Antena Meniu Search
x

Centrala din Zaporojie a fost "la un pas de un accident nuclear" în timpul nopţii, susțin ucrainenii. Două linii electrice care o alimentează "au fost tăiate"

Război în Ucraina. Centrala ucraineană de la Zaporojie, aflată în mâinile forţelor ruseşti, a fost pentru scurt timp "în pragul unui accident nuclear" în noaptea de vineri spre sâmbătă, din cauza unei întreruperi temporare de energie electrică, a declarat operatorul nuclear ucrainean Energoatom, potrivit AFP.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 02.12.2023, 14:53

Centrala Nucleară Zaporojie
Centrala din Zaporojie a fost "la un pas de un accident nuclear" în timpul nopţii, susțin ucrainenii. Două linii electrice care o alimentează "au fost tăiate" - Profimedia Images

"Noaptea trecută, o pană totală de curent a avut loc la centrala din Zaporojie, iar generatoarele au trebuit să fie folosite", a scris Energoatom pe Telegram, precizând că energia electrică a fost restabilită câteva ore mai târziu, sâmbătă în jurul orei 7.00.

Două linii electrice care alimentează centrala "au fost tăiate", dintre care una a fost "scoasă de sub tensiune în timpul unui raid aerian", a explicat operatorul. Alimentarea cu energie electrică a fost în cele din urmă "restabilită", a adăugat el. Dar această întrerupere a curentului electric a fost periculoasă pentru buna funcţionare a centralei, a precizat Energoatom, care a fost "la limita unui accident nuclear şi de radiaţii", transmite News.ro.

A opta oară când Centrala Nucleară Zaporojie nu este alimentată cu energie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat de asemenea într-un comunicat că centrala a fost "temporar lipsită de electricitate în cursul nopţii" şi că este a opta întrerupere de energie electrică de acest tip de la începutul conflictului.

Agenţia a precizat că va "furniza mai multe informaţii atunci când acestea vor fi disponibile".

"Forţelor de ocupaţie (ruse) nu le pasă de siguranţa centralei nucleare din Zaporojie", a acuzat preşedintele Energoatom, Petro Kotin. "Ele vor continua să creeze situaţii periculoase, şantajând întreaga lume cu un accident nuclear şi de radiaţii", a conchis el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie de vreun medicament, pe care nu l-aţi găsit în farmacii în ultima perioadă?

Observator » Stiri externe » Centrala din Zaporojie a fost "la un pas de un accident nuclear" în timpul nopţii, susțin ucrainenii. Două linii electrice care o alimentează "au fost tăiate"