S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru oameni, la cea mai periculoasă instalaţie nucleară din Europa - The Guardian
Un siloz de ”deşeuri radioactive” al instalaţiei nucleare Sellafiled, situat la malul Mării Irlandei, ar prezenta scurgeri care ”ar putea reprezenta un risc pentru public” şi pentru ”straturile freatice”, cu consecinţe dramatice până în Europa de Nord, iar sistemele informatice i-au fost piratate de grupuri cu legături cu China şi Rusia, dezvăluie marţi într-o anchetă jurnalistică The Guardian.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Această instalaţie cu o suprafaţă de şase kilometri pătraţi - în care se află cel mai mare stoc de plutoniu din lume - este considerat una dintre cele mai periculoase din Europa.
În 1947, în timpul Războiului Rece, Marea Britanie fabrica în această instalaţie metal radioactiv destinat armelor nucleare britanice. Sellafield a acumulat astfel, timp de ani de zile, deşeuri de armament nuclear şi din producţia de energie atomică.
În instalaţie se află atât silozuri, cât şi bazine artificiale, care conţin noroi nuclear. Unul dintre ele ar prezenta fisuri în platforma de beton şi asfalt şi ar putea lăsa să se scurgă deşeuri radioactive în natură.
Riscuri ascunse
- Centrala din Zaporojie a fost "la un pas de un accident nuclear" în timpul nopţii, susțin ucrainenii. Două linii...
- Scandal internațional după ce Japonia a decis să deverseze apă radioactivă în Pacific. China, Coreea de Sud și...
- Mesaj fals de alertă radioactivă în mai multe regiuni din ţară. IGSU spune că e un fake news şi nu a emis o...
The Guardian dezvăluie în această anchetă că, în noiembrie 2022, un document transmis membrilor Consiliului de Administraţie al Sellafiled evoca îngrijorări cu privire la o degradare a siguranţei întregii instalaţii.
În document se sublinia asupra unui ”risc cumulat” privind defecţiuni de la siguranţa nucleară, a azbestului şi până la norme legate de incendii. Însă, potrivit unui consilier ştiinţific al Guvernului britanic, riscurile reprezentate de scurgere, inclusiv ale unor produse chimice, au fost ”ferm ascunse sub preş”.
Alte ţări nu iau însă aceste riscuri în neserios. Oficiali americani au avertizat cu privire la spărturi în infrastructură şi la lipsa de transparenţă a autorităţilor britanice.
Tensiuni persistă de asemenea între Guvernele de la Londra, al Irlandei şi Norvegiei. Irlanda şi Norvegia se tem că un accident poate antrena un nor de particule radioactive, transportate de vânuri dominante din sud-vest peste Marea Nordului. Acest lucru ar avea consecinţe asupra producţiei de alimente sau faunei norvegiene.
Sellafiled, ţinta atacurilor informatice
The Guardian dezvăluie totodată că instalaţia Sellafiled a fost ţinta unor grupuri cu legături cu Rusia şi China. Potrivit ziarului, aceste grupuri au piratat informatic activităţi precum ”supravegherea scurgerilor de materiale periculoase”, ”deplasarea deşeurilor radioactive” sau ”detectarea incendiilor”. Pentru moment nimic nu arată că programele informatice vizate au fost ”curăţate” după aceste atacuri.
Sellafield refuză, într-un comunicat, să comenteze cu privire la informarea autorităţilor de reglementare referitor la această situaţie şi preferă să se concentreze asupra unor îmbunătăţiri efectuate în ultimii ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰