Antena Meniu Search
x

Scotland Yard-ul caută suspecţi după atentatul comis vineri la o staţie de metrou din Londra!

Poliţia continua să caute suspecţi, sâmbătă dimineaţa, la o zi după atacul terorist revendicat de Statul Islamic, soldat cu 29 de răniţi, într-o staţie de metrou la Londra, relatează AFP, citat de News.ro

Poliţia continua să caute suspecţi, sâmbătă dimineaţa, la o zi după atacul terorist revendicat de Statul Islamic, soldat cu 29 de răniţi, într-o staţie de metrou la Londra, relatează AFP, citat de News.ro

Atentatul, al cincilea în şase luni în Marea Britanie, a avut loc vineri dimineaţa într-o ramă, în plină oră de vârf, către ora locală 8.20 (10.20, ora României), în staţia Parsons Green, într-un cartier bogat în sud-vestul Londrei.

”Căutăm suspecţi”, a anunţat vineri seara în faţa presei comandantul unităţii antiteroriste de la poliţia capitalei Mark Rowley.

Ancheta a făcut ”într-adevăr progrese”, a dat el asigurări.

Pe acelaşi subiect

”Cineva a plasat acest dispozitiv exploziv artizanal în metrou. Trebuie să avem mintea deschisă în acest stadiu al anchetei cu privire la cine este (această persoană) şi eventuali suspecţi”, a precizat comandantul.

”O operaţiune de căutare este în curs” în vederea găsirii autorului sau autorilor atentatului, a anunţat anterior la postul LBC Radio primarul Londrei Sadiq Khan.

Rowley a evocat o ”explozie” provocată de ”un dispozitiv exploziv artizanal”. Resturile bombei erau examinate de criminalişti, a adăugat el.

Presa britanică scrie că dispozitivul de întârziere a declanşării bombei nu a funcţionat.

Statul Islamic a revendicat atentatul într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq pe reţele de socializare.

La 12 ore după atentat, premierul Theresa May a anunţat că nivelul alertei teroriste a fost ridicat de la grav la ”critic”, ceea ce înseamnă că un atentat este ”iminent”.

Acest nivel a fost instituit ultima oară în mai, după atentatul de la Manchester (nord), după care s-a revenit la ”grav”,adică un atentat este ”extrem de probabil”.

În total 1.000 de poliţişti sunt mobilizaţi ”în întreaga ţară”, a precizat Mark Rowley..

În ultimul lor bilanţ, vineri, serviciile de sănătate au anunţat că 29 de răniţi au primit îngrijiri la spital, ”cei mai mulţi” cu arsuri, potrivit lui Rowley. Niciunul nu este rănit grav.

Theresa May a apreciat că ”dispizitivul exploziv era menit să facă pagube enorme”, după o reuniune de urgenţă, vineri după-amiaza, a Cabinetului.

În fotografii postate pe Twitter apare o găleată albă, pe cale să ia foc, într-o pungă pentru congelare de la supermarketul Lidl, într-un vagon de metrou, în apropiere de uşile automate, şi din care ies fire electrice.

”A avut loc o detonare puternică”, a declarat pentru AFP, în apropiere de staţie, Charlie Craven, care se pregătea să ia metroul ca să se ducă la serviciu la momentul atentatului. ”Luăm metroul în fiecare dimineaţă (...). Nu ne-am gândit că s-ar putea întâmpla aşa ceva”.

Peter Crowley a declarat că a văzut ”o minge de foc” şi a postat pe contul său de Twitter fotografii cu fruntea arsă.

”Oamenii cădeau unii peste alţii” fugind din staţie, a declarat Sally Faulding, o profesoară în vârstă de 51 de ani.

Zona din jurul staţiei de metrou, de obicei liniştită, a fost evacuată o mare parte a zilei de vineri.

Primarul Londrei a condamnat ”indivizi josnici care încearcă să folosească terorismul pentru a ne afecta şi a ne distruge modul de viaţă”.

Donald Trump a denunţat pe Twitter nişte terorişti ”rataţi”, afirmând că au fost reperaţi de Scotland Yard înainte de atac. Theresa May s-a supărat şi i-a răspuns cerându-i ”să nu speculeze despre o anchetă în curs”.

Regatul Unit a fost afectat în acest eultime luni de un val de atentate, în contextul multiplicării atentatelor jihadiste în Europa.

La Londra, în martie, un atacator a folosit un vehicul ca să intre în trecători, pe Podul de la Westminster, după care a înjunghiat un poliţist. Atacul s-a soldat cu cinci morţi.

În mai, un kamikaze s-a detonat cu o bombă artizanală asupra lui la ieşirea de la concertul Arianei Grande la Manchester (nord), un atentat soldat cu 22 de morţi.

În luna următoare, atacatori au intrat, la bordul unei camionete, în trecători, pe London Bridge, după care au coborât şi au înjunghiat mai multe persoane, un atentat soldat cu opt morţi.

În iunie, un vehicul a intrat într-o mulţime de credincioşi care ieşea de la moscheea din Finsbury Park, în nordul Londrei. Bilanţul - un mort şi zece răniţi. Autorul atacului a fost prezentat ca fiind animat de ”o ură personală faţă de musulmani”.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Scotland Yard-ul caută suspecţi după atentatul comis vineri la o staţie de metrou din Londra!