Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SBU susţine că a dejucat un plan rusesc de atentat într-un loc aglomerat din Kiev. Cei doi suspecţi arestaţi riscă închisoarea pe viaţă

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri că a arestat doi ucraineni care lucrau pentru serviciile secrete ruse şi care intenţionau să provoace "un număr cât mai mare de victime civile" în cadrul unui posibil atentat pe care urmau să-l comită într-un loc aglomerat din Kiev, despre care nu a oferit mai multe detalii, potrivit EFE şi Unian, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 23.10.2024 , 16:31

SBU susţine că a dejucat un plan rusesc de atentat într-un loc aglomerat din Kiev. Cei doi suspecţi arestaţi riscă închisoarea pe viaţă - Profimedia

Război în Ucraina. "SBU şi Poliţia Naţională au preîntâmpinat un posibil act terorist sângeros la Kiev, planificat de serviciile de informaţii militare ale Federaţiei Ruse, mai bine cunoscute ca GRU", a indicat serviciul secret ucrainean într-un comunicat, adăugând că atacul avea drept scop "să semene panică în rândul cetăţenilor ucraineni" prin utilizarea de explozibili artizanali.  De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, SBU a raportat destructurarea mai multor grupuri de agenţi ruşi care ar fi pregătit acţiuni teroriste sau de sabotaj împotriva infrastructurii civile sau militare pe teritoriul Ucrainei.

Cei doi sunt acuzaţi de trădare în conformitate cu legea marţială

Autorităţile ucrainene nu au raportat până în prezent niciun atac terorist împotriva populaţiei civile din Ucraina implicând amplasarea de explozibili. "Pentru a comite actul terorist, serviciile secrete ruse au contactat la distanţă o tânără de 20 de ani, rezidentă în Zaporojie, care căuta venituri 'uşoare' pe canalele Telegram", arată SBU în comunicat, explicând că presupusa agentă recrutată primise "instrucţiuni detaliate" de la spionajul militar rus despre confecţionarea de explozibilii şi detonarea acestora prin telecomandă.

Articolul continuă după reclamă

Celălalt suspect arestat este prietenul de 26 de ani al tinerei recrutate de GRU. Cei doi suspecţi au fost arestaţi în timp ce încercau să incendieze un vehicul de luptă ucrainean în apropierea frontului din sudul ţării care trece prin regiunea Zaporojie, a cărei capitală este oraşul cu acelaşi nume în care locuiau aceştia.

Potrivit SBU, GRU le-a cerut, înainte de a trece la atacul de la Kiev, să incendieze mai multe vehicule ale armatei ucrainene, o practică ce a devenit obişnuită în Ucraina şi pentru care serviciile secrete ruseşti recrutează, contra cost, adolescenţi ucraineni pe internet, potrivit autorităţilor de la Kiev. Cei doi sunt acuzaţi de trădare în conformitate cu legea marţială în vigoare pe timp de război în Ucraina, ceea ce ar putea duce la închisoare pe viaţă şi la confiscarea proprietăţilor lor, potrivit SBU.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi cere sfatul unui avocat înaintea unei tranzacţii imobiliare?
Observator » Ştiri externe » SBU susţine că a dejucat un plan rusesc de atentat într-un loc aglomerat din Kiev. Cei doi suspecţi arestaţi riscă închisoarea pe viaţă