Scandalul provocat de Sky News face înconjurul lumii. Cum percepe presa internaţională cacealmaua traficului de arme
Scandalul provocat de reportajul Sky News privind presupusul trafic cu arme în România a ajuns în atenţia presei internaţionale, ce relatează despre acuzaţiile formulate atât de autorităţile de la Bucureşti, cât şi de jurnalistul britanic Stuart Ramsay.
Scandalul provocat de reportajul Sky News privind presupusul trafic cu arme în România a ajuns în atenţia presei internaţionale, ce relatează despre acuzaţiile formulate atât de autorităţile de la Bucureşti, cât şi de jurnalistul britanic Stuart Ramsay.
Cotidianul The Independent comentează că materialul Sky News, intitulat “Banda vinde AK-47 destinate pentru Europa Occidentală” a provocat furie în România, după ce a fost publicat duminică.
Publicaţia prezintă pe scurt conţinutul materialului, precum şi principalele date cunoscute din ancheta demarată de DIICOT.
The Independent îl citează pe Aurelian Szanto, cel care ar fi organizat întâlnirea dintre echipa Sky News şi românii care au apărut ca traficanţi de arme, care afirmă că a fost păcălit de jurnaliştii britanici şi că documentarul a fost regizat.
Cotidianul notează şi reacţia Sky News, care susţine veridicitatea materialului şi care anunţă că nu a fost contactat de autorităţile române.
Nici OFCOM, organismul ce reglementează piaţa audiovizualului în Marea Britanie, nu a primit nici un fel de notificare din partea Bucureştiului în acest dosar, scrie ziare.com.
The Guardian consemnează şi reacţiile de pe Twitter ale jurnalistului Stuart Ramsay, care a negat acuzaţiile şi a sugerat că toată controversa are la bază faptul că Guvernul român a fost pus într-o lumină proastă de material.
Scandalul a ajuns şi peste Ocean, în Statele Unite. Agenţia de presă Associated Press, preluată de portalul US News, afirmă că materialul difuzat de Sky News a provocat furie în România.
“Premierul Dacian Cioloş s-a implicat în controversă joi seară, spunând că este inacceptabilă (...) denigrarea unei ţări fără dovadă”, scrie AP.
Agenţia anunţă şi că cei trei bărbaţi care apar în reportajul realizat de jurnalistul britanic Stuart Ramsay despre un presupus trafic de arme în România au fost reţinuţi, joi seară, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti.
Fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt învinuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰