Crăciunul evreilor", a avut o însemnătate diferită anul acesta pentru Israel. Sute de oameni s-au adunat în Tel Aviv pentru a fi alături de familiile celor care încă sunt ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza. La aprinderea primei lumânări a participat şi Amit, de numai 16 ani, eliberat din mâinile militanţilor pe 29 noiembrie.

Amit Shanny, ostatic eliberat: Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au muncit pentru a elibera ostaticii şi celor care s-au întors acasă. Sunt foarte fericit că mă pot afla aici cu familia şi prietenii. Trebuie să continuăm să luptăm până când fiecare ostatic se întoarce.

Ceremonia de la Zidul Plângerii din Ierusalim a presupus aprinderea a 130 de lumânări, inclusiv prima lumânare a sărbătorii, pentru cei răpiţi de Hamas. Alături, au fost puse şi pozele cu chipurile lor.

La Berlin, cancelarul german Olaf Scholz nu a ratat ocazia de a participa la aprinderea primei lumânări a menorei de mari dimensiuni din faţa Porţii Brandenburg.

"Hanukkah", triumful luminii, a fost celebrat în întreaga lume

Olaf Scholz, cancelarul german: Îmi doresc ca lumânarea sărbătorii Hanukkah să lumineze mai departe de piaţa asta şi pentru mai mult timp decât cele opt zile ale Hanukkah. Hanukkah înseamnă speranţă şi încredere. Ambele sunt absolut necesare zilele acestea.

Hanukkah a ajuns şi în Ungaria unde membrii comunităţii evreilor s-au adunat la Budapesta pentru a admira prima ceremonie a sărbătorii.

Slomo Koves, rabin: Este celebrarea victoriei libertăţii, în special a libertăţii religioase. Este, de asemenea, celebrarea miracolului care s-a întâmplat de Hanukkah.

Hanukkah celebrează minunea uleiului Menorei, care a ars, în urmă cu mii de ani, timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei pur, ce ar fi ajuns în mod normal pentru o singură zi. Sărbătoarea ţine opt zile, iar tradiţiile presupun aprinderea unei lumânări în fiecare noapte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Sărbătoarea Hanukkah, umbrită de drama ostaticilor ţinuţi în Gaza. Evreii din întreaga lume au aprins lumânări pentru cei răpiţi de Hamas